Cīņas uz melnbaltajiem un zaļajiem laukumiem

02.09.2019

Siguldas šaha klubs un "Kroketa klubs SIG-LIG” augusta beigās pulcināja šaha un kroketa spēles cienītājus, lai sacenstos jaunā sporta disciplīnā – "Siguldas divcīņa”. Sacensību dalībnieki savā starpā vienu dueli izcīnīja pie šaha galdiņa, bet otru – kroketa zālāja laukumā.

Uzvarētāji tika noteikti, summējot personiskos rezultātus abās disciplīnās.

Abi šie sporta veidi prasa koncentrāciju, situācijas analīzi, spēju pieņemt lēmumu un to realizēt. Šahā prasmes ir jāpierāda, veiksmīgāk vadot savu 16 šaha figūru armiju un iznīcinot pretinieka karaļa aizsardzību, bet kroketa spēlē ir jāmāk precīzāk un apdomīgāk ripināt kroketa bumbas, izsitot pirmajam savas krāsas bumbu caur noteikta skaita vārtiņiem, tādējādi iegūstot punktu.

Siguldas divcīņas idejas autori uzskata, ka šie abi sporta veidi ir līdzīgi loģiskās domāšanas jomā un papildina viens otru. Šaha partiju pretinieki izspēlē, sēžot pie šaha galdiņa, savukārt, kroketa partiju – staigājot pa zālāju.

Siguldas divcīņas sacensību nolikums noteica, ka šahā tiks izspēlētas ātrā šaha partijas, tas ir, katram spēlētājam tiek piešķirtas 10 minūtes partijas izspēlei, bet kroketā tiks spēlēta 7 vārtiņu spēle, kas nozīmē, ka uzvar dalībnieks, ka ar savas krāsas bumbām pirmais iziet caur 4 vārtiņiem. Plānotais laiks uz vienu maču starp diviem oponentiem – viena stunda.

Visi astoņi pirmo Siguldas divcīņas sacensību dalībnieki atzina, ka pusstundas laikā izspēlēt šaha partiju un pusstundā kroketa partiju bija optimāli un veselīgi – domāt gan sēdus, gan staigājot pa zālāju. Visas dienas garumā katrs dalībnieks varēja sacensties ar 5 pretiniekiem, lai noskaidrotu labākos. Tā kā sacensību dalībnieki bija ar dažādām šaha un kroketa spēles prasmēm, tad tika pielietota "handikapu” sistēma, kas nozīmēja, ka zemākas kvalifikācijas spēlētājs saņēma papildus iespējas veikt kroketa sitienu, lai realizētu savas ieceres, bet šaha partijā spēlētājs ar augstāku kvalifikāciju noņēma no galdiņa vienu vai vairākas šaha figūras, saskaņā ar iepriekš saskaņotu reglamentu.

Par pirmā Siguldas divcīņas turnīra uzvarētāju kļuva siguldiete Sandra Harlinska, kas darbojās gan Siguldas šaha klubā, gan kroketa klubā SIG-LIG, 2. vietu ieguva Jānis Šteins (kroketa klubs SIG-LIG), 3. vietu ieguva Ivars Jēkabsons (Siguldas šaha klubs). Turnīrā piedalījās arī interesenti no Rīgas un Ikšķiles.

Turnīra noslēgumā gan kroketisti, gan šahisti atzina, ka Siguldas divcīņas turnīrus ir jāorganizē arī turpmāk, jo bija gandarīti par pilnvērtīgi pavadīto dienu. Šahisti atzina, ka Siguldas divcīņa bija labs gatavošanās pasākums ikgadējam Siguldas šaha čempionātam ātrajā šahā, kurš norisināsies 28.-29.septembrī. Kroketa spēlētāji septembrī savu sezonu noslēgs ar Latvijas čempionātu, kas norisināsies SIG-LIG kroketa kluba Siguldas laukumā 21.-22.septembrī.

Sandra Harlinska
Siguldas šaha klubs

siguldachess@gmail.com