Skolu šaha olimpiādē aizvadīti trīs atlases posma turnīri

26.02.2022

Latvijas Šaha federācijas organizētajā piektajā Latvijas Skolu šaha olimpiādē kopš tās sākuma, 9.februāra, dalībnieki ir paspējuši aizvadīt jau trīs turnīrus, tiem pulcējot attiecīgi 258, 327 un 310 skolēnus, savukārt vismaz vienā no šiem turnīriem ir piedalījušies 405 skolēni no 114 dažādām Latvijas skolām.

Lai gan sacensību noteikumi paredz, ka sākumskolas, pamatskolas un vidusskolas vecuma bērni un jauniešu atlases posma turnīros spēlē kopā, jaunākie šahisti ir samērā negaidīti ieņēmuši līderpozīcijas, saviem vecākiem kolēģiem vismaz šobrīd atvēlējot otrā plāna lomas.

Par atlases posma kopvērtējuma līderi ir kļuvis Rīgas 10. vidusskolas 1.a klases skolēns Ivans Kukuškins (treneris A. Raudive). Viņš ir aizvadījis trīs fantastiskus turnīrus, vienu reizi izcīnot vienpersonisko uzvaru, bet divas reizes goda pjedestāla augstāko  pakāpienu dalot ar saviem sīvākajiem konkurentiem, kas ļāva viņam trīs turnīru kopsummā iegūt 20,5 punktus. Ivana tuvākais sekotājs ir Š. Dubnova Rīgas Ebreju vidusskolas 3.klases pārstāvis Daniels Beniosevs (treneris A. Raudive). Daniels atlases posma turnīros vēl ne reizi nav ierindojies zemāk par ceturto vietu un nav izcīnījis mazāk par 6 punktiem turnīrā. Pateicoties šādai stabilitātei viņam ir izdevies izcīnīt jau 19 punktus, pie kā viņš noteikti neplāno apstāties. Par puspunktu no Daniela atpaliek vēl viens trenera Aivara Raudives audzēknis – Oļegs Kaļiņina no Rīgas 10. vidusskolas 3.a klases. Viņam līdz šim veiksmīgākais turnīrs izrādījies pats pirmais, kurā viņam izdevāt uzrādīt 100% rezultātu. Pēc tam sekoja 4. vieta otrajā turnīra un 20. vieta trešajā turnīrā, kas kopsummā rezultējās ar 18.5 punktiem.

Pakaļdzīšanos līderu trio ir uzņēmušās divas daiļā dzimuma pārstāves – Marija Labecka no Rīgas 10. vidusskolas 5.c klases (treneris S. Galkins) un Baldones vidusskolas 5.a klases skolniece Lauma Mieriņa (treneri V. Putka un V. Rožlapa). Meitenēm trīs turnīru ietvaros izdevās iegūt attiecīgi 18 un 17,5 punktus. Savukārt ar izcīnītiem 17 punktiem meitenēm "pakausī elpo" četru dalībnieku sekotāju grupa – Jānis Mihaels Matisons (Rīgas Valsts vācu ģimnāzija, 7.a klase), Nils Vorobjovs (Rīgas 10. vidusskola, 4. klase), Elza Puķīte (Limbažu Valsts ģimnāzija, 5. klase) un Kristers Auziņš (Rīgas Franču licejs, 5.c klase).
Atgādinām, ka 10 labākie dalībnieki ar vislielāko punktu summu pēc kopvērtējuma rezultātiem saņems Latvijas Skolu šaha olimpiādes atbalstītāju sagatavotās pārsteiguma balvas.

Individuālo rezultātu kopvērtējums.

Lai gan pirmo astoņu dalībnieki vidū ir četri Rīgas 10. vidusskolas pārstāvji, līderpozīcijas skolu komandu kopvērtējumā šai skola pagaidām nav sanācis ieņemt. Jāatzīmē, ka ļoti liela nozīme skolas rezultāta veidošanā ir skolēnu aktivitātei. Šajā elementā šobrīd izteikts līderis ir Jelgavas 4. sākumskolas komanda, kurai atlases posma ietvaros vākt punktus ir palīdzējuši jau 27 šīs skolas pārstāvji. Ļoti aktīvi ir arī Rīgas Valda Zālīša sākumskolas un Rīgas Valsts klasiskās ģimnāzijas skolēni, savu skolu pārstāvot attiecīgi 21 un 18 jaunajiem šahistiem.

