Latvijas U-20 čempionāts jau ar negaidītiem pavērsieniem turnīra gaitā

03.07.2024
Publicitātes foto

2.jūlijā Rīgā, Ganību dambī 21b, Rīgas Šaha federācijā atklāja Latvijas U-20 čempionātu. Organizatori saka paldies turnīra atbalstītajiem un lieldraugiem, jo viņu veikums turnīrā, kā arī dalībnieku atsaucība, ir sirdi sildoša.

Turnīra organizatori – Latvijas Šaha federācijas jauniešu valde sadarbībā ar Latvijas Šaha federāciju un Rīgas Šaha federāciju – vēlas teikt milzīgu paldies jebkuram vecākam, spēlētājam un trenerim par ieguldīto milzīgo darbu, ko mēs turnīra gaitā vēl redzēsim un esam ieraudzījuši. Plānots, ka balvas saņems visi dalībnieki. Tās varēs veltīt ne tikai savam priekam, bet arī palutināt ģimeni ar kādu dāvanu, vai nebijušu pieredzi. Šādu iespēju nodrošina piesaistītie sponsori un organizatori. Kā sponsori minami VIZIUM, Delfi, LNB, Čili Pica, Laivu noma "Lutauši", Kvesti, Sporta muzejs, Ausmeņa kebabs, Pophouse, Siguldas futbolgolfs un Isostar.
 
Turnīrs sākās ar ilgām un izaicinājumiem pilnām partijām no kurām lielu daļu var vērot arī tagad platformā lichess.org.

Par favorītiem pirms sākuma un pat šobrīd var minēt Kristianu Vārpiņu un Jāni Mihailu Matisonu, kuri līdz šim brīdim ir pārvarējuši FIDE reitinga 1800 robežu. Kā favorītes meiteņu konkurencē ir jāatzīmē Milāna Gaiļevska un Lauma Mieriņa, bet favorīti var justies apdraudēti ar jauniem un ambicioziem spēlētājiem, kuru šajās sacensībās netrūkst.

Jaunie čempioni izcīnīs ne tikai titulu, bet arī Delfi plus abonementu. Delfi savā darbībā atbalsta ne vien U20 čempionātu, bet arī jauniešus ar saviem piedāvājumiem ISIC karšu īpašniekiem, un arī mūsu uzvarētājiem ar gada abonementu ar iekļautu punktu par Forum Cinemas biļešu atlaidi 50 % apmērā. Cerams, ka iznāks kāda šahistiska filma, kuru arī čempioni varēs noskatīties. Par piedāvājumu, kurā arī varēsiet justies, kā čempioni varat uzzināt vairāk šajā linkā.

Starta kārta bija skarba priekš mūsu I sporta klasēm, jo II sporta klases ir izsalkušas pēc uzvarām. Pirmais galdiņš tam bija īstens apliecinājums. II sporta klases Olaines sporta centra audzēknes Justīnas Elzas Grāveres un I sporta klases Rīgas Šaha skolas audzēkņa Kristiana Vārpiņa partija bija “Īsts Ceitnots", korektāk, teikt īsts tās šaha parādības un spēles daļas piemērs, jo abiem trūka laiks, lai gan bija Berlīnes aizsardzība, un dažs labs šaha entuziasts ieraugot partiju teiktu: “Ka šo gan vajadzēja uzvarēt!”, bet laiks dara savu, un saliek visu pa plauktiņiem.

Lai gan bija C65 jeb Berlīnes aizsardzība Spāņu atklātnē, rezultāts bija spraigs un pārsteigumu pilns, kas bieži šai atklātnei nav raksturīgs iznākums. Ar partiju ar visām laika problēmām var iepazīties šajā saitē.

Pārsteidzoša, raugoties pēc rezultāta, bija divu Rīgas Šaha skolas trenēto audzēkņu duelis. Viens no audzēkņiem ir treneres Vijas Rožlapas un otrs trenera Edgara Ungura. Tas duelis notika pie trešā galdiņa starp Madaru Andreju Apini (II sporta klase) un Jaroslavu Orlovski (I sporta klase). Šeit galvenais aspekts bija steiga un nevērība, kas vienu no spēlētājiem noveda pie nelāga spēles rezultāta, kas liek atcerēties, ka šahistiem ir jānovērtē jebkurš pretinieks vienlīdz nopietni, un kā no matotāja var kļūt par matojamo.

Trešā kārta bija pavērsienu pilna. Līdzīgi kā lielmeistariem bira neizšķirtu jūra, ko izmantoja mūsu turnīra meitenes, izvirzoties vadībā, pierādot savu favorīšu statusu meiteņu grupā gan Milāna Gaiļevska, gan Lauma Mieriņa.

4.kārtā brieda interesanta divu meiteņu duelis starp Laumu Mieriņu un Milānu Gaiļevsku. Tas bija duelis līdz asins izliešanai, jo partija bija spraiga, ilga un turnīra zālē pēdējā notiekošā spēle. Bija sajūta, ka cīņa ritēja jau par čempiones titulu, bet laiks rādīs, cik vērtīga, vai arī nenovērtējama, ir šī spraigā vakara partija. Mieriņa mierīgi un nesteidzīgi izlīda no zaudētas pozīcijas galotnē, kas daļai tiesnešu šķita brīnums. Nereti nepadošanās veic burvju lietas, un rezultātā ir neizšķirts un vēl lielāka intriga.

Uz pēdējām kārtām vēl nekas nav skaidrs ne čempioniem, ne čempionēm. Laiks darīs savu, un pirms 5. kārtas  ir trīs līderi.

Gustavs Stinka

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Publicitātes foto
Publicitātes foto