Cīņa par pasaules šaha titulu sākas ar neizšķirtu

09.04.2023
Foto no twitter.com/ChessBase

Starptautisko Šaha federāciju (FIDE) pārstāvošais Krievijas šahists Jans Ņepomņaščijs un ķīnietis Dins Ližeņs svētdien Astanā pasaules čempionāta šahā pirmo partiju noslēdza neizšķirti, ziņo aģentūra LETA.

Mačs, kurā Ņepomņaščijs spēlēja ar baltajām figūrām, bet Dins – ar melnajām, tika noslēgts pēc 49.gājiena, kad šahisti vienojās par neizšķirtu.

Cīņā par pasaules čempiona titulu līdz 30.aprīlim paredzētas 14 partijas, bet neizšķirta gadījumā šahisti aizvadīs traibreiku. Turnīra kopējais balvu fonds ir 2 miljoni eiro.
 
Kopš 2013.gada pasaules čempiona statusā bija norvēģis Mangnuss Karlsens, kurš pērn nolēma, ka neaizstāvēs savu titulu, tādējādi kandidātu turnīra uzvarētājs Ņepomņaščijs spēlē pret otrās vietas ieguvēju Dinu.

Karlsens pēdējo reizi titulu aizstāvēja 2021.gada decembrī Dubaijā, pieveicot Ņepomņaščiju, ziņo LETA. "Man nav motivācijas spēlēt vēl vienu maču. Es vienkārši jūtu, ka šādi man nav daudz ko iegūt. Īpaši man tas nepatīk," Karlsens sacīja pērna gada jūlijā, kad nolēma necīnīties tālāk.

Mača oficiālā mājaslapa: https://worldchampionship.fide.com/