Skolu olimpiādes kopvērtējumā jauns līderis

11.03.2022

Trešdien, 9.martā, piedaloties 322 skolēniem no 93 dažādām Latvijas izglītības iestādēm, tika aizvadīts piektais Latvijas Skolu šaha olimpiādes turnīrs.

Savu iepriekšējās nedēļas panākumu izdevās atkārtot Mihailam Proščenko (trenere Ilze Burkevica) no Ventspils 2. vidusskolas 8.b klases. Turklāt, ja iepriekšējo reizi Mihails goda pjedestāla augstāko pakāpienu dalīja, tad šoreiz viņam izdevās apsteigt visus savus konkurentus, izcīnot vienpersonisko uzvaru. Jāatzīst, ka Mihails ir uzņēmis vērienīgu tempu, pēdējo divu turnīru ietvaros izcīnot maksimāli iespējamo punktu skaitu, savukārt viņa bezzaudējuma sērija Skolu šaha olimpiādes turnīros sasniedz jau 23 (!) spēles.

Par puspunktu no Mihaila aizvadītajā turnīrā atpalika Ķekavas vidusskolas 2.e klases skolēns Krišjānis Lāzars (treneris Semjons Galkins) un Rīgas 10. vidusskolas 4.a klases skolniece Viktorija Roskova (treneris Aivars Raudive). Gan Krišjānim, gan Viktorijai līdz šim brīdim tas ir labākais rezultāts Skolu šaha olimpiādes turnīros.

Finišēt vienlaicīgi ar Mihailu Proščenko un atkārtot iepriekšējā turnīra uzvarētāju duetu šoreiz neizdevās Danielam Beniosevam no Š. Dubnova Rīgas Ebreju vidusskolas 3. klases (treneris Aivars Raudive). Lai gan līdz pēdējai kārtai Daniels saglabāja 100% rezultātu, viņa plānus izjauca jau pieminētais Krišjānis Lāzars. Savukārt iespēja pabojāt noskaņojumu turnīra uzvarētājam bija Danielam Danēvičam no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas 8.a klases (trenere Inese Paune). Tomēr pozīcijā ar labām izredzēm uz neizšķirtu Daniels pārtērēja laiku, ciešot savu vienīgo zaudējumu turnīrā.

Tikai viens zaudējums turnīrā arī divām daiļā dzimuma pārstāvēm – Poļinai Kuzņecovai no Vecumnieku vidusskolas 5.b klases un Rīgas 10. vidusskolas 5.c klases pārstāvei Marijai Labeckai. Bez viņām 6 punktus izdevās izcīnīt arī Ernestam Ābolam (Rīgas 49. vidusskola, 2.a klase), Kristeram Auziņam (Rīgas Franču licejs, 5.c klase), Oļegam Kaļiņinam (Rīgas 10. vidusskola, 3.a klase), Ērikam Krasņikovam (Privātā vidusskola "Templum", 12. klase), Patrikam Ivulānam (Cēsu 2. pamatskola, 2.b klase) un Mihailam Pučinskim (Rīgas 34. vidusskola, 5.c klase).

Nenocienot turnīra uzvarētāju sasniegumu, par galveno ziņu tomēr jāatzīst notikušo līdera maiņu Skolu šaha olimpiādes individuālajā kopvērtējumā. Ja pēc ceturtā turnīra rezultātiem Daniels Beniosevs panāca Ivanu Kukuškinu (Rīgas 10. vidusskolas 1.a klase), tad pēc piektā turnīra rezultātiem viņam jau izdevās Ivanu apsteigt. Danielam piecu turnīru summā ir izdevies izcīnīt 32 punktus no 35 iespējamiem, savukārt Ivana aktīvā ir 31.5 punkti.

Trešajā un ceturtajā vietā bez izmaiņām paliek Oļegs Kaļiņins un Marija Labecka ar 30.5 un 30 punktiem attiecīgi. Par divām pozīcijām izdevās pakāpties Kristeram Auziņam, liekot gan Laumai Mieriņai (Baldones vidusskola, 5.a klase), gan Jānim Mihaelam Matisonam (Rīgas Valsts vācu ģimnāzija, 7.a klase) atkāpties par vienu pozīciju zemāk.

Pakāpjoties par 7 vietām, ielauzties desmitniekā izdevās turnīra sudraba medaļas ieguvējam Krišjānim Lāzaram. Savukārt turnīra uzvarētājam Mihailam Proščenko to izdarīt vēl nav izdevies, lai gan viņam kārtējo reizi iespaidīgs kāpums – par 13 pozīcijām.

Tomēr lielāko progresu olimpiādes kopvērtējumā izdevās sasniegt aizvadītā turnīra bronzas medaļas īpašniecei Viktorija Roskovai (kāpums par 113 vietām). Ļoti atzīstamus un augstvērtīgus rezultātus sasnieguši arī Vladislavs Čerņavka no Maltas vidusskolas 10. klases (kāpums par 85 vietām) un Jefims Glazers no Rīgas 10. vidusskolas 5.c klases (kāpums par 75 vietām).

Individuālo rezultātu kopvērtējums.

Cīnoties par labākām pozīcijām komandu kopvērtējumā, skolas turpina aktīvi pieteikt jaunus spēlētājus. Aizvadītā turnīra ietvaros Skolu šaha olimpiādē debitēja 24 skolēni. Lielākais papildinājums bija Rīgas 10. vidusskolas sastāvā – seši cilvēki, kas šai skolai ļāva kļūt par otro pārstāvētāko komandu Skola šaha olimpiādes atlases posmā pēc Jelgavas 4. sākumskolas.

Kopvērtējumā vadībā joprojām atrodas Rīgas Valda Zālīša sākumskola, turklāt tai kā pirmajai izdevies pārsniegt 300 punktu robežu. Tās tuvākās sekotājas Olaines 1. vidusskolas aktīvā ir 271 punkts. Ar pozīcijām tabulā ir samainījušās Rīgas 10. vidusskola (259 punkti) un Jelgavas 4. sākumskola (244 punkti), galvaspilsētas skolai izvirzoties 3. vietā. Rokādi ir veikušas arī Maltas vidusskola un Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzija, Latgales komandai pakāpjoties uz 6. vietu.

Kopumā Skolu olimpiādes atlases posma turnīros jau ir piedalījušies 466 skolēni no 120 dažādām Latvijas skolām.

Skolu komandu rezultātu kopvērtējums.

Skolām un skolēniem ir palikuši trīs turnīri, lai paspētu uzlabot savas pozīcijas sacensību tabulā. Atgādinām, ka Skolu šaha olimpiādes atlases posms notiek tiešsaistes šaha platformā https://lichess.org/ un jebkuram Latvijas skolēnam ir iespēja iesaistīties cīņā pat neizejot no mājām.

Toms Kalniņš