Latvijas Skolu šaha olimpiādes fināls – īsti svētki visiem

16.05.2024

Par īstiem šaha svētkiem izvērtās Latvijas Skolu šaha olimpiādes Latvijas fināls, kas trešdien notika Rīgā, Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolā RISEBA un kopumā pulcēja 183 jaunos spēlētājus no visiem Latvijas novadiem.

Tradicionālais un skolēnu vidū iecienītais pasākums bija kupli apmeklēts un aizņēma divas RISEBA zāles. Ievadvārdus zēniem un meitenēm teica augstskolas rektore Lūcija Rutka, Latvijas Šaha federācijas (LŠF) ģenerālsekretāre Daiga Falkane un federācijas valdes loceklis Jānis Isakovs. Olimpiādes posmu organizēšanā aktīvi piedalījās visa LŠF valde, arī viceprezidents Ilmārs Krūms, valdes loceklis Vairis Kurpnieks.

Pasākumā sumināti tika ne tikai sekmīgākie treneri, bet arī tie vecāki, kas sniedza atbalstu saviem bērniem, tādējādi ļaujot jaunajiem šahistiem vairāk fokusēties uz pašu spēli.

Latvijas Skolu šaha olimpiādes finālā spēlēja tie, kas bija izcīnījuši godalgotās vietas Kurzemes, Zemgales, Latgales, Vidzemes un Rīgas finālos, kā arī visi ar I sporta klasi un treneru īpaši izraudzīti audzekņi.

Sacensībās notika trijās vecuma jeb klašu grupās. Jaunākā bija no 1. līdz 4.klasei, vidējā no 5. līdz 9.klasei, bet vecākā no 10. līdz 12.klasei. Visi dalībnieki aizvadīja Šveices sistēmas 8 rapida kārtas ar apdomas laiku 12 minūtes partijai plus 5 sekundes par gājienu ar FIDE reitinga aprēķinu.

1.–4.klašu zēnu grupā par čempionu kļuva Sergejs Fiļipovs (1743) no Rīgas 95.vidusskolas. Viņam 7 punkti. Tikpar iekrāja otrās vietas ieguvējs Maksimilāns Bodaks (1598) no Rīgas Valsts klasiskās ģimnāzijas, bet trešais ar 6 punktiem palika Pauls Veitners (1815) no Rīgas Katoļu ģimnāzijas.

Šajā kategorijām meitenēm pārliecinoši labākā bija Aļona Tolmačeva (1695) no Rīgas 88.vidusskolas, kurai uzvaras visās partijās. Ar 6,5 punktiem sudrabu izcīnīja Sofija Teremranova (1720) no Rīgas Valdorfskolas, bet 6 punkti Līvai Mieriņai (1417) no Baldones vidusskolas.

Vissīvākā konkurence bija zēnu grupā no 5. līdz 9.klasei, jo aizraujošās cīņās metās 72 dalībnieki. Par čempionu ar 7 punktiem kļuva Renārs Mūzis (1995) no Rīgas Franču liceja, bet par puspunktu no viņa atpalika attiecīgi Artjoms Tolmačevs (2122) no Rīgas 88.vidusskolas un Reinis Valdats (2102) no Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas.

Meiteņu vērtējumā labākā ar 7 punktiem bija Sofja Vasiļjeva (1864) no Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja, otrā un trešā vieta tika Laumai Mieriņai (1785; Rīgas Valsts 1.ģimnāzija) un Naomi Maklakovai (1854; Āgenskalna ģimnāzija), kurām 6 punkti.

Vecākajā kategorijā (10.–12.klases) visi cīnījās vienā turnīrā. Kopējā vērtējumā ar 7 punktiem uzvarēja Artjoms Zajakins (1957) no Rīgas Purvciema vidusskolas, sekoja WFM Agnesa Stepania Ter-Avetisjana (2056) no Rīgas Komercskolas, kurai 6,5, un Maksims Otrohovs (1948) no Tālmācības vidusskola "Rīgas 1. vidusskola". Viņa kontā 6 punkti.

Tas nozīmēja, ka zēniem vakantā bronza pienācās Kristeram Feldmanim (1713) no V. Plūdoņa Kuldīgas vidusskolas, bet meitenēm uz goda pjedestāla pārējiem diviem pakāpieniem kāpa Anna Petrova (1465) no O.Kalpaka Liepājas vidusskola un Justīne Elza Grāvere (1519) no Jūrmalas Pumpuru vidusskolas.

Visi rezultāti apskatāmi chess-results.com.