"Olaines šaha pavasaris" pulcē 196 jaunos šahistus

09.05.2022
Foto: Miervaldis Šteinbergs

Pēc diviem pandēmijas gadiem arī Olaines tradicionālie turnīri bērniem beidzot atgriezušies ierastajā ritmā un vietā – 7.maijā Olaines sporta centra lielajā zālē atkal notika pavasara šaha svētki. Dienu vēlāk aizritēja "Olaines Šaha pavasaris" visiem spēlētgribētājiem.

To, ka bērni un jaunieši ir tiešām noilgojušies pēc klātienes sacensībām, apliecināja lielais dalībnieku skaits – trīs dažādu stiprumu turnīros kopā piedalījās 196 dalībnieki un, ja ne gripa un pavasara vīruss, kas pēdējā brīdī pārsteidza ne vienu vien, spēlētāju pulks būtu bijis vēl lielāks, tā vēl pārliecinošāk Olaines turnīrus ierindojot visu laiku visapmeklētāko skaitā.

A turnīrā, kurā par iespēju kā pirmajiem apbalvošanā izvēlēties balvas sacentās 69 pirmās un otrās sporta klases šahisti, cīņas bija visnopietnākās un partijas visgarākās. Pēc astoņām saspringtām kārtām finiša līniju ar 6.5 punktiem šķērsoja trīs dalībnieki – jēkabpilieši Renārs Petrovs un Kristers Policāns, un rīdziniece Naomi Maklakova. Naomi turnīru sāka iespaidīgi – ar sešām uzvarām, kamēr Renārs pēc sešām kārtām divas partijas jau bija izspēlējis neizšķirti, bet Kristers zaudējis savam novadniekam. Atlikušās divas kārtas bija izšķirošas – Kristers uzvarēja abas partijas, bet Renārs pēdējā kārtā pieveica Naomi, kas pirms tam nospēlēja neizšķirti ar ceturtās vietas ieguvēju Gustavu Rupais (starp citu, Renārs un Gustavs vienīgie A turnīrā nezaudēja nevienu partiju). Vietu sadalījumu izšķīra papildrādītāji, kas ar minimālu pārsvaru Renāru Petrovu pacēla uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena un ļāva balvā tikt pie kārotā šaha pulksteņa, otrais – Kristers, bet Naomi šoreiz trešā vieta. Meiteņu konkurencē labākā bija kuldīdzniece Ance Reiha (6/8), otra labākā – olainiete Daniela Nikola Liepiņa (5/8), trešā – rīdziniece Aļona Tolmačeva (5/8). A turnīrā visplašāk bija pārstāvēta Rīgas Šaha skola, Jēkabpils, Kuldīga un Olaine, piedalījās arī viens Ukrainas pārstāvis – pārliecinošais reitinga līderis gan sastapās ar niknu Latvijas šahistu pretestību un bija spiests ieņemt vien 16.vietu.
A turnīra rezultāti: https://ej.uz/A_turnirs

B turnīrs bija vispieprasītākais – te sacentās 93 šahisti ar III un IV sporta klasi, kopā izspēlējot 368 partijas, no kurām tikai 17 beidzās neizšķirti. Neskatoties uz lielo konkurenci, uzvarētājs, kuldīdznieks Jānis Krūmiņš, saviem pretiniekiem neatstāja nekādas cerības, uzvarot visās astoņās partijās un sasniedzot absolūti labāko rezultātu turnīrā. Arī ventspilniekam Vsevolodam Kosarevam otrā vieta nedalīta – viņš vienīgais ieguva 7 punktus no astoņiem, bet interesanti, ka astoņas kārtas bija par maz, lai Vsevolods savstarpējā cīņā tiktos ar uzvarētāju. Nākamie ar 6,5 punktiem bija trīs šahisti – olainietis Valters Krūmiņš, kam šīs bija otrās klātienes sacensības mūžā, Jegors Kirpičovs no Ventspils un rīdzinieks Marko Krēbe, un tikai vairāki papildrādītāji Valteram ļāva iegūt 3. vietu. Meitenēm labākās bija Natālija Kumarina un Marija Lazareva no Rīgas, abām pa sešiem punktiem, bet trešā labākā starp meitenēm – Jēkabpils pārstāve Adrija Laimiņa (5,5 punkti).
B turnīra rezultāti: https://ej.uz/B_turnirs

