Noslēdzies skolu olimpiādes Latgales reģionālais fināls

11.04.2021

Ceturtdien, 8.aprīlī, tiešsaistes šaha platformā lichess.org  tika aizvadīts 2020./2021. mācību gada Latvijas Skolu skolēnu šaha olimpiādes Latgales reģionālais fināls. Sacensības norisinājās piecās grupās, kopumā piedaloties 53 skolēniem no 17 dažādām Latgales novada skolām.

Visplašāk pārstāvētā skola ar 11 dalībniekiem bija Daugavpils Tehnoloģiju vidusskola-licejs,  7 audzēkņus startam pieteica Rēzeknes sākumskola, 5 – Rēzeknes valsts poļu ģimnāzija, savukārt Austrumlatvijas Tehnoloģiju vidusskolas un Maltas vidusskolas godu aizstāvēja pa 4 šo skolu audzēkņiem. Kopumā sacensībās piedalījās 16 spēlētāji ar II sporta klasi šahā, 9 – ar III sporta klasi, 7 – ar IV sporta klasi, kā arī 21 iesācējs. Organizatoriem ir īpašs prieks ir par ikvienu dalībnieku, bet īpaši par tiem, kuriem skolu olimpiāde kļuva par pirmo šaha turnīru.

1.-4. klašu grupā teicamu turnīru, uzvarot visās partijās, aizvadīja Jegors Andrusevičs no Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas – liceja 2. klases, kuram perfekts rezultāts un godam pelnītā pirmā vieta zēnu konkurencē. Zaudējot vienīgi turnīra uzvarētājam, otro vietu izcīnīja Rēzeknes valsts poļu ģimnāzijas 4.a klases skolēns Edvards Gaidis, savukārt trešajā vietā ierindojās Jaromirs Vjaters no Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas – liceja 4.a klases, kurš savstarpējās spēlēs šoreiz atzina tieši Jegora un Edvarda pārākumu, tomēr spēja uzvarēt visus pārējos konkurentus.

Labāko rezultātu meiteņu konkurencē 1.-4. klasēm uzrādīja Anna Višņakova no Rēzeknes valsts poļu ģimnāzijas 3.b klases, kurai ar puspunkta deficītu sekoja Linda Malinovska no Viļānu vidusskolas 4.b klases, bet vēl par puspunktu atpalika J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas 3.b klases skolniece Karīna Upeniece.

5.-9. klašu grupā bija vērojama izteikta Rēzeknes pārstāvju dominance. Uzvarētāja  gods zēnu konkurencē šoreiz Armandam Mūrniekam no Rēzeknes 5. vidusskola 7.b klases, kuram sekoja Rēzeknes 3. vidusskolas 5.a klases audzēknis Artemijs Vinogradovs un Rēzeknes 2. vidusskolas 5.a klases skolēns Dzintars Kuznecovs.

Meiteņu konkurencē līdzvērtīgo nebija Žanetai Klušai – Rēzeknes sākumskolas audzēknei 100% rezultāts un pelnītā pirmā vieta. Cīņa par atlikušajām vietām uz virtuālā goda pjedestāla gan izvērtās krietni sīvāka, līdz pēdējās kārtas beigām uz medaļām pretendējot praktiski visām turnīram dalībniecēm. Izcīnot svarīgu uzvaru pēdējā kārtā, par turnīra vice čempioni kļuva Alina Ļisicka no Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja 6.a klases, kura par puspunktu apsteidza pēdējā spēlē zaudējumus cietušās Kristīni Gruznovu no Maltas vidusskolas 6. klases un Irēnu Treiju no Rēzeknes 4. vidusskolas 9. klases. Līdz ar to trešās vietas likteni izšķīra papildrādītāji, kuri labāki izrādījās Kristīnei.

Apvienotājā 10. – 12. klašu grupā, meitenēm un zēniem spēlējot kopā, dubultuzvaru izcīnīja Austrumlatvijas Tehnoloģiju vidusskolas pārstāvji, par turnīra čempionu kļūstot 10. klases skolēnam Maksimam Šestakovam, bet par vice čempionu - Daniēlam Zepam no 11. klases. Trešajā vietā ierindojās Daugavpils tehnoloģiju vidusskolas-liceja 12. klases audzēknis Deniss Bogdanovs.

Meiteņu konkurencē, piedaloties vien divām dalībniecēm, labāko rezultātu uzrādīja Angelina Ļisicka no Daugavpils tehnoloģiju vidusskolas-liceja 11.a klases, apsteidzot Martu Rudzāti, kura ikdienā ir Austrumlatvijas Tehnoloģiju vidusskolas 11. klases skolniece.

Ceļazīmi uz Latvijas Skolu skolēnu šaha olimpiādes Lielo finālu izcīnīja katras grupas 1. – 3. vietas ieguvēji, kā arī spēlētāji, kuri spējuši savākt vismaz 65% punktu. Lielajam finālam kvalificējās: Jegors Andrusevičs, Edvards Gaidis, Jaromirs Vjaters (1.-4. klašu zēnu grupa), Anna Višņakova, Linda Malinovska, Karīna Upeniece (1.-4. klašu meiteņu grupa), Armands Mūrnieks, Artemijs Vinogradovs, Dzintars Kuznecovs, Linards Strods (5.-9. klašu zēnu grupa), Žanete Kluša, Alina Ļisicka, Kristīne Gruznova, Irēna Treija (5.-9. klašu meiteņu grupa), Maksims Šestakovs, Daniēls Zeps, Deniss Bogdanovs (10.-12. klašu zēnu grupa) un Angelina Ļisicka, Marta Rudzāte (10.-12 klašu meiteņu grupa).

Detalizēta informāciju par Skolu olimpiādes Lielā fināla norisi sekos tuvāko dienu laikā.

Savukārt nākamais reģionālais posms ir paredzēts jau 15. aprīlī, kad savā starpā sacentīsies Zemgales novada skolu pārstāvji. Detalizēta informācija par sacensībām ir atrodama nolikumā.

Toms Kalniņš