Noslēgusies trenera Aivara Stašāna 3.piemiņas kausa izcīņa

16.07.2024

Šogad 13. jūlijā savu 70. dzimšanas dienu būtu svinējis izcilais šaha treneris, nacionālais meistars šahā Aivars Stašāns. Tieši 13. jūlijā sākās divu dienu ātrā šaha turnīrs pēc kura noslēguma 14. jūlijā norisinājās ātrspēles turnīrs.

Abi turnīri bija veltīti Aivara Stašāna piemiņai, tos organizēja Latvijas Šaha federācija sadarbībā ar Rīgas Šaha skolu, tiesāja Valdis Troņenkovs. Tika apskaitīts FIDE reitings. Turnīru norises vieta bija lieliskās viesnīcas "Park Inn by Radisson Riga Valdemara" telpas, dalībniekiem bija sarūpētas kafijas pauzes ar dažādiem dzērieniem un uzkodām. Abu turnīru kopējais naudas balvu fonds bija 1300 eiro, 1. vietas balva ātrā šaha turnīrā bija 200 eiro.    

Ātrā šaha (rapida) turnīrā piedalījās 53 dalībnieki, tas tika izspēlēts pēc Šveices sistēmas 9 kārtās ar apdomas laiku 20 minūtes uz partiju plus 5 sekundes par katru izdarīto gājienu. Par turnīra uzvarētāju ar 8,5 punktiem kļuva Spāniju pārstāvošais rīdzinieks lielmeistars Aleksejs Širovs, kurš šī turnīra noslēgumā uzrunāja klātesošos, ar siltiem vārdiem atceroties Aivaru Stašānu. Otro vietu ar 8 punktiem ieguva lielmeistars Normunds Miezis, bet 3. vietu ar 6,5 punktiem izcīnīja FIDE meistars Matīss Mustaps.

Dāmām pirmo vietu ar 6 punktiem izcīnīja lielmeistare Laura Rogule, otro vietu ar 5,5 punktiem ieguva AFM Ramona Golsta, bet trešā ar 5 punktiem bija sieviešu WFM Marija Kuzņecova.

Senioriem S-65 labākais ar 6 punktiem bija MK Jurijs Agafonovs, otro un trešo vietu ar 4,5 punktiem ieguva attiecīgi nacionālais meistars Jānis Visockis un Andris Kalve.

Jauniešiem līdz 18 gadiem pirmo vietu ar 6,5 punktiem izcīnīja nacionālais meistars Reinis Paikens, otro vietu ar 6 punktiem ieguva FIDE meistars Gustas Morkunas no Lietuvas, bet trešais arī ar 6 punktiem bija FIDE meistars Arsenijs Savičevs.

Jauniešiem līdz 12 gadiem labākais bija Jaroslavs Orlovskis ar 5 punktiem, bet kā jaunākais dalībnieks mantu balvu savā īpašumā ieguva Ļevs Jevglevskis no Igaunijas, kurš turnīrā tika pie 3,5 punktiem.  

Ātrā šaha (rapida) turnīra rezultāti: chess-results.com

Ātrspēles (blica) turnīrā bija 54 dalībnieki, tas tika izspēlēts pēc Šveices sistēmas 9 kārtās ar apdomas laiku 3 minūtes uz partiju plus 2 sekundes par katru izdarīto gājienu. Pirmo vietu šajā turnīrā ar 7,5 punktiem izcīnīja FM Matīss Mustaps, otro vietu arī ar 7,5 punktiem ieguva lielmeistare Laura Rogule, kura deva priekšroku šai balvai pār 1. vietu dāmām. Trešo vietu ar 7 punktiem izcīnīja nacionālais meistars Reinis Paikens, kurš izlozēja priekšroku šai balvai pār 1. vietu jauniešiem līdz 18 gadiem.

Pirmās vietas balvu dāmām ieguva sieviešu lielmeistare Ilze Bērziņa ar 6,5 punktiem, otro vietu ar 5,5 punktiem ieguva sieviešu Fide meistare Linda Krūmiņa, bet trešā bija Melānija Luīze Jansone arī ar 5,5 punktiem.

Senioriem S-65 kategorijā 1. vietu ar 5,5 punktiem ieguva MK Jurijs Agafonovs.
Jauniešiem līdz 18 gadiem labākais ar 5,5 punktiem bija Maksims Otrohovs.
Jauniešiem līdz 12 gadiem labākais ar 4 punktiem bija Ļevs Jevglevskis no Igaunijas.

Ātrspēles (blica) turnīra rezultāti: chess-results.com

Turnīra laikā dalībniekus sasniedza kāds patīkams jaunums. Šaha entuziasts Dainis Deglis organizatoriem paziņoja, ka jau drīzumā Vecrīgā, Alksnāja ielā 16, būs šaha klubs "The Royal Biograph" un Aivara Stašāna grāmatu kolekcijas bibliotēka.

Valdis Troņenkovs