Jūrmalā noticis pasaules šaha kompozīcijas kongress un čempionāts šaha problēmu risināšanā

11.08.2024

Jūrmalā aizvadīts 66. Pasaules šaha kompozīcijas Kongress un 47. pasaules čempionāts šaha problēmu risināšanā. Abi šie pasākumi piesaistīja vairākus simtus cilvēku no daudzām pasaules valstīm.

2023.gada 8. novembrī Latvija ieguvusi tiesības rīkot 66. Pasaules šaha kompozīcijas kongresu (Kongress) un 47. pasaules čempionātu šaha problēmu risināšanā.

Pasaules šaha kompozīcijas federācija (WFCC) popularizē šaha māksliniecisko formu ar savām galvenajām aktivitātēm – oficiāliem starptautiskiem risināšanas un komponēšanas turnīriem, kā arī katra 3 gadu perioda skaistāko šaha kompozīciju kolekciju izdošanu. Lielākā daļa valstu, kas darbojas šajā jomā, ir WFCC dalībvalstis.

Katru gadu vienu nedēļu (ar ļoti retiem izņēmumiem) WFCC rīko kongresu, Pasaules šaha kompozīcijas kongresu (WCCC), kādā no dalībvalstīm. Pasaules šaha risināšanas čempionāts (WCSC) nacionālajām komandām un individuālajām personām, delegātu sanāksmes, kas pārstāv dalībvalstis, tostarp mazāku komiteju sesijas īpašām jomām, meistaru un lielmeistaru titulu piešķiršana cienīgiem komponistiem un risinātājiem, tēmu un tiesnešu atlase oficiālajām sacensībām, un visbeidzot izvēloties dalībvalsti, kurā notiks nākamais kongress.

Kongresa programmā iekļauti arī citi risināšanas konkursi, oficiāli un neoficiāli tematiskie komponēšanas turnīri, lekcijas un citas prezentācijas.

Kongress ir noticis Jūrmalā, no 2024.gad a 27.jūlija līdz 3.augustam. Kongresā piedalījās 131 dalībnieki no 30 valstīm un arī 56 ģimenes locekli, kopumā 187 cilvēki! Pēdējo 7 gadu laikā tas ir lielākais cilvēku skaits, kas iesaistījušies Kongresa aktivitātēs.

Kongress sākās 27.07.24 ar neformālo atklāšanu Seaside bārā ar saulrieta vērošanu no Kongresa norises vietas Jūrmala SPA Hotel 11. stāva.
Atklātais risināšanas turnīrs (Open) 29.07.2024 bija pirmais risināšanas pasākums, ieplānots uz 10:00 no rīta, bet kas tika pārcelts uz 13:00, jo stiprā vētra naktī no 28.-29.07 gandrīz paralizēja Jūrmalu ar dziļo ūdeni un kritušiem kokiem uz ceļiem. Bet uz 13:00 visi risinātāji veiksmīgi tika uz turnīru!

Open turnīrs ietvēra 2 kārtas ar 6 uzdevumiem (problēmām) katrā. Problēmu žanri: divvilcis (mats divos gājienos, #2), trīsvilcis (mats trījos gājienos, #3), daudzvilcis (mats četros vai vairāk gājienos, #n), etīde (+/=), pašmats (s#) un palīgmats (h#).

Open turnīrā piedalījās 90 risinātāji, no tiem 9 Latvijas dalībnieki.Rezultāti šeit.
Latvijas rezultāti - 59. Laura Rogule, 64. Modris Rāviņš, 65. Daniel Beniosev, 70-71. Toms Jeronovičs, 72. Antons Gajevskis, 74. Emīls Tabors, 75-80. Aleksandrs Saveljevs, 85-86. Stasis Granauskis, 87. Māris Kaktiņš.
Pārsteidzošākais rezultāts bija 12 gadus vecajam Danielam Beniosevam (dz. 2013), kurš pirmo reizi piedalījās reitingu risināšanas turnīrā.

Open turnīra uzvarētāji: 1-2. Piotr Murdzia (POL), 1-2. Boris Tummes (GER), 3. Kacper Piorun (POL).

Viens no galvenajiem Kongresa notikumiem bija 47. Pasaules Čempionāts šaha problēmu risināšanā (Čempionāts) nacionālajām komandām un individuālajām risinātajiem.

Čempionāta direktora asistents Aksels Šteinbrinks (GER) ziņoja: "30./31.jūlijā Jūrmalā, Latvijā, ikgadējā Pasaules šaha kompozīcijas kongresa laikā norisinājās 47. Pasaules čempionāts šaha problēmu risināšanā.

