FIDE simtgadei veltītais bērnu un jauniešu šaha festivāls “Rudaga-Kaissa 2024” Jūrmalā pulcē gandrīz 200 jaunos šaha talantus

23.08.2024
FIDE simtgadei veltītais bērnu un jauniešu šaha festivāls “Rudaga-Kaissa 2024” Jūrmalā pulcē gandrīz 200 jaunos šaha talantus

Jūrmalā veiksmīgi noslēdzies starptautiskais bērnu un jauniešu šaha festivāls “Rudaga-Kaissa 2024”, kas bija veltīts Starptautiskās šaha federācijas FIDE 100 gadu jubilejai, un kurā piedalījās gandrīz 200 dalībnieku no Latvijas, Vācijas, Lielbritānijas, Izraēlas, kā arī Kazahstānas un Turkmenistānas.

Šaha festivāla “Rudaga-Kaissa 2024” dalībnieki cīnījās par Tavex.lv dāvāto investīciju zeltu, un šis vērienīgais bērnu un jauniešu šaha notikums saņēmis Jūrmalas valstspilsētas domes, Starptautiskās šaha federācijas FIDE un Latvijas šaha federācijas uzticību un atbalstu.

Nedēļas laikā Semarah hotel Lielupe, Jūrmalā notika 9 šaha turnīri un divas simultāna spēles ar Latvijas lielmeistaru Ņikitu Meškovu un FIDE meistari, Eiropas čempioni jaunietēm šahā Agnesu Stepaniu Ter-Avetisjanu – piedalījās gandrīz 200 jauno spēlētāju. Daudziem šie bija pirmie turnīri šahā, un jaunākās grupas dalībnieki vēl neiet pat skolā, citi izmēģināja veiksmi DICE CHESS turnīrā, ko organizēja Vladimirs Svešņikovs.

Labākos sveic FIDE prezidents personīgi

Turnīru uzvarētājus svinīgajā noslēguma ceremonijā  sveica Starptautiskās Šaha federācijas jeb FIDE prezidents Arkādijs Dvorkovičs, kurš izteica pateicību “Rudaga-Kaissa 2024” dalībniekiem un organizatoriem, vēlot panākumus arī nākotnē. Jāatzīmē, ka jau vairākus gadus šaha festivāls “Rudaga-Kaissa 2024” ir iekļauts FIDE kalendārā, tā piesaistot arī jaunos šaha talantus no visas pasaules.

“Visiem bērniem sirsnīgi pateicamies par dalību starptautiskajā bērnu šaha turnīrā, kas norisinājās mūsu skaistajā Jūrmalā. Veiksmīga šī turnīra norise nebūtu iespējama bez viņu aizrautības, izcilās šaha spēles prasmes un neatlaidības! Šī gada šaha festivālu vēl īpašāku padarīju fakts, ka šādi kopā atzīmējam FIDE simtgades jubileju. Mums bija liels gods uzņemt Starptautiskās Šaha federācijas jeb FIDE prezidentu Arkādiju Dvorkoviču, kura klātbūtne šajā notikumā sniedza papildu iedvesmu visiem dalībniekiem. Visi dalībnieki, vecāki, atbalstītāji ir devuši neizmērojamu ieguldījumu šī turnīra īpašajā atmosfērā un garā, kas atgādina mums, cik svarīgi ir veicināt draudzību, sadarbību un godīgu sacensību. Mēs esam lepni, ka mūsu turnīrs ir pulcējis tik daudz talantīgu jauniešu no dažādām valstīm, un ceram, ka šis notikums visiem paliks atmiņā kā aizraujošs piedzīvojums un iespēja iegūt jaunas draudzības saites. Lai šaha spēle turpina iedvesmot un attīstīt katra domāšanas prasmes! Mēs ļoti ceram redzēt visus atkal nākamajos turnīros.

Priecājamies par dalībnieku atsaucību un atbalstītāju, piemēram, FIDE pārstāves Anastasijas Sorokinas labajiem vārdiem video sveicienā. Tāpat priecājamies, ka daudzi no mūsu iepriekšējo turnīru dalībniekiem aizvien piedalās šaha turnīros, gadu gaitā ir ievērojami palielinājuši reitingu, un atsevišķi kļuvuši par konkurētspējīgiem spēlētājiem dažāda līmeņa sacensībās ne tikai Latvijā, bet arī citur pasaulē. Ticam, ka arī šodien katrs no bērniem, kurš ir iepazinis šo seno spēli, mūsu šaha festivālā gūst uzvaras un tiek pāri zaudējumiem, nākotnē tieksies spēlēt tikpat meistarīgi, kā mūsu draugi lielmeistars šahā Ņikita Meškovs vai FIDE meistare šahā Agnesa Stepania Ter-Avetisjana, kuri bērniem pasniedza silmultānspēli,” saka Starptautiskā bērnu un jauniešu šaha festivāla “Rudaga-Kaissa 2024” direktore Inesa Testeļeca.

 

Kāds būs lielmeistars šahā, kāds tiesnesis

 

Tikai vienam no Ņikitas Meškova pretiniekiem simultānspēlē izdevās iegūt neizšķirtu rezultātu, pārējiem zaudējums, un viens no labākajiem Latvijas šahistiem atzīst, ka ar prieku jau vairākkārt piedalās šajā šaha festivālā, tā iedvesmojot jauno šaha paaudzi augstākiem mērķiem šahā: “Lielmeistara šahā tituls ir arī zināma atbildība, un man ir svarīgi kaut ko lietderīgu sniegt arī sabiedrībai. Es ļoti labi atceros laiku, kad pats biju maziņš, man katra iespēja uzspēlēt ar kādu lielmeistaru šahā šķita lieliska, pamudināja nodarboties ar to tālāk. Es ceru, ka kādiem no šodienas dalībniekiem būs vēlme nopietni tālāk trenēties šahā! Lieliski, ka Latvijā ir tik daudz bērnu, kuri vēlas spēlēt šahu, un vecāku, kuri viņus atbalsta ikdienā un sacensībās. Arī mana šodienas simultānspēles partnere Agnesa Stepania Ter-Avetisjana, kura vēl tik nesen piedalījās šajā šaha turnīrā, bet nu jau Eiropas čempione šahā jaunietēm, ir lielisks pierādījums tam, ka viss ir iespējams!”

