Latvijas izlases šaha olimpiādi Indijā sāk ar pārliecinošām uzvarām

29.07.2022
Latvijas izlašu dalībnieki Čenajā.

Piektdien Indijas pilsētā Čenajā sākās 44. pasaules šaha olimpiāde, kas šajā valstī notiek pirmo reizi. Abas Latvijas izlases startēja ar pārliecinošām uzvarām 4:0. Vērienīgās sacensības ritēs līdz 9.augustam un komandas kopumā aizvadīs 11 kārtas. Vienīgā brīvdiena paredzēta 4.augustā.

Olimpiādes oficiālajā pieteikumā reģistrētas 189 federāciju komandas – 188 vīriešu ("Open") un 162 sieviešu. Kopā 350 vienības un 1737 dalībnieki. Vīriešu turnīrā vien ir 233 lielmeistari (GM), ieskaitot pašreizējo pasaules čempionu un reitinga līderi Magnusu Karslenu no Norvēģijas. Dāmu turnīrā ir 15 dalībnieces ar titulu GM un 51 sieviešu lielmeistare. Reitinga līdere ir mājiniece Humpi Koneru (2586).

Tā kā abas Latvijas izlases ir starta ranga augšējā pusē, tad pirmās kārtas izlozē mums pretīm nāca krietni vājāki pretinieki. Vīriešu izlase pie simboliskā 64 galdiņa pieveica Bahamu salu pārstāvjus. Uzvaras guva lielmeistars Toms Kantāns (2486), kā arī trīs olimpiskie debitanti – IM Ritvars Reimanis (2377), FM Maksims Golubovskis (2219) un Edgars Ungurs (2206). Uzvara bija likumsakarīga, jo pretinieku reitings bija no 1324 līdz 1907.

Tikpat likumsakarīga uzvara bija arī sieviešu izlasei, kas pie 50.galdiņa apspēlēja Kuveitu. Panākumus guva lielmeistares Laura Rogule (2292) un Ilze Bērziņa (2141), kā arī debitante Agnesa Stepania Ter-Avetisjana (1962) un Melānija Luīze Jansone (1584).

Kopumā pirmajā kārtā uzvaras guva visas favorītkomandas. Sākot no otrās kārtas, daudzi mači jau būs spēkos līdzīgāki. Latvijas dāmas spēkosies ar Indijas otro izlasi, bet kungiem cīņa ar Čehiju. Pirmās kārtas vieglā pastaiga beigusies.

Visas komandas, dalībnieki un rezultāti apskatāmi chess-results.com.

Olimpiādes oficiālā atklāšana bija ceturtdien, 28.jūlijā, ar ļoti krāšņu un iespaidīgu ceremoniju, priekšnesumiem un iedvesmojošām runām no FIDE amatpersonu un valsts vadītāju (pat premjera!) puses. Visas komandas ienesušas savus karogus. Latvijas izlases pārstāvēja Nellija Maklakova un Maksims Golubovskis.

Pagaidām par olimpiādes organizatorisko pusi, dzīvošanas apstākļiem un Indiju no Latvijas izlases pārstāvju puses dzirdamas tikai pozitīvas atsauksmes.  Vienīgi ar kondicionēšanu spēles zālē viesnīcā "Sheraton Mahabalipuram" saimnieki pirmajā spēļu dienā pārcentušies. Laurai Rogulei no ventilācijas pat plīvojusi šalle un brāzmās no galda nopūsts Latvijas karodziņš. Varbūt karoga krišana jāuztver simboliski, kā Latvijas izlasei mests šahistisks izaicinājums lielākam sportiskam azartam?

Olimpiādes oficiālā mājaslapa: chessolympiad.fide.com.

Ieskats atklāšanas ceremonijā.