Par uzvarētāju kļuva Lielbritānija ar diviem spēles lielmeistariem Džonu Nunu un Džonatanu Mestelu, kā arī Deividu Hodžu. Lielbritānijas komandai šī bija sestā uzvara un pirmā kopš 2007.gad a. Pateicoties īsākam atrisināšanas laikam, briti ar tikpat punktiem spēja atstumt sērijas uzvarētājus no Polijas uz 2. vietu. Izraēla ierindojās trešajā vietā, apsteidzot Vāciju un Lietuvu.

Par individuālās ieskaites uzvarētāju un līdz ar to pasaules čempionu kļuva polis Kacpers Pjoruns (arī viņam sestā titula uzvara), par punktu apsteidzot Džonu Nunu un pārsteidzošo grieķi Nikosu Sidiropulu, kurš ar šo spožo rezultātu sasniedza GM normu.

Džons Nuns uzvarēja senioru kategorijā, apsteidzot abus izraēliešus Oferu Komaju un Levu Glancspīgelu. Junioru kategorijā uzvarēja Ilija Serafimovičs (Serbija), apsteidzot Kevinu Kuzņezovu (Lietuva) un Činguunu Sumiju (Mongolija). Sieviešu ieskaitē uzvarēja tikai 12 gadus vecā Anna Ličkova (Čehija), apsteidzot Lauru Roguli (Latvija) un Denisu-Andrē Bukuru (Rumānija)."
(sk. rezultātus, problēmas un risinājumus wccc2024.wfcc.ch/competitions/#tab-47wcsc)

Komandu čempionātā piedalījas 19 komandas. Latvija, ka organizētājvalsts, izmantoja iespēju piedalīties ar 3 komandām - komanda 1 (15. vieta), komanda 2 (19. vieta) un junioru komanda (17. vieta).

Īpašs prieks par junioru komandu, pārsvarā iesācējiem (Toms Jeronovičs, Renārs Mūzis, Daniel Beniosev), kuri sāka risināt 2023.-2024.g. un jau uzrādīja ļoti labu rezultātu! Ceram, ka nākamajos gados viņi kļūs arvien labāki un pārsteigs mūs ar saviem panākumiem.

Individuālajā čempionātā Latvijas labākais rezultāts ir Modrim Rāviņam (34/82)

Modrim ir arī Latvijas labākais rezultāts senioru kategorijā (13/31)

Junioru ieskaitē labākais rezultāts, 5. vieta, ir Emīlam Taboram, kurš varētu izcinīt 3. vietu, ja nepazaudētu 5 punktus divvilču kārtā.

Sieviešu ieskaite Laura Rogule izcīnīja 2. vietu.

Kongresa programmā bija iekļauti arī divi papildu risināšanas turnīri - Retro Solving & Fairy Solving un Baltic Combined turnīrs, kas iekļauj gan šaha problēmu sastadīšanu, gan risināšanu.

Viens lekciju vakars bija pilnībā veltīts beigu spēlēm (etīdēm).
Paldies Laurai Rogulei par Ērika Priednieka darbu prezentāciju!

Visbeidzot, sastādīšanas turnīri, sākot ar Internet turnīru, kas tika anonsēts 29.05, un arī 5 dienu sastādīšanas turnīrs, Quick Composing 1 dienas turnīri, grupas A & B.

Un ļoti īpašs sastādīšanas turnīrs junioriem, kas pirmo reizi tika piedavāts 2016.gad ā, un vēlāk kļuva viens no Kongresa oficiālajiem turnīriem, 8. Youth Chess Composing Challenge 2024.
Grupa A: 12-13. vieta – Mihails Šalašovs;
Grupa B: 8-9. vieta – Renārs Mūzis;
Grupa C: 14. vieta – Mihails Šalašovs; 28. vieta – Renārs Mūzis.
Malači! Renāram tas ir bijis pirmais sastadīšanas mēģinājums. Tā turpināt un veiksmi turpmāk!

Kongresa programmā, ka parasti, bija iekļauti arī neoficiālie sastādīšanas turnīri.

Noslēguma ceremonija ar banketu notika Jūrmalas SPA viesnīcas galvenajā restorānā 02.augustā. Vakars bija pavadīts draudzīgā atmosfērā, pilns ar turnīru apbalvošanām un jaunu titulu piešķiršanu, dekorēts ar dējām un uzkodam.

Mīļš paldies visiem, kas atbalstīja pasākumu ar savu dalību, palīdzību Kongresa gaitā, jautro garastāvokli un visiem priekšnesumiem!

Jūlija Visocka,
WFCC delegāte & Kongresa galvenā organizētāja,
Latvijas problēmšaha biedrība