 

Starptautiskā tiesnese šahā Agapi Ter-Avatesjana ir viena no jaunākajām tiesnesēm ar šādu titulu Eiropā, un starptautiskais bērnu un jauniešu šaha festivāls “Rudaga-Kaissa 2024” viņai bija pirmais kā galvenajai tiesnesei, lai gan turnīra organizēšanā un tiesāšanā viņa iesaistās jau piekto gadu: “Savulaik iemācījos spēlēt šahu un sākotnēji domāju, ka spēlēšu tāpat kā mana māsa Agnesa, bet vēlāk sapratu, ka mani vairāk aizrauj organizatoriskais un tiesneša darbs. Jūrmalas šaha festivālā es sāku kā brīvprātīgā, vēlāk jau tiesāju, šaha vide man burtiski ievilka un sapratu, ka vēlos būt tajā piederīga ar savu darbu. Šis bija mans pirmais turnīrs kā galvenajai tiesnesei, izjutu ļoti lielu atbildību, bet priecājos, ka ar esošo pieredzi viss izdevās. Paldies manam lielajam atbalstam – tiesnesei Diānai Matisonei. Šajā turnīrā ir ļoti svarīgi, ka katrs protam atrast pareizo kontaktu ar bērniem, jo situācijas ir dažādas. Esmu ievērojusi, ka šaha festivālā “Rudaga-Kaissa” bērni nāk spēlēt ar prieku, acis spīd, un viņi patiešām izbauda visu šeit notiekošo.”

 

Bērnu un jauniešu šaha festivālā “Rudaga-Kaissa 2024” rezultāti

FIDE Commission for Women's Chess dāvāja balvu – labākajām spēlētājām, kuras saņēma iespēju aizvadīt stundu video tiešsaistes treniņā ar lielmeistari šahā Annu Muzičuku (Ukraina). Šādu iespēju varēs izmantot Justīne Elza Grāvere (B turnīra uzvarētāja meitenēm), un Tifānija Bella Jākabsone (A turnīra uzvarētāja meitenēm).

Zeltu ieguva:

Klasiskajā turnīrā meitenēm (A, B ) Tifānija Bella Jakabsone, Justīne Elza Grāvere,

Klasiskajā turnīrā zēniem (A,B ) – Andrejs Gorskovs (Lielbritānija ) 8 punkti  no 8, Mārtiņš Mālakalns (Latvija),

Rapid uzvarētāji – Andrejs Gorskovs (Lielbritānija ) un Anna Visnakova,

Titula MINI CHESS Princis Rudaga – Kaissa 2024 ieguvējs – Pavēls Suslenkovs,

Titula MINI CHESS Princese Rudaga – Kaissa 2024 ieguvēja – Anastasija Zubova.

“Rudaga-Kaissa 2024” rezultāti: https://chess-results.com/

Simultānspēles seansu bērni aizvadīja ar Ņikitu Meškovu un arī ar sieviešu FIDE meistari Agnesu Ter-Avatesjanu.

Turnīrus tiesāja starptautiskā tiesnese Agapi Ter-Avatesjana un Diāna Matisone. Tos turnīru direktorei Inesai Testeļecai palīdzēja vadīt administratori Irina Ter-Avatesjana, Jlija Dmitrenko.

Šaha festivālam “Rudaga-Kaissa 2023” ir jau seši gadi, un šoreiz to bagātināja Jūrmalas jaunās baltedejotājas, MEGA LĀCIS u.c. Atklāšanas un noslēguma pasākumus vadīja Iļja Testeļecs un Veronika Sadovska, pasākumu fotogrāfijās iemūžināja Diāna Matisone un Marks Livšics (FIDE, Izraēla).

Semarah hotel Lielupe, Jūrmalā ik gadu notiekošais Starptautiskais bērnu un jauniešu šaha festivāls “Rudaga-Kaissa 2024” dalībnieku, vecāku, treneru vidū tradicionāli gūst labu atsaucību, paralēli turnīriem notiek simultānspēles šahā, pieejamas dažādas radošas darbnīcas, kā arī ir iespēja nedēļu baudīt kūrortpilsētas viesmīlību, priežu svaigo gaisu, peldes jūrā, iepazīt jaunus un satikt vecos draugus.

 

“Rudaga-Kaissa 2024” organizatori pateicas atbalstītājiem:

Jūrmalas valstspilsētas administrācija

Jūrmalas pilsētas sporta serviss

FIDE

FIDE Commission for Women's Chess

Latvijas šaha federācija

Rīgas šaha skola

Tavexlv

Fielmann.lv

TITANIUM

skyhunters.lv

FORKIDI . LV

MEGALACIS.LV

Semarah hotel Lielupe

Aizkraukles saldumi

JM.Dekor.lv

Personīgā pateicība Danai Ozolai Reizniecei, Anastasijai Sorokinai un Arkādijam Dvorkovičam

DICE CHESS / Vladimiram Svešņikovam.

Jūrmalas Julijas Tihomirovas baleta studijai.

Jaunai dziedātājai Annai Bricei, kura ir ne tika šahiste, bet arī mācās vokālajā studijā Rudaga.

 

Nosleguma ceremonija