Miezis: Pirms 20–25 gadiem motivācija un spēles stiprums būtu pavisam cits

04.11.2021
Foto no flickr.com/photos/fide (Mark Livshitz, Anna Shtourman)

Ar Normundu Miezi izdevās parunāties uzreiz pēc viņa pirmās uzvaras turnīrā. Viņš uzreiz atzina, ka intervijas pirms partijas nemīl dot. Sanāk, ka satikties izdevās tieši laikā. Pretinieks no Madagaskaras Rakotomaharo Antenaina padevās laicīgi, un Normunda uzvara bija vienīgā, ko trešdien izdevās izcīnīt Latvijas spēlētājiem.

Ar kādu noskaņojumu gāji uz partiju?
Noskaņojums bija normāls. Bija brīvā diena, turnīrs turpinās, viss notiek. Nedaudz pastaigājos pa Rīgas parkiem, vienkārši izbaudīju brīvdienu. Šis ir ļoti stiprs turnīrs. Tikai tad, kad esi tajā pa īstam iekšā, to saproti.

Kā kopumā vērtē "Grand Swiss" turnīru Rīgā?
Šeit praktiski ir tikai profesionāļi. Mēs, Latvijas spēlētāji, esam pusprofesionāļi. Ja es šādu turnīru spēlētu pirms 20–25 gadiem, mana motivācija un spēles stiprums būtu pavisam cits. Bet tagad esmu viens no pieciem vecākajiem spēlētājiem, un pēc reitinga pats pēdējais. Šahs šajā gadsimtā ir sācis veidoties par nopietnu sportu, jo viena partija var ilgt septiņas, astoņas stundas, un tam vajadzīga arī laba fiziskā sagatavošanās. Redzam, ka daudzi zināmi spēlētāji var dabūt nullīšu sēriju. Covid iespaidā vēl grūtāks. Ja nebūtu ierobežojumu, būtu vieglāk.

Kā gatavojies turnīram un partijām?
Es negatavojos kā profesionālim vajadzētu. Apskatos pirms partijas spēlētāju, bet nevarētu teikt ka tā ļoti nopietni gatavojos. Ja es zinātu par šādu turnīru pusgadu iepriekš, tad tā būtu cita opera. Tomēr uzzināju salīdzinoši īsu laiku pirms turnīra sākuma.

Ko dari, kad atbrauc uz viesnīcu?
Kādu filmu paskatos, bez tā nevar. Jo vajag atslēgties no spēlētās partijas. Pasēžam ar vienu otru, parunājamies. Lielākā daļa šeit esošo spēlētāju ir zvaigznes atsevišķos turnīros, bet šeit visi ir kopā. Esmu priecīgs par punktu, ko šodien izdevās izcīnīt.

Vai Tev ir kāds, kas palīdz?
Nav. Daļai gan ir treneri un sekundanti līdzi.

Andris Tihomirovs