Eiropas komandu čempionātu Latvija noslēdz 23.vietā

03.11.2019

Sestdien Gruzijas kūrortpilsētā Batumi noslēdzās Eiropas komandu čempionāts. Latviju tajā pārstāvēja tikai sieviešu izlase, kas 32 vienību konkurencē ar četrām uzvarām (8 punkti) deviņos mačos ierindojās 23.vietā.

Pēc piecām kārtām mūsu komanda ieņēma augsto 12.vietu, taču pēc vienīgās brīvdienas četros mačos izdevās izcīnīt tikai vienu uzvaru – 2,5:1,5 pret Angliju. Tika piedzīvoti trīs zaudējumi, arī pēdējā kārtā, kas neļāva pakāpties augstāk nekā pirms četriem gadiem (18.vieta), kas bija iepriekšējā mūsu piedalīšanās reize. Latvijas izlase piekāpās Armēnijai (1,5:2,5), Grieķijai (1,5:2,5) un Izraēlai (0,5:3,5). Jāpiebilst, ka pēc vidējā reitinga visas šīs trīs komandas bija augstāk par Latviju.

Neskatoties uz zaudējumiem pēdējās divās partijās, no piecām Latvijas dāmām visvairāk punktus ieguva WGM Laura Rogule (2269), kura spēlēja pie otrā galdiņa – 4,5 no 9. Pirmais numurs WGM Dana Reizniece (2297) deviņās partijās tika pie 4 punktiem. WFM Elizabete Limanovska (2186) sešās partijas iekrāja 3 punktus, bet pa 2,5 izcīnīja WGM Ilze Bērziņa (2216) un Madara Golsta (1987), kuras aizvadīja attiecīgi septiņas un piecas partijas.

Par čempionēm kļuvas Krievijas šahistes, aiz sevis atstājot Gruziju un Azerbaidžānu.

Visas komandas, dalībnieces, rezultāti un ieņemtās vietas apskatāmi chess-results.com.

Komandas kapteines un lielmeistares Danas Reiznieces-Ozolas rezumējums pēc turnīra: "Ar rezultātu neesam apmierinātas, jo reāli bija cīnīties par 15.vietu. Mums atkal nostrādāja "pēdējās kārtas sindroms". Šķiet, jau vairākkārt izpaudies, ka nav trenera ar psiholoģisko atbalstu, kas turnīra finišā ir supersvarīgi. Madarai šādas sacensības bija pirmo reizi, arī viņa izjuta trenera trūkumu. Novērtēja, ka komandu sacensībās savdabīgs ritms - krāsas nemainās secīgi, jārēķinās ar pārējo cīņas biedru rezultātu un arī jāapmeklē komandas sapulces. Apņēmāmies biežāk trenēties kopā!"