Aizvadīts jau astotais "Olaines šaha pavasaris"

14.05.2024
Foto: I.Šupiņš

"Olaines šaha pavasaris" notiek jau astoto gadu un tas aizvadīts ar savdabīgu rekordu – martā atvērtā pieteikšanās noslēdzās jau pēc nedēļas, pat ar pamatīgu dalībnieku rezervi ātri aizpildoties visām 150 vietām.

Tiesa, maijs ieviesa daudzas korekcijas – daļa stipro spēlētāju tomēr izlēma piedalīties komandu čempionātā, bet pieaugušo turnīra rindas paretināja hokeja kaislības, taču arī tas nekas, jo tas pavēra iespēju par vērtīgajām balvām jo īpaši nikti pacīnīties tiem, kam savādāk līdz tām aizsniegties būtu grūtāk.

A turnīrā saviem konkurentiem nekādas cerības neatstāja Rīgas Šaha skolas audzēknis Jaroslavs Orlovskis (U-12, 1. pozīcija arī starta sarakstā), kurš vienīgo miera līgumu noslēdza pēdējā kārtā ar kuldīdznieku Raivo Šteinbergu (2. vieta kopvērtējumā, 6.5 punkti, U20), bet pirmajās septiņās partijās spēja uzveikt visus pretiniekus, no kuriem taču arī neviens nebija noskaņots bez cīņas piekāpties par iespēju pirmajam izvēlēties vērtīgu balvu. Jaroslavam arī vērā ņemams 65 reitinga punktu pieaugums, kas gan nav visaugstākais turnīrā – 105 reitinga punktus ar savu spēli nopelnīja limbažnieks Olivers Smilga (U-8, kāpiens no 40. starta pozīcijas uz 16. vietu noslēgumā), savukārt par 71 punktu savu reitingu kāpināja Darja Guminskaja (U-14, 5.5 punkti, 8. vieta kopvērtējumā no 23. starta pozīcijas). Tikpat punktu, cik Raivo, arī 3. vietas ieguvējam Paulam Veitneram (U-12, Rīga), kurš no 4. starta pozīcijas pakāpās vienu vietu augstāk.

Tūlīt aiz puišiem – vairākkārtīgā Latvijas čempione savā vecuma grupā Aļona Tolmačeva, kas izcīnīja 1. vietu starp meitenēm. Aļona šobrīd spēlē U-12 grupā, taču vēsture apliecina, ka savā pirmajā "Olaines Šaha pavasarī" Aļona piedalījās U6 grupā! Aļona piekāpās pirmās un trešās vietas ieguvējiem (ar Raivo nespēlēja) un par puspunktu apsteidza otro labāko starp meitenēm – rīdzinieci Darju Guminskaju. Trešā labākā starp jaunkundzēm ar 5 punktiem – Olaines Sporta centra pārstāve Elza Justīne Grāvere, kas pēdējā kārtā uz laiku zaudēja Aļonai.  Labākais no Olaines Sporta centra – Kalvis Apinis.

A turnīra rezultāti: chess-results.com.

B turnīrā 52 dalībnieku konkurencē beidzot uzvarēja Olaines Sporta centru pārstāvošais Dāvis Raits Vēvers (U-18), kurš jau sen šahā aktīvi netrenējas un klātienes sacensībās savam priekam piedalās divreiz gadā – Olaines lielajos turnīros. Dāvis Raits rīkojās diametrāli pretēji A turnīra uzvarētājam – viņš turnīru sāka ar neizšķirtu, bet tad sekoja visas septiņas uzvaras, kas arī ļāva par punktu apsteigt tuvāko sekotāju. Otrajā vietā ar 6.5 punktiem kuldīdznieks Bernards Grundmanis (U-16). Trešās vietas ieguvēju izšķīra papildrādītāji, jo trīs dalībnieki finišēja ar sešiem punktiem, tie labākie bija Bruno Brengulim (U-12) no Siguldas, aiz muguras atstājot kuldīdznieku Kristeru Tīdmani un olainieti Juri Skubeniču, kas saņēma balvu kā labākais no Olaines Sporta centra.

B turnīrā divas labākās meitenes izcīnīja 5.5 punktus, augstāka vieta tika rīdziniecei Anetei Šteinbergai (U-12), 2. vieta – Adrijai Lazdiņai (U-10, Olaines Sporta centrs), trešā ar pieciem punktiem – Arina Ābola no Rīgas (U-16).

B turnīra rezultāti: chess-results.com.

Iesācēju turnīrs daudziem bija pirmās klātienes sacensības mūžā un īpašs prieks, ka visi tās ne tikai godam izturēja, bet arī cienījami nocīnījās! Trīs dalībnieki finišēja ar sešiem punktiem un papildrādītāji vietu ieguvējus sarindoja sekojoši – 1. vieta tika Greisai Kellijai Jākabsonei (Rīga, U-10), otrajā vietā – rīdzinieks Miķelis Vaickovskis (U-8), trešajā – Daniils Goculs (U-10, Rīga). Meitenēm 1. vietu izcīnīja Nika Gubina (U-8, Olaines Sporta centrs), otrā palika Jeļizaveta Dementjeva (Olaines Sporta centrs, U-12), trešā – Tīna Larmane no Jūrmalas (U-8).

C turnīra rezultāti: chess-results.com.

Šoreiz visos turnīros izteikti vairāk uzvarēja spēlētāji ar baltajiem, C turnīrā attiecība bija par 3:1 (iespējams, ka daudzas partijas beidzās ar "bērnu matu").

A un B turnīru līderu partijas tika translētas, adrese: https://lichess.org/broadcast/olaines-saha-pavasaris-berniem-2024/round-1/1BT97j1h

Savukārt pieaugušo turnīrā uzvarētāju noteikšanai papildrādītāji nebija vajadzīgi – tabulas augšdaļā dalībnieki sarindojās ar puspunkta atstarpi. No pirmās kārtas līdera godā bija arī reitinga līderis, olainietis Emīls Jānis Mieriņš, finišējot ar septiņiem punktiem, otrais šoreiz Konstantīns Gudovskis, kurš Emīlu Jāni gan apspēlēja, taču noslēdza arī miera līgumu (ar 4. vietas ieguvēju Arti Auziņu, kam 5.5 punkti), bet trešais – Aivars Laizāns. Dāmām labākā – Ingrīda Lazdiņa.

Open turnīra rezultāti: chess-results.com.

Guna Skujiņa