Sveiciens Starptautiskajā šaha dienā!

20.07.2024

Latvijas Šaha federācija sveic visus Sveiciens Starptautiskajā šaha dienā! Tā šogad ir īpaša – tieši pirms simts gadiem, 1924.gada 20.jūlijā, Parīzē dibināta Starptautiskā Šaha federācija (FIDE).

FIDE savu simtgadi svin ar balvu sēriju, lai godinātu tos, kas pēdējo 100 gadu laikā ir devuši izcilu ieguldījumu šaha pasaulē. Vairāk par to lasāms FIDE mājaslapā.

FIDE prezidents Arkādijs Dvorkovičs: Šodien, Starptautiskajā šaha dienā, mēs atzīmējam gadsimtu kopš FIDE dibināšanas. Pēdējo 100 gadu laikā FIDE ir centusies aizsargāt, attīstīt un veicināt šahu. Sākot ar spēļu noteikumu un turnīru reglamentu standartizāciju, beidzot ar reitingu sistēmas ieviešanu, titulu piešķiršanu un jaunu pasākumu un sacensību organizēšanu, FIDE vienmēr ir bijusi šaha pasaules priekšgalā.

Raugoties nākotnē, mums vajadzētu pārdomāt šaha ievērojamo ceļojumu pēdējo 100 gadu laikā, ko šogad visā pasaulē atzīmēja FIDE100 projekts. Mēs godinām slavenos spēlētājus un trenerus un ievērojamās personas, kas palīdzēja veidot FIDE un apvienot šaha pasauli. Pateicoties viņu pūlēm, šahu tagad spēlē miljoniem cilvēku visā pasaulē — no entuziastiem līdz profesionāļiem gan tiešsaistē, gan ārpus galda, un visiem ir kopīga aizraušanās ar spēli.

Pēdējo simts gadu laikā gūtie sasniegumi iedvesmo mūs mērķēt augstāki un censties panākt, lai šahs turpinātu zelt arī nākamajās paaudzēs.

Lai nākamie 100 gadi pasaulei nes vairāk panākumu šahā un vēl vairāk šaha. Vienmēr atcerēsimies un dzīvosim pēc mūsu moto: Gens Una Sumus – Mēs esam viena ģimene.

Un visbeidzot – lai atzīmētu Starptautisko šaha dienu, šodien mēs organizējam Ginesa rekordu mēģinājumu – sasniegt pēc iespējas vairāk aizvadītu spēļu 24 stundu laikā gan tiešsaistē, gan klātienē. Ceru, ka pievienosies mums un izbaudīsi!