Nepo uzvarēs! Saruna ar Latvijas Šaha federācijas prezidentu Māri Krakopu

03.11.2021
Foto no flickr.com/photos/fide (Mark Livshitz, Anna Shtourman)

Latvijas Šaha federācijas prezidents Māris Krakops bija klāt turnīra "Grand Swiss" atklāšanā, preses konferencē, un bija atnācis uz 6. kārtas sākumu, kad simboliski izdarīja pirmo gājienu (attēlā) pie pirmā galdiņa, kur rīdzinieks Aleksejs Širovs sēdēja pretī Francijas lielmeistaram Alirezam Firoudžam.

Saruna notika brīdī, kad Širova un Firoudžas partija jau bija noslēgusies neizšķirti.

Ko Latvijas šaham nozīmē tas, ka pie mums notiek "FIDE Chess.com Grand Swiss" turnīrs?
Šāda līmeņa turnīri notiek pavisam nesen, ja notiek, tad reizi divos gados. 2019.gadā Rīgā notika FIDE "Grand Prix" sērijas turnīrs Rīga, bet šeit abos turnīros ir gandrīz divsimts spēlētāji, kas ir pavisam cits mērogs. Šveices sistēmas turnīrs, kur vidējais reitings ir virs 2600, tas ir nebijis pasākums. Latvijā nav vieglākie laiki ne no sabiedrības veselības viedokļa, ne šaha pasākumu ziņā. Šis pasākums ir iedvesmojošs. Grūti iedomāties, ka arī nākamais varētu notikt Rīgā. Ja var, tad mēs esam gatavi.

Kādi varētu būt mūsu ieguvumi, varbūt arī zaudējumi?
Riski visiem ir zināmi, pandēmijas laiks nav beidzies, tieši otrādi. Šajā ziņā milzīgs darbs tiek ieguldīts, pieskata spēlētājus, lai tie nepārplēš burbuli. Riski tiek ļoti labi kontrolēti. Tīri no praktiskā viedokļa varu teikt, ka riski ir menedžējami, jo šahisti daudz braukā, īsti nevar izolēties. Daudzi no viņiem līdz šim jau ir vai nu saskārušies ar vīrusu, vai ir vakcinējušies.

Ieguvumi no praktiskā viedokļa ir uz 3 nedēļām vairākiem desmitiem cilvēku darbs, viesnīca strādā visu laiku. Rīgas, Latvijas mārketings pasākumam seko vairāki miljoni cilvēku, skatās ziņas no Rīgas. Runāju ar dažiem, kas nav bijuši Rīgā, vai bijuši sen. Atzinīgi izsakās par Rīgu, ka tik skaista, patīkama, sakopta pilsēta. Latvijas šaham nav jāstāsta, kas tas par ieguvumu. Iedvesmas ieguvumus. Gribējām arī palaist kādu no jauniešiem, bet tas nav mūsu lēmums.

Ja mums būtu vēl kādas wild card kvotas, ko tu palaistu turnīrā spēlēt?
Labākie jau spēlē. Tas nav mans lēmums. No jaunajiem palaistu Tomu Kantānu, es gan saprotu, ka viņam bija citi plāni un viņš nemaz netika. Cita kandidatūra bija arī Zigurds Lanka, kā pagājušā gada čempionu.

Tu izdarīji pirmo gājienu Širova – Firoudžas partijā, vai zini no kurienes šāda tradīcija?
Nē, nezinu. Es domāju, ka nenāk no šaha. Nāk no pirmā iemetiena hokejā… Interesants jautājums. Varbūt kāds no lasītājiem zinās?

Pats seko partijām?
Nav brīnums par daudziem neižsķirtiem, jo tomēr kļūdu ir maz. Sekoju Firoudžam. Stils viņam ir nedaudz mainījies uz stabilāku pusi, tagad jau Karo-Kanu spēlē, kādreiz sicīļus. MVL (Maksimam Vašjē Lagravam), Dubovam, Džobavam sekoju. Protams, sekoju visiem mūsu spēlētājiem.

Kā vērtē Latvijas dalībniekus?
Šveices sistēmas turnīros ir tā, ka zaudē partiju, dabū vājāku pretinieku. Šeit tā nav, vari zaudēt divas pēc kārtas un dabūt vēl stiprākus pretiniekus. Atzīmēšu īpaši Lauru Roguli, arī pēc diviem zaudējumiem, šobrīd demonstrē ne tikai teicamu rezultātu. Demonstrē to līmeni, kad viņa savāca 9 no 9 tiešsaistes olimpiādē. Izskatās, ka viņa spēlē lieliski.

Ko šobrīd dara Latvijas šaha federācijas prezidents?
Turnīra laikā nekādas sēdes nenotiek. Mājaslapai (šaha federācijas) taisām pārdošanas sadaļu. Ir doma palaist sadaļu, kur būtu piedāvājums korporatīviem pasākumiem: seanss, galdiņš ar parakstu, dažādas lietas, lai šahisti mācās arī sevi pārdot.

Tavas prognozes par gaidāmo maču par čempiona titulu, kas sāksies jau 24.novembrī?
Nepo (Ņepomņašijs) uzvarēs ar +1. Man ir trenēta acs uz to kā cilvēki spēlē. Nepo ir labā formā, otrkārt viņš pretiniekam var uzspiest savu spēli un pārliecību vēl labāk nekā Karlsens. Es redzu, cik Karlsenam ir šaubīgas pozīcijas bijušas, ko viņš ir uzvarējis. 8 no 10, kur viņam ir sliktāk, viņš mēdz uzvarēt. To viņš panāk ar enerģiju, pārliecību. Nepo šajā ziņā viņam neļausies. Viņš šajā ziņā ļoti neērts pretinieks Karlsenam.

Protams, viņam jāuzvar klasiskajā šahā, jo ātrajā šahā Karlsens ir labāks. Jāatrod īstās atklātnes, kas Karlsenam ir mocības. Šaham ies labi vienalga, Karlsens vai Nepo uzvarēs šo maču, viss būs kārtībā. Esmu pat likmi uzlicis uz Nepo. Nepo šobrīd spēlē interesantāku šahu. Karlsens ir izcils tehniķis, nosusina pozīciju un tad paņem uz klasi. Cerēsim, ja Nepo neizdosies, tad nākamais, lai mēģina Firoudža. Jāsaka gan, ka kandidātu turnīru ir grūtāk uzvarēt nekā pašu maču.

Andris Tihomirovs

Māris Krakops turnīra atklāšanā. Foto no flickr.com/photos/fide (Mark Livshitz, Anna Shtourman)