Augsta ieinteresētība un aktivitāte ir arī reģionu skolu komandām. Tā, par visplašāk pārstāvēto Kurzemes reģiona skolu ir kļuvusi Zentas Mauriņas Grobiņas vidusskola (17 dalībnieki), Vidzemes reģiona – Olaines 1. vidusskola (15 dalībnieki), Latgales reģiona – Maltas vidusskola (12 dalībnieki), bet Pierīgas reģiona – Mārupes Valsts ģimnāzija (14 dalībnieki).

Neskatoties uz ievērojamu pārsvaru dalībnieku aktivitātes ziņā, Jelgavas 4. sākumskolas komanda skolu kopvērtējumā ar 141,5 izcīnītiem punktiem (visu šo skolas audzēkņu iegūto punktu summa) ierindojas vien trešajā vietā, savukārt līdera pozīcijā ir iekārtojusies Rīgas Valda Zālīša sākumskola ar 172,5 punktiem. Tomēr tās pārsvaru pār otrajā vietā esošo Olaines 1. vidusskolas komandu (164,5 punkti) nevar uzskatīt par drošu – tikai 8 punkti, līdz ar to organizatori ir optimisma pilni ieraudzīt intriģējošo dueli šo skolu starpā un cer, ka arī to tuvākajiem sekotājiem izdosies saasināt cīņu par uzvaru kopvērtējumā.

Būdama viena no galvenajām pretendentēm uz uzvaru kopvērtējumā, Olaines 1. vidusskola ir arī izteikts līderis Vidzemes reģionu komandu starpā. Tās tuvākās sekotājas ir Ķekavas vidusskola (42 punkti) un Cēsu 2. pamatskola (36,5 punkti).

Līdzīgi situācija ir novērojama arī citos reģionos. Kurzemes skolu komandu ieskaitē Zentas Mauriņas Grobiņas vidusskolai izdevies izcīnīt 71 punktu un Ventspils 2. vidusskolai ar 24,5 punktiem un Priekules vidusskolai ar 20 punktiem nāksies krietni aktīvāk aģitēt savus skolēnus piedalīties olimpiādē, lai tām būtu reālas iespējas pacīnīties par uzvaru Kurzemes reģionā.

Latgales reģiona komandu saraksta galvgalī ierindojas Maltas vidusskola ar 105,5 punktiem, bet tai ar 53 punktiem seko Daugavpils Tehnoloģiju vidusskola – licejs.

Vissīvākās cīņas šobrīd ir novērojamas Zemgales reģiona komandu starpā. Jelgavas 4. sākumskola ar 141,5 punktiem vēl nebūt nevar būt pārliecināta par savu uzvaru, jo tai ar 113 punktiem seko Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzija. Godalgoto trijnieku šajā reģionā noslēdz Dobeles 1. vidusskola, kuras skolēniem pagaidām ir izvedies izcīnīt 56,5 punktus, tomēr noteikti arī tai ambīcijas tabulā pakāpties augstāk vēl nav zudušas.
Pierīgas skolu vidū ir novērojama Mārupes Valsts ģimnāzijas dominance, gan izcīnīto punktu, gan arī skolēnu aktivitātes ziņā. Līdz šim Mārupes Valsts ģimnāzija izdevies izcīnīt 78,5 punktus, bet tās galvenajiem konkurentiem Jaunmārupes pamatskolai un Babītes vidusskolai – attiecīgi 42 un 29 punktus.

Visbeidzot Rīgas reģionā par Rīgas Valda Zālīša sākumskolas tuvāko sekotāju ar 106 kļuva Rīgas Valsts klasiskā ģimnāzija, kura pavisam nedaudz apsteidz Rīgas 89. vidusskolu (99 punkti). Reālas iespējas uz tikšanu godalgoto trijniekā saglabā Rīgas 10. vidusskolu (89 punkti), Rīgas Franču licejs (87,5 punkti) un Rīgas 49. vidusskola (75 punkti).

Skolu komandu rezultātu kopvērtējums.

Līdz 30. martam dalībnieki aizvadīs vēl 5 atlases posma turnīrus, līdz ar to situācija kopvērtējumos vēl var ļoti strauji mainīties. Skolēni neatkarīgi no vecuma ir aicināti piedalīties olimpiādē un palīdzēt savām skolām uzlabot vietu turnīra tabulā. Turklāt to var izdarīt vien ar pāris datorpeles klikšķiem, jo  visi atlases posma turnīri norisinās tiešsaistē, vienā no lielākajām šaha platformām https://lichess.org/.

Toms Kalniņš