Baltijas valstu un FIDE komandas vēsturiskais šaha mačs pie 100 galdiņiem

09.08.2024

Latvijas šaha pasaule šogad piedzīvo unikālu notikumu, kad Rīgā notiek grandiozs mačs pie 100 galdiņiem starp Baltijas valstīm – Latviju, Lietuvu un Igauniju – un FIDE komandu.

Šis vēsturiskais pasākums, kas notiek laikā, kad tiek atzīmēta gan Latvijas Šaha federācijas, gan Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) simtgade, ir izcils piemērs, kā šahs vieno dažādas nācijas un paaudzes.

Rīga ir bijusi mājvieta daudziem izciliem šahistiem. Šis turnīrs, kas notiek Rīgas Tehniskās universitātes šaha festivāla ietvaros, ir ne tikai Latvijas šaha sabiedrības svētki, bet arī plašākas Baltijas un pasaules šaha kopienas svētki.

Mačs pie 100 galdiņiem ir īpašs ar to, ka tas apvieno lielu skaitu dalībnieku no dažādām valstīm, katrai komandai sastāvot no 100 spēlētājiem. Šāda mēroga turnīrs ir retums pat šaha vēsturē, un tas piešķir īpašu nozīmi šim notikumam. Ievērības cienīgs ir arī fakts, ka šāda tradīcija, kurā Baltijas valstis savstarpēji sacenšas pie lielāka skaita galdiņu, aizsākās jau 1976. gadā, kad Latvija un Igaunija pirmoreiz spēlēja savā starpā, un cīņa beidzās ar rezultātu 50:50.

Šogad, līdz ar FIDE komandas pievienošanos, turnīrs ir ieguvis vēl plašāku mērogu. Latvijas, Lietuvas un Igaunijas komandas sastāv tikai no šo valstu pārstāvjiem, savukārt FIDE komanda ir starptautiska, apvienojot spēlētājus no dažādām pasaules valstīm un kontinentiem.

Turnīrs ir daļa no plašāka šaha festivāla, kurā ietilpst arī zibens turnīrs, veltīts abu simtgadu jubilejai. Šāds turnīrs piedāvā ne tikai izcilu šaha cīņu starp valstu izcilākajiem spēlētājiem, bet arī iespēju dalīties pieredzē un draudzībā, tādējādi stiprinot šaha kopienas saites.

Mačs noslēdzās ar Latvijas uzvaru.

Latvija kļuva par neapstrīdamiem čempioniem, uzvarot visos mačos. Komanda turnīru noslēdza ar iespaidīgu kopējo punktu skaitu – 200 punkti. Latvija pārspēja Lietuvu (63 punkti), FIDE (66,5 punkti) un Igauniju (70,5 punkti).

Lietuva izcīnīja otro vietu ar kopējo punktu skaitu – 157,5 punkti. Lai gan Lietuva zaudēja Latvijai, tā pārspēja gan FIDE, gan Igauniju, iegūstot 59,5 punktus pret FIDE un 61 punktu pret Igauniju.

FIDE komanda, kas pārstāvēja starptautisku spēlētāju sastāvu, ieguva trešo vietu ar 129,5 punktiem. Neskatoties uz sīvo konkurenci, FIDE komandai izdevās iegūt 55,5 punktus pret Igauniju un 40,5 punktus pret Lietuvu, bet pret Latviju tā zaudēja, iegūstot 33,5 punktus.

Igaunija noslēdza turnīru ceturtajā vietā ar 113 punktiem. Lai gan komanda pielika lielas pūles, tai neizdevās uzvarēt nevienā mačā, iegūstot 44,5 punktus pret FIDE, 39 punktus pret Lietuvu un 29,5 punktus pret Latviju.

Latvijas komandas uzvara pievieno jaunu lappusi mūsu šaha vēsturei, vēl vairāk nostiprinot Rīgas statusu kā šaha lielvalstij.

Lai iegūtu detalizētāku informāciju par individuālajiem rezultātiem un spēlētāju sniegumu, apmeklējiet oficiālo chess-results.com lapu.