Aizvadīta Bauskas novada kausa izcīņa

23.07.2024
Foto: Uldis Varnevičs, "Bauskas Dzīve"

Šaha spēlētāji no Bauskas novada, Latvijas un Lietuvas divas dienas Īslīces pagasta kultūras namā aizvadīja Bauskas novada kausa izcīņu šahā, kas reizē bija arī dalībnieku ieguldījums Ginesa rekorda sasniegšanā – visvairāk šaha spēļu vienā dienā.

Sacensībās, kas notika 20. un 21. augustā, pirmās dienās aizvadītās 90 spēles ieskaitītas Ginesa rekorda sasniegšanā, saņemot oficiālu atzinumu no Starptautiskās šaha federācijas FIDE. Turnīru organizēja Latvijas šaha federācijas pārstāvji Vairis Kurpnieks un Alberts Cimiņš sadarbībā ar Bauskas novada Sporta un veselības nodaļu. Kopā piedalījās 37 sportisti. Jāatzīmē, ka Latvijā 20. augustā notika tikai vēl vienas šaha sacensības – Anšlava Eglīša sporta spēļu ātrā šaha turnīrs.

Lielmeistara spēks
Sacensībās aizvadīja deviņas spēles, kur katram dalībniekam bija apdomas laiks 15 minūtes, pievienojot desmit sekundes par katru gājienu. Pirmajā dienā izspēlēja piecas kārtas, otrajā vēl četras.

Turnīra uzvarētājs, kā pats veiksminieks saka – bez pārsteigumiem. Ar 8,5 punktiem uzvarēja vienīgais sacensību šaha lielmeistars no Lietuvas Šarūns Šulskis. "Vairis Kurpnieks uzaicināja piedalīties. Viņš ir sen zināms paziņa, no manas paaudzes spēlētājiem un tāpēc piekritu. Esmu lielmeistars, esmu pārstāvējis Lietuvu daudzās šaha sacensībās, man ir pieredze, spēles klase, bet uzvarēt šoreiz nebija viegli. Bija viens neizšķirts pret Dmitriju Tokranovu, labākā spēle turnīrā, jo devu viņam mūžīgo šahu, lai arī man nebija dāmas un zirdziņa. Viņam bija liels pārsvars, bet viņa karalis nevarēja aizbēgt. Bija vērts atbraukt uz Bausku – manā dzīvē esmu daudz reižu braucis cauri, bet nekad nebiju apmeklējis Bausku. Paskatījos kartē, ka šeit ir vieta, kur Nemunelis – Mēmele un Mūša – Mūsa, saplūst kopā Lielupē. Gribējās ar šo vietu vairāk iepazīties," stāsta Š. Šulskis, kurš pats dzīvo Kauņā. Sacensību noslēgumā lielmeistars aicināja šādu turnīru turpināt organizēt un sagādāt dalībniekos vairāk lielmeistaru arī no Latvijas. V. Kurpnieks gan atzīst, ka tas nav vienkārši – vasarā daudzi lielmeistari izvēlas spēlēt komercturnīros Eiropā un tāpēc viņus uz šādām sacensībām uzaicināt grūtāk. Savukārt Š. Šulskis bija apņēmies šovasar iztikt bez turnīriem, bet ar V. Kurpnieka centību viņu tomēr uz sacensībām izdevies pierunāt.

Savējais no Rēzeknes
Viesos bija ieradušies vēl vairāki spēcīgi spēlētāji, tai skaitā jau pieminētais latvietis Dmitrijs Tokranovs, kurš ieguva otro vietu. Trešajā vietā Ēriks Mieriņš, savukārt ceturtajā vietā labākā no dāmām Agnija Zemzare.

Starp lietuviešiem viskuplākais skaits dalībnieku bija jaunieši no Biržiem, kam lielai daļai šis bija pirmais oficiāli reģistrētais reitinga turnīrs. Jaunie sportisti tomēr bija pietiekami labi sagatavoti, meistarīgi un spēja apspēlēt ne vienu vien pieredzējušo veterānu.

