Ņikita Meškovs: Esmu procesā, lai kļūtu par labāku spēlētāju

05.11.2021
Foto Anna Šturmane no flickr.com/photos/fide

Ceturtdien Rīgā, Hanzas peronā aizritēja "FIDE Chess.com Grand Swiss" turnīra 8. kārta. Ņikta Meškovs spēlēja ar lielmeistaru no Čīles Ivanu Morovicu Fernandesu. Pēc visai sarežģītas vidusspēles mūsu lielmeistaram izdevās izcīnīt savu pirmo uzvaru turnīrā.

Tomēr Ņikitu uz vietas satikt neizdevās, viņš zibenīgi aizskrēja uz viesnīcu atpūsties. Saruna notika sazvanoties.

Vismaz divas reizes šajā turnīrā biji tas, kurš kā pēdējais spēlētājs pameti turnīra zāli. Tev ļoti patīk turnīra zāle, vai tomēr kāds cits iemesls?
Godīgi sakot, ļoti grūti spēlēt. Visi dalībnieki grib tevi apspēlēt, cīnās līdz pēdējam. Līdz šim turnīram man garākā partija bija 6 stundas un 45 minūtes, bet tagad jau divas izdevās nospēlēt virs 7 stundām. Pilnīgi neko nefilmē, nefiltrē pēc tādas partijas. Gribas tikai nonākt līdz viesnīcai un aizmigt.

Kādas tev kā spēlētājam ir sajūtas spēlēt šādā turnīrā?
Uzskatu sevi par profesionāli, bet saprotu, ka ļoti cītīgi vēl jāstrādā, lai kļūtu par pasaules top100 spēlētāju. Daudz vājo vietu, ko šis turnīrs parāda. Līdz ar to pēdējās dienās daudz domāju par savu sagatavošanos, cik profesionāls es esmu. Esmu nolēmis dažas lietas mainīt savā dzīvē, to jūs drīz uzzināsiet.

Turnīrs rit, kā esi gaidījis?
Es zināju, ka būs ļoti grūti. Zināju, ka visi gribēs mani apspēlēt, negaidīju, ka tas būs vienkārši. Biju gatavs cīnīties līdz pēdējam, kas arī notiek. Nav patīkami sākt turnīru ar 0 no 2. Varu pastāstīt, ka pirmo kārtu zaudēju, spēlējot 7 stundas. Otrajā kārtā spēlēju ar labu draugu (N. Abasovu, Azerbaidžāna) ar ko strādājam kopā jau vairākus gadus. Psiholoģiski nebiju gatavs pret viņu cīnīties. Zaudējums nebija saistīts ar manām šaha problēmām, drīzāk psiholoģiskām. Grūts turnīrs, biju parakstījies uz to, jo gribu kļūt par labāku spēlētāju. Daru visu, lai to panāktu. Šis ir viens no soļiem un esmu pateicīgs par šādu iespēju.

Vai tev kāds palīdz turnīra laikā?
Daži cilvēki ar ko daudz maz regulāri strādājam. Tie nav cilvēki no Latvijas. Kopā trenējamies, analizējam. Esmu arī procešā, meklēju treneri jau kādu laiciņu. Biju strādājis ar Lanku, Ķeņģi, bija fantastiski. Meklēju jaunu treneri. Es saprotu, ka tas ir nepieciešams, lai uztaisītu nākamo soli. Esmu procesā, lai kļūtu par labāku spēlētāju.

Ko dara lielmeistars turnīra brīvajā laikā?
Gribās vienkārši pārslēgties uz kaut ko citu. Pastaigāties, paelpot svaigu gaisu. Nekad nezini, cik ilgi turpināsies partija, jo ir svarīgi lai visu laiku būtu svaigs prāts.

Andris Tihomirovs