C turnīrs daudziem no 34 dalībniekiem bija vispār pirmās klātienes šaha sacensības, šajā turnīrā arī bija visvairāk šahistu, kuri savu dalību gan pieteica, taču slimības vai neparedzētu apstākļu dēļ nevarēja ierasties (paldies visiem, kas par to laicīgi informēja turnīra organizatorus!). Pirmajā vietā ar septiņiem punktiem (sešas uzvaras un divi neizšķirti) – kuldīdznieks Kristians Kairišs, nākamās divas vietas mārupiešiem – ar 6,5 punktiem otrais palika Ralfs Skavronskis, bet trešais – Ralfs Pabērzs ar 6 punktiem, tikpat arī pirmklasniekam Karlam Āronam Tihonovam no Jelgavas. Meitenēm pirmās divas vietas izcīnīja māsas no Jelgavas – Eva Dorbe (5,5 punkti) un Sāra Dorbe (5 punkti), bet trešā – mārupiete Emma Veidemane (4,5 punkti). Visi, kas ieguva 5 punktus un vairāk, arī izcīnīja IV sporta klasi (bez minētajiem arī Ronalds Broks, Ričards Magazeins, Ralfs Kokorevičs, Ernests Kumarins un Gustavs Gaņģītis).
C turnīra rezultāti: https://ej.uz/C_turnirs

Visi vietas ieguvušie sportisti, kā arī labākie U-10, U-14 un U-18 grupās un labākie no Olaines Sporta centra tika pie skaistiem piemiņas kausiem, medaļām un diplomiem un varēja izvēlēties sev tīkamāko balvu no plašā piedāvājuma. Viens spēlētājs drīkstēja iegūt tikai vienu balvu, tāpēc balvas "pārceļoja" pie nākamā kandidāta, tā sagādājot ne vienu vien patīkamu pārsteigumu. Savukārt katrā turnīrā tabulu noslēdzošais dalībnieks tika pie veicināšanas balvas, bet pilnīgi visi dalībnieki – pie dalībnieku medaļām.

Kaut arī šahistiem ar mazāku pieredzi turnīrs nebija vieglākā pieredze, jo diena bija gara un nogurdinoša, A un B turnīru rezultātu analīze liecina, ka ar mazāk kārtām pie liela dalībnieku skaita uzvarētāju objektīvi noskaidrot nebūtu iespējams, jo pat tagad daudzi labākie nemaz netikās savstarpējās cīņās, par ko varēja pateikties veiksmīgai izlozei!

Turnīrā bija pārstāvēti visu Latvijas novadu pilsētas, ar lielāku vai mazāku dalībnieku skaitu piedalījās Rīga, Jēkabpils, Ventspils, Kuldīga, Olaine, Jelgava, Liepāja, Mārupe, Jūrmala, Limbaži, Cēsis, Vangaži, Vecumnieki, Tūja, Saulkrasti, Rēzekne, Tukums.

Neskatoties uz ļoti lielo dalībnieku skaitu, turnīrs aizritēja bez būtiskiem starpgadījumiem - paldies visiem dalībniekiem un līdzjutējiem par sapratni un turnīra kārtības noteikumu ievērošanu!

Nākošie Olaines šaha svētki tiek plānoti novembrī (kā tas jau ierasti bijis), savukārt turnīrs tikai meitenēm "Spēlē dāmas!" – nākamā gada februāra beigās vai marta sākumā (meiteņu turnīru plānots organizēt reizi gadā).

Turnīrā "Olaines Šaha pavasaris 2022", kas notika svētdien, 8.maijā, uzvarēja FM Vitālijs Levčenkovs, kurš 8 rapida (10+5) kārtā ieguva 7 punktus. Otrais palika olainietis Emīls Jānis Mieriņš, kuram 6,5 punkti, bet trešais finišēja Jūlijs Libensons ar 6. Tūdaļ aiz viņa ierindojās labākā no dāmām WFM Renāte Vidruska. Visi rezultāti apskatāmi chess-results.com, bet balvu saņemēji – šeit.

Guna Skujiņa