Anšlava Eglīša sporta spēlēs gaidāms ātrā šaha turnīrs

06.07.2024

Vasaras vidū Inciemā norisināsies šaha turnīrs trešās Anšlava sporta dienas ietvaros. Sacensības rīko Anšlava Eglīša ekspozīcija - muzejs sadarbībā ar Siguldas šaha klubu.

Turnīrs notiks Inciemā 2024. gada 20. jūlijā parkā pie Inciema torņa laikā no pulksten 11 līdz 15. Pieteikšanās līdz 18.jūlijam, rakstot uz e-pastu siguldachess@gmail.com vai anslavs@sigulda.lv. Dalībnieku reģistrācija 20.jūlijā līdz pulksten 10.50.

Sacensības notiks pēc Šveices sistēmas 7 kārtās, FIDE noteikumi. Apdomas laiks 6 minūtes uz visu partiju + papildus 5 sekundes par katru gājienu. Aicināti piedalīties visi Anšlava Eglīša daiļrades cienītāji un arī pārējie interesenti. Pēc turnīra būs iespēja apmeklēt ekspozīciju un iepazīt krāšņo Anšlava Eglīša dzīvi no Inciema līdz Holivudai.

Dalībnieku skaita ierobežojums – 40 dalībnieki. Nav dalības maksas. Pirmās, otrās un trešās vietas ieguvēji saņems krāšņas, īpaši šim gadījumam veidotas medaļas.

Detalizētāka informācija nolikumā.

Par Anšlavu Eglīti un šahu

Anšlavs Eglītis iemācījās šaha spēli skolas gados. 1925.gada 5.aprīlī Anšlavam bija vēl tikai 18 gadu, bet jau bija zināšanas, kas ir Budapeštas gambīts. Ārstējot tuberkulozi Šveices kalnu kūrortā, kur stundām ilgi guļot uz sanatorijas lažas var raudzīties Alpu sniegotajās galotnēs, Anšlavs  sastapa francūzi, šaha meistaru Andrē Šeronu, kurš arī slimoja ar šo pašu slimību. Kalnu gaiss dziedināja abus!  Šerona iespaidā šaha spēle kļuva par vienu no Anšlava kaislībām mūža garumā. Pilnīgi droši var teikt, ka Anšlavs bija viens no labākajiem šahistiem starp latviešu rakstniekiem.

Šīgada turnīrs notiek šaham kā starptautiskajam sporta veidam nozīmīgā gadā un dienā, jo šogad tieši 20. jūlijā atzīmēsim starptautiskās šaha federācijas (FIDE) 100 gadu jubileju. Visas pasaules šahisti šajā dienā apvienosies iepriekš nebijušā akcijā – visvairāk izspēlētās šaha partijas vienas dienas laikā (24 stundās) pasaulē. Anšlava sporta dienu šaha turnīrs arī ir reģistrēts šī pasaules Ginesa rekorda sasniegšanai!

Par FIDE simtgades Ginesa rekorda mēģinājumu vairāk var lasīt: https://100.fide.com/gwr/