Par jaunajiem U-20 čempioniem kļūst Matisons un Gaiļevska

07.07.2024
Turnīra laureāti. Foto: Anna Kazmerika

No 2. līdz 5. jūlijam Rīgas Šaha federācijas telpās notika Latvijas U-20 čempionāts, kurš neiztika bez pavērsieniem un intrigām.

Par Latvijas U-20 čempionu starp junioriem kļuva Rīgas Šaha skolas audzēknis Jānis Mihails Matisons (1825), iegūstot savu pirmo titulu.

Būdams izlikts ar 2. starta numuru, Matisons zaudēja tikai vienu partiju – 2. kārtā pret Alievu Arifu (1. sporta klase). Partijā tika izspēlēta B10-B19 jeb "Karo-Kana" aizsardzība. Abi spēlētāji izmantoja B10 jeb "Karo-Kana Divu zirgu" uzbrukumu, un partijā ambiciozi tika zaudēta neizšķirta pozīcija ar 40. gājienu: tornis sit uz g2 šahs, kas pārtrauca atkārtojošo mūžīgo šahu, ko veica zirgs. To varēja apturēt tikai ar dāmas upuri, kas novestu pie sliktākas pozīcijas baltajiem. Partija turpinājās līdz pat divām dāmām uz laukuma un tās beigām. Tomēr pārējās sešas partijas Matisons aizvadīja nesatricināmi, uzvarot un iegūstot 6 punktus, kas pārsniedza iepriekšējā gada rekordu (5,5 punkti), kas piederēja Nacionālajam meistaram Reinim Paikenam. 2. kārtas un pārējo partiju translācijas var aplūkot šeit.

Neskatoties uz vienu sāpīgu zaudējumu, čempiona reitings pieauga par 14 punktiem. Matisons ieguva ne tikai titulu un kausu, bet arī Latvijas Sporta muzeja grāmatu "Latvijas Sporta Lepnums 100". Ceram, ka viņš kļūs par lielu sporta lepnumu, un federācija novēl viņam un visiem sportistiem vēl lielākus sasniegumus. Jaunie čempioni izcīnīja ne tikai titulu, bet arī “Delfi plus” abonementu. “Delfi” savā darbībā atbalsta ne vien U-20 čempionātu, bet arī jauniešus ar saviem piedāvājumiem ISIC karšu īpašniekiem, un arī mūsu uzvarētājiem ar gada abonementu ar iekļautu punktu par “Forum Cinemas” biļešu atlaidi 50 % apmērā. Cerams, ka iznāks kāda šahistiska filma, kuru arī čempioni varēs noskatīties. Par piedāvājumu, kurā arī varēsiet justies, kā čempioni. Vairāk par šo piedāvājumu var uzzināt šeit. https://www.delfi.lv/55937450/abonesana

Par Latvijas U-20 čempioni starp juniorēm kļuva "Daugava Chess" audzēkne Milāna Gaiļevska (1682), kura ir viena no izlases dalībniecēm savā vecuma grupā  (U-12). Par spīti intrigai starp meitenēm, pēc 4. kārtas neizšķirta ar galveno konkurenti Laumu Mieriņu, visu izšķīra zēnu un meiteņu spēles, un Gaiļevska izrādījās stiprāka sacensībās par dažu labu junioru. Lai gan pēdējā kārtā Matisons uzvarēja čempionu duelī, Gaiļevska ieguva 5,5 punktus, atkārtojot iepriekšējās čempiones Naomi Maklakovas rezultātu. Viņai arī plus 51,2 reitinga punkti.

Čempionu savstarpējā spēlē tika izspēlēts C00 jeb “Franču” aizsardzības “Steinera variants”, kas tika iegūts tikai esot starpstāvoklī no A10-A39 jeb “Angļu” atklātnes un konkrētā A13 jeb “Angļu” atklātnes “Agnikorta” (Agincourt) aizsardzības, ko parasti izmanto, lai spēlētāji tieši pārietu uz konkrēto variantu, vai citiem “Angļu” variantiem, kuriem ir līdzīga bandinieku struktūra, kā “Franču” aizsardzībā, bet arī var gadīties “Sicīliešu” aizsardzības B20 jeb “Sicīļu” aizsardzības “Stautona-Kohrēna” (Stauntona-Cochrane) variācija, bet šajā gadījumā pārgāja uz “Franču” aizsardzību. Noslēdzošās kārtas partijas un intriģējošo čempionu dueli var aplūkot šeit.

Čempionātos trijnieks ir neatņemama sastāvdaļa. Meitenes dalīja 3.-4. vietu, bet zēni dalīja 2.-4. vietu. Zēnu četrinieks: 1. vieta un čempions Jānis Mihails Matisons (6 punkti, Rīgas Šaha skola), 2. vieta Maksims Līgotnis (5 punkti, BJC Daugmale), 3. vieta Jānis Marks Dābols (5 punkti, Rīgas Šaha skola), 4. vieta Gustavs Rupais (5 punkti, Rīgas Saha skola). Meiteņu četrinieks: 1. vieta un čempione Milāna Gaiļevska (5,5 punkti, Daugava Chess), 2. vieta Lauma Mieriņa (4,5 punkti, Rīgas Šaha skola), 3. vieta Justīne Elza Grāvere (3,5 punkti, Olaines Sporta centrs), 4. vieta Anna Višņakova (3,5 punkti, Rēzeknes BJSS).

Turnīrs nebūtu tik īpašs bez dalībnieku, tiesnešu un organizatoru darba un iesaistes. Liels paldies visiem vecākiem, treneriem, dalībniekiem par ieguldīto darbu šaha meistarības izkopšanā, un tiesnešiem Albertam Cimiņam un Aivaram Laizānam par ieguldīto neatsveramo darbu jaunatnes šahā. Paldies arī organizatoru komandai: Kristapam Reinim Strodam, Annai Kazmerikai, Aleksandram Krasiļņikovam un Tomasam Šternam.

Turnīrs noslēdzās ar apbalvošanas ceremoniju, kur balvas pietika visiem dalībniekiem, radot īstu šaha svētku atmosfēru, kur visi visus atbalstīja, un bija līksmi izsaucieni un aplausu vētra. Liels paldies visiem turnīra sponsoriem un organizatoriem, tostarp "VIZIUM", "Delfi", "LNB", "Čili Pica", laivu nomai "Lutauši", "Kvesti", "Sporta muzejam", "Ausmeņa" kebabam, "Pophouse", "Siguldas futbolgolfam" un "Isostar", kā arī Latvijas Šaha federācijas jauniešu valdei, Rīgas Šaha federācijai un Latvijas Šaha federācijai.

Gustavs Stinka