Reimanis turnīrā Gibraltārā nodrošina starptautiskā meistara titulu

31.01.2020

FIDE meistars Ritvars Reimanis (2370) vērienīgajā starptautiskajā šaha festivālā Gibraltārā turnīrā "Masters" desmit kārtās izcīnīja 5,5 punktus, kas bija pietiekami, lai iegūtu savu trešo starptautiskā meistara (IM) normu un tuvākajā laikā oficiāli kļūtu par šī titula īpašnieku.

Līdz tam ilgi nebūs jāgaida, jo mūsu šahista "dzīvais" reitings arī jau ir pārsniedzis 2400 punktus. Līdz sacensībām viņam pietrūka 30, bet Gibraltārā viņš pielika 27, savukārt 5 punkti viņam nāk no Lielbritānijas šaha līgas (4NCL). Līdz ar to tagad jautājums, kad Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) tabulās pirms Ritvara Reimaņa vārda abreviatūra FM tiks nomainīts pret IM, ir vairs tikai FIDE pārziņā. Iespējams, tas varētu notiks jau februāra beigās, kad paredzēta FIDE ārkārtas Ģenerālā asambleja.

Gibraltārā mūsu šahists sacentās ar pieciem lielmeistariem, trijiem starptautiskajiem meistariem, vienu sieviešu starptautisko meistari un divām WFM titula īpašniecēm. Pretinieku sastāvs bija pietiekami spēcīgs, lai ar trim uzvarām iegūtu savu trešo IM normu. Viņš ieņēma 87.vietu, taču tai šoreiz bija absolīti otršķirīga nozīme

Par turnīra gaitu stāsta pats Reimanis, kurš šobrīd Edinburgā, Skotijām strādāj enerģijas sektora datu analītikas kompānijā par biznesa analītiķi. "Man bija mērķis izpildīt IM titulu šogad, un Gibraltārs bija pirmais mēģinājums to izdarīt. Otrs nopietnais mēģinājums bija 4NCL regulārā sezona, kuru es iesāku janvāra sākumā ar diviem neizšķirtiem, pieliekot 5 reitinga punktus.

Es jau vairākus gadus domāju, ka ļoti gribētos uzspēlēt Gibraltārā, jo tas ir tāds ļoti spēcīgs turnīrs, kur ir iespēja klātienē vērot kā pasaules elites spēlētāji cīnās. Plus, ir iespēja pašam mēroties spēkiem ar šiem spēcīgajiem spēlētājiem, ja turnīrs labi izdodas. Manā gadījumā jau pirmajā kārtā tikos ar GM Adhiban B (2654) no Indijas, kurš ir spēlējis "Tata Steel" superturnīrā. Tad nu man turnīru izdevās iesākt ar pārsteigumu, paņemot puspunktu pret ļoti spēcīgu pretinieku.

Tālāk turnīrs negāja viegli, jo neizdevās nevienu partiju uzvarēt līdz 5.kārtai. Tad kaut kā viss aizgāja, kad uzvarēju trīs partijas pēc kārtas. 6. un 7. kārtā izdevās uzvarēt spēcīgus pretiniekus. Visdrīzāk, pateicoties tam, ka viņi domāja, ka būs viegli mani apspēlēt, līdz ar to īsti nenovērtēja mani un šur tur pavirši nospēlēja, līdz ar to dodot man iespēju uzvarēt, ko šoreiz es izmantoju.

Pēc 7. kārtas biju situācijā, kad man vajadzēja savākt pus punktu nākošajās divās partijās līdz normai, ko veiksmīgi izdevās izdarīt, nospēlējot neizšķirti ar GM Piju Kramlingu (2470) no Zviedrijas. Partijā bija iespēja spēlēt uz uzvaru, jo atklātne izdevās ļoti labi, taču kaut kā tomēr neizšķirts bija mērķis, lai norma būtu kabatā.

Šajā turnīrā apmēram esmu sapratis, ka spēlējot pret 2600+ spēlētājiem ir problēmas ar atklātnēm, jo viņi tiešām tur visu zina, un kļūdas nepiedod. Tai pat laikā tagad diez gan uz līdzīgiem varu cīnīties ar tiem kas ir nedaudz zemāk reitingā. Tas ir patīkami.

Tālākie plāni man ir nospēlēt labi 4NCL sezonā, jo tur šogad man ir iespēja spēlēt pie 1. galdiņa augstākajā līgā, tātad būs gaidāmi ļoti nopietni pretinieki. Martā debitēšu Itālijas līgā, kur arī gribētos parādīt labus rezultātus. Citādi konkrētu turnīru plānu pagaidām nav – ir doma varbūt spēlēt "Grenke Open" aprīlī, bet par 100% vēl nezinu.

Esmu ļoti priecīgs, ka beidzot ir izdevies izpildīt IM, un tagad būs jāskatās, ko tālāk ir iespējams sasniegt. Viena lieta, ko noteikti gribētu nākotnē ir pārstāvēt Latvijas izlasi kādā no lielajiem šaha pasākumiem, tā kā jāskatās, ko tālāk var darīt, lai šo mērķi sasniegtu."

Atgādināsim, ka pirmo IM normu Reimanis izpildīja 2016.gadā Kopenhāgenā turnīrā "Obro Chessclub 80 Year", savukārt otrā nāca pagājušogad tieši Lielbritānijas komandu čempionātā.