Reizniece-Ozola lasa lekciju par šahu un aizvada simultānspēli

28.01.2023
Foto: Daina Vārpiņa

Piektdien, 27.janvārī,  Latvijas nacionālā Mākslas muzeja Rīgas biržā aizvadīts pasākums "Dana Reizniece-Ozola par šaha vēsturi", kurā FIDE rīkotājdirektore un valdes priekšsēdētāja vietniece Dana Reizniece-Ozola iepazīstināja klātesošos ar šaha vēsturi un spēlēja simultānspēli.

Tas viss notika sasaistē ar izstādi "Indija – tradīciju zeme", kas Rīgas biržas ēkā, Doma laukumā 6, apskatāma vēl līdz 8.aprīlim.

Danas Reiznieces-Ozolas vadītais notikums dalījās divās daļās. Pirmajā daļā lielmeistare vairākiem desmitiem klātesošo pastāstīja par šaha vēsturi, šaha spēles stila maiņām un par to, kā tas no Indijas izplatījās pasaulē. Tika runāta par to, kāda bijusi spēles loma vēstures griežos (t.sk. ASV un PSRS intelektuālajā sacīkstēs aukstā kara laikā) un mūsdienās. Nedaudz arī par to, kādēļ joprojām notiek strīdi, vai šahs ir sports, māksla vai zinātne, un kas mūsdienās ir "šaha dopings".

Otrajā daļā muzeja ātrijā notika simultānspēles seanss ar Danu Reiznieci-Ozolu pie 12 galdiņiem ar jaunajiem šahistiem. Dana izcīnīja deviņas uzvaras, cīnījās neizšķirti ar Vadimu Aleidzānu, un bija spiesta atzīt Kristiāna Vārpiņa un Toma Jeronoviča pārākumu, par ko viņi saņēma skaistas piemiņas balvas.

Foto: Daina Vārpiņa
Foto: Daina Vārpiņa
Foto: Daina Vārpiņa