Petrovskis un Golubovskis kļuvuši par pasaules amatieru čempioniem šahboksā

15.12.2019
Ringā šahu spēlē Maksims Golubovskis (baltajā tērpā).

Latvijas šahisti Oļegs Petrovskis (FIDE reitings – 2101) un Maksims Golubovskis (2062) Turcijas kūrortpilsētā Antālijā kļuvuši par pasaules amatieru čempioniem šahaboksā. Sacensībās kopumā piedalījās ap simts sportistu no 15 pasaules valstīm.

Vispirms dalībnieki uz boksa ringa trīs minūtes spēlēja šahu, tad boksējās. Tad atkal šaha raunds un boksa rounds. Uzvarētājs tiek noskaidrots vai nu pie galdiņa, vai nu boksa cīņā.

Oļegs Petrovskis par pasaules čempionu kļuva jaunākajā vecuma grupā pieaugušajiem un svara kategorijā līdz 70 kilogramiem. Pirmajā cīņā viņš uzvarēja ASV pārstāvi, pēc tam pusfinālā mājinieku turku, bet uz finālcīņu viņa pretinieks no Izraēlas nemaz neieradās. Iemesls tam bija pārlieku grūtā pusfinālcīņa, jo izraēlietis bija labs šahists (arī reitings ap 2100), taču slikts bokseris.

Jāatzīmē, ka Petrovskis, kurš šobrīd mācās Maskavā, janvārī Amsterdamā aizvadīs savu ceturto profesionālo šahboksa cīņu savā karjerā.

Maksims Golubovskis startēja vecuma grupā U-18 līdz 60 kilogramiem, kurā bija tikai trīs dalībnieki. Vispirms divi mājinieki aizvadīja pusfinālu, kura uzvarētāju finālā gaidīja mūsu sportists. Šaha meistarībā Maksims krietni pārspēja savu pretinieku un varēja ļoti ātri uzvarēt, taču to nedarīja, jo gribēja arī izkustēties ringā, jo ne jau tikai dēļ šaha viņš brauca uz Antāliju. Galu galā trešajā šaha raudā mūsu sportists kļuva par pasaules amatieru čempionu. Tikai pēc tam viņš uzzināja, ka pretim viņam stājās Turcijas jauniešu čempions boksā. Arī Golubovskis ir divkārtējs Latvijas čempions boksā kadetiem, tādēļ perspektīvas šahboksa karjerā viņam ir ļoti lielas.

Šis bija trešais pasaules čempionāts. Iepriekšējie divi notika Indijā, tādēļ no Latvijas uz turieni neviens nebrauca. Nākamais tiek plānots Maskavā. Ja tāda iecere īstenosies, tad tur noteikti startēs gan Petrovskis, gan Golubovskis, gan, iespējams, vēl kāds no mūsējiem.

Vairāk par šahboksu lasāms Andra Tihomirova rakstā laikrakstā "Diena".

Video no pasaules čempionāta. Golubovska cīņa sākas 1:39:35.

Oļegs Petrovskis bez cīņas uzvar finālā.
Maksims Golubovskis šaha spēlē.
Maksims Golubovskis.