"Grand Swiss" šaha turnīrs Rīgā notiks bez skatītāju klātbūtnes

21.10.2021

Rīgā gaidāmais prestižais Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) šaha turnīrs "Grand Swiss" notiks bez skatītāju klātbūtnes, ievērojot stingrus drošības pasākumus, ceturtdien informēja organizatori, ziņo LETA.

Atbilstoši Latvijas valdības noteiktajiem stingrās mājsēdes noteikumiem, profesionālā sporta pasākumi var norisināties, ievērojot stingras epidemioloģiskās prasības un bez skatītāju klātbūtnes.

"FIDE un organizatori vēlas apliecināt spēlētājiem un dalībniekiem, ka tiek darīts viss iespējamais, lai pasākums Rīgā notiktu droši," uzsvēra organizatori.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja turnīra direktors Egons Lavendelis, rīkotājiem jāpārstrādā arī turnīra kārtu grafiks, lai varētu pielāgoties valstī ieviestajiem ierobežojumiem.

Trešdien dalību no turnīra atsauca ranga 19.numurs, ASV šahists Hikaru Nakamura, savu lēmumu pamatojot ar cieņu pret visiem Latvijas iedzīvotājiem, kas cieš no Covid–19, kā arī ar vēlmi pasargāt savu un trenera veselību.

"Ļoti iespējams, ka būs vēl kāds, kas atteiksies. Esam informējuši dalībniekus par to, kādā formātā tagad turnīrs notiks, bet sapratīsim, ja arī kāds atteiksies. Pagaidām nav ziņu, ka šahisti masveidā atteiktos no dalības turnīrā. Gatavojamies uzņemt visus tos šahistus, kuri bija gatavi piedalīties," skaidroja Lavendelis.

Spēlētājiem, kas ieradīsies Rīgā, būs atļauts apmeklēt tikai turnīra norises vietu un viesnīcu. Dalībniekiem un citām ar turnīru saistītajām personām regulāri tiks veikti Covid–19 testi.

"Mūsu prioritāte ir spēlētāju un visu iesaistīto darbinieku, tiesnešu, oficiālo personu un pārējo dalībnieku veselība. Liela daļa dalībnieku ir vakcinēta, taču ir citas nianses, piemēram, trešajās valstīs vakcinētās personas Eiropas Savienībā neskaitās kā vakcinētas. Vai viņiem visiem ir ES sertifikāts? Nē, nav, bet lielākā daļa ir vakcinēta. Kas attiecas uz komandu, kas nodrošina turnīra norisi – tā  visa ir vakcinēta," stāstīja Lavendelis.

FIDE "Grand Swiss" turnīri no 26.oktobra norisināsies kultūrtelpā "Hanzas perons". Šahisti Rīgā sāks ierasties no 25.oktobra, lai aizvadītu cīņas 11 spēles dienās līdz 7.novembrim.

Paralēli tiks aizvadīti divi turnīri: atvērtais šaha turnīrs, kurā piedalīsies 114 šaha spēlētāji no 39 federācijām, un sieviešu turnīrs, kurā startēs 50 šahistes no 26 federācijām.

Turnīrā kopā 164 dalībnieki cīnīsies par pasaules šaha čempiona titulu. Turnīrs ir daļa no kvalifikācijas izcīņas cikla par pasaules šaha čempiona titulu, nosakot pretendentu 2022.gada mačam par čempiona titulu ar tā brīža pasaules čempionu.

Plānots, ka turnīrā piedalīsies spēcīgākie pasaules šahisti Fabiāno Karuana no ASV, Levons Aronjans no Armēnijas, Aleksandrs Griščuks no Krievijas un citi.

Latviju pārstāvēs četri spēlētāji – lielmeistari Artūrs Neikšāns, Ņikita Meškovs, Normunds Miezis un Laura Rogule.

Spēles sāksies plkst.14, katram spēlētājam uz spēli atvēlot aptuveni trīs stundas, tādējādi viena partija var ilgt aptuveni sešas stundas. Visas partijas būs iespējams skatīties tiešsaistē "Chess.com" mājaslapā.

Kopā turnīra balvu fonds ir 550 000 ASV dolāru (472 000 eiro), no kuriem pirmā vieta saņems 70 000 dolāru.

Sākumā bija plānots, ka tie aizritēs Lielbritānijai piederošās Menas salas pilsētā Duglasā, taču stingro Covid–19 noteikumu dēļ tie pārcelti uz Latvijas galvaspilsētu, kur spēlētājiem nebūs jāpavada divas nedēļas izolācijā.

Pirms diviem gadiem Rīgā notika jau viens FIDE līmeņa turnīrs – "Grand Prix" posms ar balvu fondu 130 000 eiro. Tajā uzvarēja Azerbaidžānas šahists Šahrijars Mamedjarovs.

Savukārt 2017.gadā Latvijas galvaspilsētā aizritēja Eiropas čempionāts sievietēm, kurā labākā bija Gruzijas šahiste Nana Dzagnidze.