Rīgas Šaha federācijas "Open" pirmais finišē Arsēnijs Savičevs

28.02.2022

Rīgas Šaha federācijas telpās brīvdienās aizvadīts klasiskās laika kontroles turnīrs spēlētājiem ar reitingu līdz 1800 punktiem. 43 dalībnieku konkurencē labākais izrādījās trīspadsmit gadus jaunais Arsēnijs Savičevs (1682).

Sacensības organizēja Rīgas Šaha federācija sadarbībā ar Latvijas Šaha federāciju. Spēlētāji aizvadīja Šveices sistēmas 7 kārtas ar laika kontroli 30 minūtes partijai plus 30 sekundes par gājienu ar FIDE reitinga aprēķinu.

Turnīra gaita bija ļoti saspringta, intrigu pilna un līdz pat pēdējai kārtai nevarēja pateikt, kurš būs uzvarētājs kopvērtējumā. Neskaitot dažas pirmās, līderu maiņa notika pēc katras kārtas.

Vēl pirms pēdējās partijas ar 5,5 punktiem vienīgais līderis bija Marats Francs (1762), tomēr titulu viņam iegūt neizdevās, jo nācās piekāpties tuvākajam sekotājam Arsēnijam Savičevam (1682). Turnīra gaitā Savičevs uzvarēja sešas partijas un vienu reizi zaudēja – tātad kopā 6 punkti no 7. Vienīgā neveiksme nāca no Emīla Tabora (1682), kurš ar 5 punktiem ierindojās uz goda pjedestāla trešā pakāpiena.

5 punktus noslēgumā ieguva ne tikai Tabors, bet vēl septiņi spēlētāji. Pateicoties labākiem papildrādītājiem, labāko sešiniekā no viņiem iekļuva (vietu secībā) Roberts Rezņiks (1557), Sofja Vasiļjeva (1479) un Artjoms Smirnovs (1110).

Visi dalībnieki, rezultāti un ieņemtās vietas apskatāmas chess-results.com, savukārt balvu saņēmēji pieejami šeit.

Savičevam tika arī balva par labāko partiju, savukārt I sporta klases normas izpildīja Artjoms Smirnovs (1110), Vladimirs Orlovs (1090) un Daniels Beniosevs.

Reitinga ziņā šis turnīrs bija ļoti izdevies Smirnovam, kurš ieguva papildus 174 punktus, Orlovam (plus 132), Jegoram Andrusevičam (1343) - plus 72 un Arsēnijam Petrovam (1042) – plus 69.

Turnīra uzvarētājs Arsēnijs Savičevs.
Trešo vietu ieguva Emīls Tabors.
Sofja Vasiļjeva ne tikai ieņēma piekto vietu, bet bija arī labākā daiļa dzimuma vērtējumā.