Pasaules čempionātā jauniešiem Madarai Golstai 27.vieta

12.10.2019
Foto no www.worldyouthchess.com.

Sestdien Mumbajā (Indija) noslēdzās pasaules čempionāts šahā meitenēm un zēniem vecuma grupās U-14, U-16 un U-18. No sešiem mūsējiem labākā bija Madara Golsta (1987), kura U-16 grupā meitenēm ar 6 punktiem ieņēma 27.vietu no 70 startējušajām.

Madara Golsta pēc starta reitinga bija visaugstāk no mūsējiem – divdesmitajā vietā, tādēļ vislabākais sniegums šajā čempionātā potenciāli arī tika gaidīts no viņas. Finišā ar 6 punktiem no 11 iespējamajiem viņa arī dalīja tieši divdesmito vietu, tomēr papildrādītāji Latvijas sportisti ierindija septiņas pozīcijas zemāk.

27.vieta ir Madaras Golstas otrs labākais sasniegums pasaules čempionātos, jo 2013.gadā viņa U-10 grupā ierindojās 23. pozīcijā.

Pārējie pieci Latvijas šahisti čempionātu Mumbajā noslēdza tuvu savām starta reitinga vietām un ar mazāk kā 50 procentiem iegūto punktu. U-18 grupā meitenēm Ramona Golsta (1690) ar 4,5 punktiem ieņēma 48.vietu, bet zēniem Aleksandrs Brikers (2091) ar tikpat lielu punktu bagāžu ierindojās 56. pozīcijā.

U-16 zēniem Artjoms Vissarionovs (1749) ieņēma 72.vietu, savukārt U-14 Emīls Jānis Mieriņš (1697) palika 77.vietā, bet Darja Zubova (1255) – 69. Visu triju kontā pa 4 punktiem.

Visi dalībnieki, rezultāti un ieņemtās vietas apskatāmas chess-results.com.
Čempionāta oficiālā mājaslapa: www.worldyouthchess.com.

Ceturto gadu pēc kārtas vismaz kāds no Latvijas šahistiem pasaules čempionātos klasiskajā šahā finišē pirmajā trīsdesmitniekā. Viens no pēdējo laiku labākajiem sasniegumiem bija pērn, kad meiteņu U-8 grupā Marija Kuzņecova ieņēma augsto septīto vietu. Tā bija labākā no mūsu šahistu ieņemtajām vietām kopš 2006.gada, kad Katrīna Amerika (Šķiņķe) ierindojās 5.vietā U-16 grupā. Savukārt 2002.gadā Laura Rogule kļuva par pasaules čempioni U-14 grupā.

Delegācijas vadītājs, treneris un lielmeistars Edvīns Ķeņģis atzīmēja, ka šis bija viens no vissliktāk organizētajiem jauniešu čempionātiem, kādu viņš ir redzējis. Daudzās lietās trūka pat elementāras kārtības. Viesnīcas zālē, kur notika dalībnieku ēdināšana, daudziem bija jāuzņem maltīte kājās stāvot, jo organizatori pat nav parūpējušies par pietiekamu krēslu un galdu skaitu. Toties, salīdzinot ar citām lielajām Indijas pilsētām, Mumbaja bija visai tīra. Cik redzējuši pastaigās un ekskursijās, nekur uz ielām nav bijušas pūstošas atkritumu un augļu kaudzes, kā to varēja vērot Deli vai Čenajā.

Labā ziņa ir tā, ka neviens nepalika slims vai nedabūja caureju, kā tas bieži gadās šādās eksotiskās valstīs. "Visas līdzpaņemtās zāles vedu atpakaļ," sarunā pirms došanās uz Mumbajas lidostu nosmēja Ķeņģis.

Runājot par sportiskajiem rezultātiem, treneris kārtējo reizi paslavēja Madaras Golstas attieksmi pret šahu un viņas centību, taču labākajai vietai un rezultātam pietrūka tieši psiholoģiskā noturība. Piektajā kārtā viņa kļūdījās labākā pozīcijā un zaudēja, un šai neveiksmei sekas bija nullītes nākamajās divās partijās. "Madarai pēc spējām vajadzēja būt labāko desmitniekā, taču jātiek galā ar stresu. Vēl nav pietiekami norūdīts raksturs," secina lielmeistars un treneris Edvīns Ķeņģis.