Latvijas jaunieši uzsākuši cīņas tālajā Mumbajā

02.10.2019
Rīgas lidostā pirmdienas rītā pirms došanās uz Parīzi. No Parīzes sekoja tāls lidojums uz Mumbaju.

Ar sešu Latvijas šahistu piedalīšanos trešdien Indijas pilsētā Mumbajā sākās pasaules čempionāts klasiskajā šahā zēniem un meitenēm vecuma grupās U-14, U-16 un U-18. Dalībnieki aizvadīs vienpadsmit kārtas. 8.oktobrī paredzēta vienīgā brīvdiena, bet 12.oktobrī noslēdzošās partijas.

U-14 grupā mūsu valsti pārstāv Darja Zubova (1255) un Emīls Jānis Mieriņš (1697), U-16 – Madara Golsta (1987) un Artjoms Vissarionovs (1749), savukārt U-18 – Ramona Golsta (1690) un Aleksandrs Brikers (2091). Delegācijas vadītājs ir lielmeistars, treneris Edvīns Ķeņģis.

Pasaules vai Eiropas jauniešu čempionātu debitante mūsu delegācijā ir tikai viena – Darja Zubova. Ramonai Golstai šis ir jau astotais šāds turnīrs, bet viņas dvīņumāsai – septītais. Tieši pasaules čempionātos abas līdz šim ir piedalījušās jau četras reizes. Artjoms Vissarionovs startējis divos pasaules un trijos Eiropas čempionātos,  Aleksandrs Brikers piedalījies divos kontinenta čempionātos, bet Emīls Jānis Mieriņš – vienā. No šiem sešiem sportistiem iepriekš labākā vieta ir Madarai Golstai, kura 2013.gadā pasaules čempionātā U-10 grupā finišēja 23. pozīcijā.

Tieši Madarai Golstai arī šogad Mumbajā ir augstākais starta reitings no mūsējiem. 70 dalībnieču konkurencē viņa ar reitingu 1987 noslēdz labāko divdesmitnieku. Zēniem U-18 Brikers ar 2091 ir 48.vietā. Jāatzīmē, ka šajā pašā grupā lietuvietis Pauls Pultinēvičus ar 2503 reitinga punktiem ir augstajā septītajā pozīcijā.

Kā liecina organizatoru sniegtā informācija, kopumā šajā forumā visās vecuma grupās startēs vairāk nekā 700 dalībnieku no vairāk nekā 65 valstīm.

Lielmeistars un delegācijas vadītājs Edvīns Ķeņģis pirms izlidošanas pauda nelielu pārsteigumu par salīdzinoši mazo dalībnieku skaitu. Pilnīgi visas sešās grupās pieteikušies mazāk nekā simts dalībnieku. Iespējams, daudzus atbaidījis tālais un dārgais ceļš, kā arī bažas par ne visai augsto organizatorisko līmeni. Pašam Ķeņģim šis ir pagaidām pēdējais turnīrs pēc atgriešanas Latvijā kā trenerim, jo ar 1.septembri darba attiecības ar Latvijas Šaha federāciju ir pārtrauktas.

Čempionāta rezultāti apskatāmi chess-results.com.

Oficiālā mājaslapa: www.worldyouthchess.com.

Latvijas jaunie šahisti Mumbajā.
Latvijas jaunie šahisti Mumbajā.
Čempionāta oficiālā viesnīca un turnīra norises vieta.