Desmitajā turnīrā "Rudaga-Kaissa" gūtie kausi aizceļo arī ārpus Latvijas

29.08.2019

Desmitajā starptautiskajā bērnu un jauniešu šaha turnīrā "Rudaga-Kaissa 2019" daļa pasniegto kausu aizceļoja uz Baltkrieviju, Krieviju, Vāciju un Lielbritāniju, bet daļa nokļuva vairākās citās Latvijas pilsētās – no tiem vairums Rīgā.

"Liels paldies visiem, kuri piedalījās vasaras šaha turnīrā "Rudaga-Kaissa 2019", kā arī viņu vecākiem un treneriem. Ja izpaliktu kaut viens no centīgajiem šahistiem, pasākums neizdotos ne tuvu tik sirsnīgs un aizraujošs! Visi kopā trīs dienās piedzīvojām spilgtas emocijas, aizraujošas spēles un arī lielisku atpūtu pie jūras un akvaparkā. Prieks par visiem dalībniekiem, un ikviens pelnīti saņēma Jūrmalas domes sarūpētos diplomus, medaļas, kā arī citas mazākas un lielākas dāvanas. Turnīrs ar katru gadu iegūst aizvien starptautiskāku rezonansi, un ne velti Jūrmalas mākslinieces Ineses Āboliņas veidotie kausi – šaha zirgi šogad aizceļoja ne tikai pie uzvarētājiem Latvijā, bet arī ārpus valsts robežām. Tika sveikti arī visi mazākie sacensību dalībnieki, no kuriem jaunākajam ir tikai 4 gadi!" uzsver starptautiskā bērnu un jauniešu vasaras šaha turnīra "Rudaga – Kaissa 2019" organizatore Inese Testeļeca.

Lielu atsaucību guva lielmeistara un 2018.gada Latvijas čempiona šahā Ņikitas Meškova atraktīvā meistarklase, kurā bērniem bija iespēja ieklausīties vairākās vērtīgās lielmeistara atziņās, salīdzināt šahu ar cīņu mākslām. Gados jaunais lielmeistars tāpat sācis spēlēt agrā bērnībā, pieredze nākusi tikai ar gadiem un neatlaidīgu darbu treniņos, dalību dažāda mēroga šaha sacensībās. Ņikita Meškovs augstu novērtēja bērnu lielo potenciālu un atzīmēja, ka Latvijā aug tik daudz talantīgu bērnu, kuriem, protams, vajag vēl daudz mācīties! Savukārt jauno šahistu vecākiem šoreiz saistošas bija arī tikšanās ar ārsti – psiholoģi Kseniju Solovjovu ("Contact") un šaha lielmeistaru no Maskavas Dāvidu Markosjanu, lai vēl labāk izprastu savas atvases un palīdzētu viņu sportiskajā un dzīves ceļā.

Simultāna spēli ar dalībniekiem aizvadīja lielmeistars šahā Dāvids Markosjans (Maskava), kā arī FIDE meistars Vsevolods Dzjuba (Jūrmala) un FIDE meistars Vladlens Šulmans (Jūrmala). Dāvidu Markosjanu spēja uzvarēt Arsēnijs Savičevs un Dmitrijs Staņislavskis (Rīgas šaha skola). Agnesa Ter-Avatesjana nospēlēja neizšķirti ar Vladlenu Šulmanu, bet Emili Lele uzvarēja Vsevolodu Dzjubu.

Organizatori katru gadu cenšas ieviest sacensību norisē kaut ko jaunu, lai bērniem būtu tiešām trīs aizraujošas vasaras dienas. Šogad sadarbībā ar projekta "Amore Est Vita" organizatoriem pirmo reizi notika arī Misters šahs 2019 un Mis šahs 2019 noteikšana. Starp mazākajiem bērniem šos titulus ieguva Renāta Spiridovska un viņas mazākais brālis Leonels Spiridovskis. Vidējā bērnu vecuma grupā šos titulus saņēma Katerina Povaļjajeva un Ilja Testeļecs.

Pirms sacensībām organizatori aicināja bērnus šaha tematiku iekļaut arī apģērbā, un spilgtāko vizuālo tēlu bija izveidojuši Agnesa Ter-Avatesjana, Kristiāns Vārpiņš, Jevgēnijs Spriņģis un Nikolajs Tepljakovs (Krievija), iegūstot pirmo reizi izveidoto nomināciju "Šaha stils".

Gan sacensību atklāšanā, gan noslēgumā bērnus priecēja skaists koncerts ar Jūrmalas un Rīgas uzlecošo zvaigžņu piedalīšanos. Koncertā uzstājās Jūrmalas sporta skolas mākslas vingrotājas, Baltijas projekta Bravo fināliste Gabriella Babajana, Jūrmalas starptautisko konkursu laureāti un projekta Balss – bērni Maskavā dalībnieki Ilja Testeļecs un Vladislava Koževņikova, kā arī Romana Testeļeca Jūrmalas vokālas studijas dalībnieki u.c.

Jau zināms, ka no nākamā gada 7. februāra līdz 9. februārim notiks 11. starptautiskais bērnu un jauniešu šaha turnīrs "Rudaga – Kaissa 2020".

"Pateicamies visiem, kuri palīdzēja, atbalstīja un bija kopā ar mums! Paldies Latvijas Šaha federācijai, Rīgas Šaha skolai par palīdzību organizatoriskajā darbā un atbalstu! Turnīrs tradicionāli norisinājās Lielupe by Semarah Hotels, Jūrmalā, un paldies viesnīcas vadībai par iespēju pirmo reizi bērniem spēlēt lielajā zālē. Tā bija ērti gan bērniem, gan tika atvieglots mūsu organizatoriskais darbs," uzteic Inese Testeļeca.  

Starptautisko bērnu un jauniešu šaha turnīru "Rudaga – Kaissa 2019" atbalsta Jūrmalas pilsētas dome, Jūrmalas sporta serviss, Latvijas Šaha federācija, Rīgas Šaha skola, "Lielupe by Semarah Hotels", "Rotary club Jurmala", "Rotary club Astor Riga", skola "Gudrā Rīga", Fotomaster.lv, Kabineto mosaic studio, 1Travel, Unikulma, Ķekavas avots, Zelta rudens, Aizkraukles saldumi, Sky hunters, KIDS TV akadēmija, Līvu Akvaparks u.c.

Uzvarētāji saņēma arī unikālu grāmatu ar Jūrmalas bērnu zīmējumiem "Krāsainā Jūrmala", bet galvenā balva bija iespēja aizvadīt spēli ar Latvijas lielmeistaru šahā. Baltkrievijā labi pazīstamās šaha skolas "Black pawn" pārstāvji, un šīs skolas vadība bija parūpējusies arī par vairākiem uzaicinājumiem uz novembrī Brestā gaidāmo turnīru šahā.

Jūrmalā pulcējās jaunie šahisti ne tikai no Latvijas, bet arī Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Baltkrievijas, Polijas, Ukrainas, Vācijas, Lielbritānijas
Rezultāti;

Turnīrā spēkiem mērojās 1.–4. sporta klases šahā pārstāvji un iesācēji līdz 18 gadiem, kā arī atsevišķa grupa bija paredzēta pirmsskolas vecuma bērniem.

Dalībnieku rezultāti un ieņemtās vietas apskatāmas chess-results.com.

Daina Vārpiņa