Šahs blakus pansijai

22.07.2024

Tikai pirms divarpus gadiem tika atklāta slavenajam latviešu rakstniekam Anšlavam Eglītim veltītā ekspozīcija Inciema tornī, bet šogad Inciemā norisinājās jau trešās ikgadējās Anšlava sporta spēles. Sporta spēļu ietvaros notika arī tradicionālais šaha turnīrs.

Salīdzinot ar pagājušo gadu, šaha sacensību dalībnieku sastāvs bija krietni spēcīgāks. To kuplināja gan 2024.gada pasaules senioru komandu čempionāta zelta medaļas ieguvēja rīdziniece WFM Ingrīda Priedīte, gan šahisti no Salaspils, Ādažiem, Limbažiem, Valmieras, Pļaviņām, Kandavas, kā arī kupls senās spēles cienītāju skaits no Siguldas novada.

Sacensības notika Inciema parkā zem klajām debesīm. Dažas lietus lāses paspēja uzlīt tikai pirms sacensību sākuma, bet partiju laikā šahisti varēja baudīt gan saules staru, gan garāmgājēju uzmanību. Citi Inciema viesi neatstāja novārtā iespēju arī uzspēlēt šahu arī ārpus sacensību formāta uz brīvi izvietotajiem šaha komplektiem.

Pēc nospēlētām septiņām kārtām stabilu pirmo vietu ieņēma Mārtiņš Vilemsons ar 6,5 punktiem. Mārtiņa saknes ir Inciemā, tā ka var teikt, ka sienas ir palīdzējušas – neskatoties uz to, ka turnīrs notika ārpus telpām. Otro vietu ar 5,5 punktiem ieņēma kandavnieks Tomass Kristiāns Šterns, bet trešajā ar 5 punktiem ierindojās pļaviņietis Uldis Melderis.

Labākā seniora titulu ieguva Anatolijs Seļivanovs no Mālpils (4,5 punkti), bet labākais juniors bija valmierietis Gustavs Stankevičs (3 punkti).
Ar rakstnieka Anšlava Eglīša plašo dzīves ģeogrāfiju labi sasaucās arī tas, ka šīs šaha sacensības deva ieskaiti starptautiskās šaha federācijas (FIDE) Ginesa rekorda sasniegšanā par vienas dienas laikā pasaulē visvairāk nospēlētajām šaha partijām. Sacensību rezultāti tika iesniegti FIDE, un tika saņemts apstiprinājums, ka nospēlētās 56 šaha partijas ir iekļautas Ginesa rekorda statistikā.

Sacensības tika rīkotas ar Siguldas novada pašvaldības atbalstu, un to norisi nodrošināja Anšlava Eglīša ekspozīcijas-muzeja vadītāja Sintija Odziņa un Siguldas šaha kluba valdes locekle Sandra Harlinska.

Visi rezultāti skatāmi te: chess-results.com

Visvaldis Gercāns,
sacensību galvenais tiesnesis