Tabulā kā Bauskas novada pārstāvis pierakstīts arī Aleksandrs Vasiļkovs, šaha treneris no Rēzeknes, kurš 14 gadus savulaik nodzīvoja Bauskas pusē, bet 2007. gadā pārcēlās uz Rēzekni. Viņš atzina, ka parasti tagad uz sacensībām ved savus audzēkņus, bet Ginesa rekorda dienā un vēl bijušajā novadā gribējis uzspēlēt, kā arī satikt bijušos Bauskas Šaha un dambretes kluba biedrus. Turnīra kopvērtējumā viņam 17. vieta, bet savā vecuma grupā trešais. Savukārt šahistus viņš aicināja uz starptautisko šaha turnīru Rēzeknē augustā.

No visām malām
Bauskas novada spēlētāji uz sacensībām bija ieradušies no visām novada malām un turnīrā kaunā nepalika, lai arī reizēm pretinieki pretim nāca paši stiprākie. Tā iecavnieks Matīss Ruša jau pirmajā kārtā spēlēja ar Š. Šulski, bet turnīru pabeidza ar 3,5 punktiem un 28. vietu. Tāpat 3,5 punkti, bet 30. vieta jaunajam Verneram Fībigam, bet savā vecuma grupā viņam trešā vieta.

Starp baušķeniekiem ar 5,5 punktiem labākais un kopvērtējumā devītais Kaspars Kalniņš no Stelpes. Otrajā vietā Ivars Smilga no Vecumniekiem, bet trešais skaistkalnietis Patriks Vencels, kuram šis bija pirmais FIDE reitinga turnīrs. Otrs skaistkalnietis Andrejs Siliņš šoreiz 31. vietā.

Starp pieredzējušajiem kungiem savā vecuma grupā trešo vietu ieguva iecavnieks Uldis Bušs. Vēl Bauskas novadu pārstāvēja Andris Zomerovskis, Didzis Biedris, Laimonis Katilavičs un Reinis Grosbards. Sacensību rezultāti skatāmi interneta vietnē chess-results.com.

Turnīra organizators Vairis Kurpnieks atzina, ka sacensības šādā formātā plāno rīkot arī nākamgad, saglabājot divu dienu spēļu formātu, kas atbilstot gan spēlētāju slodzei, gan interesēm.

Visi turnīra dalībnieki, rezultāti un ieņemtās vietas apskatāmas chess-results.com.

5,4 miljoni spēļu

Tieši pirms simts gadiem, 1924. gada 20. jūlijā, Parīzē dibināta Starptautiskā Šaha federācija (FIDE). Atzīmējot šo datumu, FIDE izaicināja šaha spēlētājus visā pasaulē uzstādīt Ginesa rekordu – visvairāk izspēlēto šaha spēļu vienā dienā. Jau pašā sestdienas 20. jūlijā vakarā FIDE – Starptautiskā šaha federācija fiksēja, ka sasniegts rekords – 5,4 miljoni spēļu. Oficiālā rekorda sertifikāta pasniegšana notika 57. Bīlas starptautiskā šaha festivālā, kur pašlaik sacenšas daudzi spēcīgākie pasaules šahisti un kas kalpoja arī kā rekorda fiksācijas tehniskais centrs. "Guiness World Records" oficiālais advokāts Karls Savils pasniedza sertifikātu FIDE pārstāvim Lorānam Freidam. Tiesa, 5,4 miljoni spēļu ir pirmreizējais aprēķins, precizēti skaitļi būs zināmi vēlāk.

"Daudzi cilvēki iesaistījās Starptautiskajā šaha dienā. Mēs redzam, ka šahs ir ieguvis impulsu un mēs centīsimies to izmantot, lai pārliecinātu, ka šahs nav tikai izklaide vai sports, bet arī viens no labākajiem instrumentiem, lai padarītu mūsu sabiedrību labāku," pauda Arkādijs Dvorkovičs, FIDE prezidents.

Sacensību "Bauskas kauss 2024" organizatori svētdien, 21. jūlijā, saņēma oficiālu vēstuli. "Cienījamais šaha draugs, kolēģi tiesnesi! Liels paldies par jūsu ieguldījumu! Šis ir apstiprinājums, ka 90 spēles no jūsu pasākuma "Bauskas Kauss 2024" tagad ir formāli ieskaitītas Ginesa rekorda tapšanā. Sveicam Starptautiskajā šaha dienā! Ar laba vēlējumiem, FIDE GWR komanda."

Uldis Varnevičs, "Bauskas Dzīve"