Lielmeistara Ņikitas Meškova šaha vadlīnijas

07.06.2020

Šahs ir daudz vairāk kā kara spēlē - pārliecināts ir mūsu lielmeistars Ņikita Meškovs, kurš šim sporta veidam veltījis jau 20 no saviem 25 gadiem. Viņš ir apkopojis savas vadlīnijas un principus, kurus piedāvā arī citiem, it sevišķi jaunajiem spēlētājiem.

Ņikita Meškovs: "Es šahu spēlēju jau aptuveni 20 gadus. Un it kā tas pats galdiņš, tas pašas figūras, daudzmaz tie paši varianti... Un nāk prātā jautājums: "Ņikita, kas tev kaiš, jau 20 gadi, tu nopietni?!"

Godīgi sakot dažreiz pats brīnos kā tas gadījies. Bet zini, šī spēle iedeva man fantastisku iespēju paskatīties kāda ir tā reāla pasaule. Šobrīd man ir 25 gadi un es jau esmu bijis vairāk nekā 30 valstīs. Svarīgi pieminēt, ka es ne tikai braukāju apkārt pa pasauli un tikai cīnos turnīros, nee... es izpētu pasauli.

Katru reizi, atbraucot jaunā vietā, es ļoti uzmanīgi sekoju līdzi kā dzīvo cilvēki – interesējos, kāda viņiem kultūra, kādas vērtības, kāda dzīve... Es vēroju un ņemu visu labāko, izmantojot principu "Piesaistīt šahu dzīvei un dzīvi šaham".

Es gribētu padalīties ar saviem parastiem likumiem, pateicoties kuriem, es tiku līdz lielmeistara līmenim. Bet zini, pat arī ja netiktu... Visi šie statusi ir mazāk nozīmīgi, daudz svarīgāk kāds tu esi Cilvēks."