Limbažos turpinās šaha sacensību tradīcija

19.07.2024

Tuvojoties Starptautiskajai Šaha dienai, trešdien (17. jūlijā) Limbažu Bērnu un jauniešu centrā (BJC) pie šaha galdiem sēdās dažādas raudzes un pieredzes spēlētāji (kopumā 42), lai mērotos spēkiem un noskaidrotu spēcīgākos šahistus.

Turnīru Limbažos organizēja Limbažu BJC sadarbībā ar Latvijas un Rīgas Šaha federācijām. Limbažu novadu sacensībās pārstāvēja 10 spēlētāju – gan jau pieredzējušie šahisti, gan jaunie censoņi no Limbažiem, Salacgrīvas un Kaijciema, bet vēl diviem dalībniekiem ir saistība ar mūspusi. Šīs sacensībās izvērtās starptautiskas, jo uz tām bija ieradušies arī Franciju pārstāvošā šaha lielmeistare Anda Šafranska un zem Spānijas karoga spēlējošais lielmeistars Aleksejs Širovs, kurš šaha notikumos un turnīros Limbažos iesaistījies ne reizi vien.

Šahisti sacentās astoņās ātrā šaha kārtās. Pēdējā kārta izvērtās spraiga. Kad liela daļa dalībnieku pa pāriem jau bija noskaidrojuši, kurš uzvarētājs, pēdējās minūtes pie galdiņiem vēl aizvadīja limbažnieks, nacionālais meistars šahā Juris Saksis un A. Širovs, kā arī limbažnieks Ivo Saksis un valmierietis Ansis Vidriķis. Savas partijas noslēgušie dalībnieki, sastājoties ap vēl spēlējošajiem duetiem, ar lielu interesi sekoja līdzi viņu sniegumam. Tiklīdz J. Saksis piekāpās lielmeistaram, skatītāji mudīgi pārmetās pie galdiņa, kur savas attiecības noskaidroja otrs šahistu pāris. I. Saksis ar savu Valmieras kolēģi nospēlēja neizšķirti.

Uzvaru šaha turnīrā, iegūstot maksimālo punktu skaitu (8), svinēja tā favorīts, lielmeistars A. Širovs. Par diviem punktiem no viņa atpalika sudraba medaļas ieguvējs, gados jaunais nacionālais meistars Reinis Paikens. Ar tikpat daudz punktiem, bet zemākiem papildrādītājiem trešais bija meistarkandidāts Uldis Melderis. Balvu par 4. vietu pasniedza meistarkandidātam Andrim Ručam.

Veiksmīgāk nospēlējušā Limbažu novada šahista balvu saņēma viens no spēcīgākajiem mūsu vietvaras spēlētājiem J. Saksis. Laureāts pauda reizē pārsteigumu un prieku par šo apbalvojumu. Otro vietu šajā kategorijā ieguva salacgrīvietis Harijs Zēģelis. Viņš ar savu rezultātu (5 punktiem) bija ļoti apmierināts. Iepriekšējā gada turnīrā izcīnīja par punktu mazāk. Vērtējot savus tāsdienas šaha pretiniekus sarunbiedrs sacīja, ka viss gluži kā dzīvē – bija kāds, kurš iedod pa biksēm, bet kādam arī pats varēja sadot. Kopā ar šaha kolēģi, salacgrīvieti, nacionālo meistaru Aivaru Skuju abi, viens otram kompāniju sastādot, bieži vien aizbrauc uz kādām sacīkstēm. Sarunbiedrs bieži uzspēlē šahu arī internetā. Tur veicas labāk. Salacgrīvietim galvenā gan ir pati spēle, ne tās iznākums. Limbažu novada rezultatīvāko spēlētāju trijnieku noslēdza kaijciemietis Raimonds Liecis.

Jaunāko dalībnieku konkurencē U-10 grupā sumināja Akimu Jefimovu. Vecuma grupā U-12 apbalvoja limbažnieku Oliveru Smilgu. Pasniedzot zēnam medaļu, sacensību galvenā tiesneša vietnieks Alberts Cimiņš iesaucās: – Nākotnes čempions! Pats Olivers par savu rezultātu Limbažu turnīrā ir gandarīts, kaut gan atzina, ka sacensību pirmajā daļā varbūt būtu varējis labāk nospēlēt. Kamēr vietējā šaha pulciņā, ko vada šī turnīra galvenais tienesis Aivars Laizāns, vasaras pārtraukums, Olivers turpina treniņus Rīgā un teju katru nedēļas nogali startē kādā no Latvijā notiekošajiem turnīriem.
Lielākais šaha notikums šovasar būs šaha festivāls RTU Open augusta sākumā Rīgā. Zēna mamma Rūta atklāj, ka, ņemot vērā Olivera šogad izcīnīto 2. vietu savā vecuma grupā Latvijas jauniešu šaha čempionātā, viņš gatavojas dalībai rudenī Itālijā gaidāmajam pasaules čempionātam. Turēsim īkšķus, lai jaunietim izdodas sasniegt iecerēto!

Jauniešu (U-14) grupā ar uzvaru apbalvoja Mihailu Pucinski, bet kategorijā U-20 sumināja Melāniju Luīzi Jansoni. Vecuma grupā S-50 sveica meistarkandidātu Māri Koopu, bet S-65 konkurencē balvu pasniedza salacgrīvietim A. Skujam. Dāmu vidū sumināja A. Šafransku. Reitinga balvu izcīnīja meistarkandidāts Pēteris Breikšs.

– Paldies visiem, kuri atsaucās un piedalījās! Centīsimies saglabāt šo tradīciju – reizi gadā Limbažos organizēt šaha turnīru, – dalībniekiem sacīja galvenais tienesis un viens no organizatoriem A. Laizāns.

Rezultāti: chess-results.com

Līga Liepiņa, "Auseklis"