Sākas cīņa par godalgotām vietām šaha festivālā "RTU Open 2022"

16.08.2022

Ar Lietuvas olimpiskās izlases dalībnieka Tomasa Lauruša uzvaru ātrspēles un ātrā šaha turnīrā sācies viens no Ziemeļeiropas lielākajiem šaha notikumiem "RTU Open 2022", kas starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā līdz 21. augustam pulcēs šaha lielmeistarus, jaunos talantus un entuziastus.

Klātesot Starptautiskā Šaha federācijas (FIDE), Latvijas Šaha federācijas un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) vadībai, 15.augustā svinīgi atklāts vienpadsmitais šaha festivāls "RTU Open". Tajā šogad piedalās ap 700 spēlētāju no 30 dažādām valstīm.

Atklājot festivālu, FIDE rīkotājdirektore un valdes priekšsēdētāja vietniece Dana Reizniece-Ozola uzsvēra tā nozīmīgo lomu Latvijas šaha dzīvē – tā ir lieliska iespēja Rīgā satikt šahistus no visas pasaules, junioriem – trenēties un gūt pieredzi, bet pieredzējušiem spēlētājiem – cīnīties par tituliem un reitinga punktiem. Savukārt "RTU Open" dibinātājs, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) asociētais profesors Egons Lavendelis atzina, ka šogad īpašs priekš par lielāku Latvijas spēlētāju dalību festivālā.

Atklāšanas dienā cīņas A jeb lielmeistaru turnīrā uzsāka 143 dalībnieki no 23 valstīm, B jeb amatieru turnīrā – 44 dalībnieki no 12 valstīm, bet Y jeb jauniešu turnīrā – 49 dalībnieki no astoņām valstīm.

A turnīra reitinga favorīts ir T. Laurušas. Viņa galvenie konkurenti ir starptautiskais šaha lielmeistars Ņikita Meškovs (Latvija) un Itālijas pārstāvis Pjērs Luidži Basso. Pirmajā kārtā favorīti izcīnīja pārliecinošas uzvaras, vienīgais lielmeistars, kurš nespēja uzvarēt, bija Ēriks Blomkvists no Zviedrijas. Cīnoties neizšķirti, viņam puspunktu atņēma pieredzes bagātais FIDE meistars Vitālijs Ļevčenkovs (Latvija). Rezultāti chess-results.com.

"RTU Open 2022" ievadīja ātrspēles turnīrs un ātrā šaha turnīrs jau aizvadītās nedēļas nogalē. Abos turnīros uzvaras laurus plūca T. Laurušas. Ātrspēles turnīrā viņam sekoja šī gada Norvēģijas čempions Simens Agdešteins un talantīgais jūrmalnieks Georgijs Germanovs, kuram ir vien 14 gadu. Rezultāti chess-results.com.

Savukārt ātrā šaha turnīrā uz goda pjedestāla aiz T. Lauruša ierindojās lielmeistars Pauļus Pultinēviču no Lietuvas un FIDE meistars Elhams Abdrlaufs no Norvēģijas. No Latvijas spēlētājiem labākos rezultātus uzrādīja starptautiskais meistars Oļegs Krivonosovs, ieņemot piekto vietu kopvērtējumā un kļūstot par labāko senioru turnīrā. Rezultāti – chess-results.com.

"RTU Open 2022" norisei var sekot līdzi oficiālajā tīmekļa vietnē https://rtuopen.lv/

"RTU Open 2022" ģenerālatbalstītājs ir RTU. Pasākumu atbalsta Rīgas valstspilsētas pašvaldība, FIDE, Latvijas Sporta federāciju padome, Izglītības un zinātnes ministrija, starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība "BT 1" un Latvijas Šaha federācija.

Lāsma Vaivare,
RTU Sabiedrisko attiecību departamenta projektu vadītāja