Aizkrauklē noticis Imantam Lūsim veltīts piemiņas turnīrs

29.11.2023

Šaha spēles cienītāji apzinās, ka dzīve ir kā šaha spēle, kas ietver stratēģijas un taktikas mākslu, loģikas zinātni un sportisku azartu. Šogad mūžībā devās aizrautīgais šaha spēles cienītājs un Aizkraukles novada ilggadējais šaha dzīves organizētājs Imants Lūsis.

19.novembrī Aizkrauklē pulcējās Imanta Lūša ģimenes locekļi, bijušie šaha audzēkņi un vairāk kā piecdesmit šaha cienītāji un draugi no visas Latvijas, lai turpinātu ikgadējās aizsāktās šaha tradīcijas, un piedaloties šajā turnīrā, godinātu Imanta Lūša piemiņu.

Turnīrs tika organizēts pēc Šveices sistēmas 8 kārtās, ar laika kontroli 10 minūtes + 2 sekundes par katru gājienu. Lielā dalībnieku skaita un dažāda prasmju līmeņa dēļ turnīrā tika izveidotas divas atsevišķas grupas – pieaugušo grupa, kurā varēja sacensties arī skolēni un jaunieši ar starptautisko reitingu, kā arī skolēnu un jauniešu iesācēju grupa, kurā lielākajai daļai dalībnieku nebija starptautiska reitinga.

Turnīra kopvērtējumā pieaugušo grupā uzvaru izcīnīja Ģirts Kiršbergs (7 punkti) no Jēkabpils, otrajā vietā turnīra tabulā pēc papildus koeficienta ierindojās Uldis Melderis no Pļaviņām (7 punkti), bet trešo vietu ieguva Andis Ivoņins (6 punkti) no Jēkabpils. Labākā no dāmām – Evelina Stikāne (4 punkti) no Jēkabpils, otrajā vietā – Veronika Lukjanska (3 punkti) no Jēkabpils, trešajā vietā – Viktorija Kurpniece (1,5 punkti) no Skrīveriem.

Senioru grupā (S65+) labāko rezultātu uzrādīja Aleksandrs Afanasjevs (5 punkti) no Rīgas, pēc papildus koeficienta otrajā vietā atstājot Ivaru Smilgu (5 punkti). Labākā Aizkraukles novada šahista titulu izcīnīja Gustavs Stinka (5,5 punkti).

Pieaugušo turnīrā skolēni cīnījās par godalgotām vietām atbilstoši vecuma grupām. U-08 grupā uzvarēja Gabriela Šurunova. U-10 grupā pirmo vietu ieņēma Normunds Petrovskis.

U-14 grupā pirmo vietu ieguva Martijs Krakops, bet otro vietu izcīnīja Arvis Dilans. Savukārt  U-16 grupā pirmo vietu izcīnīja Renārs Petrovs un otrajā vietā – Ričards Šimiņš.

Skolēnu un jauniešu iesācēju turnīrā U-8 grupā pirmo vietu ieņēma Grigorijs Bērziņš. U-10 apakšgrupā 1. vietu izcīnīja Toms Daudziņš, 2. vietā Kirils Izotovs, bet 3. vietā ierindojās Jēkabs Karpovs. U-12 apakšgrupā pirmo vietu izcīnīja Aleksandrs Bernāns, otrajā vietā atstājot Normundu Mahinovu, un trešajā vietā ierindojās Toms Karpovs.

U-14 apakšgrupā 1.vietu ieņēma Rūta Midega un 2. vietu – Adriāns Brencis. U-16 apakšgrupā pirmo vietu ieņēma Evars Lūsis – Imanta Lūša mazdēls, kurš nesen sācis apgūt šahu un mantojis sportisko azartu no sava vectēva.

Šaha draugi izsaka sirsnīgu pateicību Imanta Lūša ģimenes locekļiem un Aizkraukles novada sporta centram par atbalstu turnīra organizēšanā.

Anda Krauze

Imanta Lūša ģimene.