Igors Kovaļenko finišē pirmais respektablā turnīrā Horvātijā

13.10.2021
Foto no facebook.com/dana.reizniece

Trešdien Horvātijas galvaspilsētā Zagrebā ar Latvijas šahista Igora Kovaļenko (2647) uzvaru noslēdzās "Turnir Mira" jeb "Miera turnīrs". Viena apļa klasiskā šaha sacensībās piedalījās desmit lielmeistaru no piecām Eiropas valstīm.

Turnīru, kas no 5.līdz 13.oktobrim notika Nacionālās universitātes bibliotēkā, Igors Kovaļenko uzvarēja, iegūstot 6 punktus no 9, par puspunktu apsteidzot mājinieku Zdenko Kozulu (2601), bet par punktu – Sergeju Movsesjanu (Armēnija, 2627).

Turnīra gaitā mūsu lielmeistars izcīnīja četras uzvaras – pār Robertu Zelčiču (Horvātija, 2522), Hrvoje Steviču (Horvātija, 2570), Ernesto Inarkijevu (Krievija, 2668) un Anti Brkiču (Horvātija, 2621). Miera līgumus viņš slēdza ar Movsesjanu, Kozulu, Mladlenu Palaču (Horvātija, 2517) un Ejēnu Bakro (Francija, 2658) – pēdējā cīņā. Vienīgais klupiens tika piedzīvots otrajā kārtā pret Marinu Bosiosiču (Horvātija, 2573).

Visi rezultāti apskatāmi chess-results.com.

"Turnir Mira" ir sacensība ar pamatīgu vēsturi. Pirmais turnīrs ar šādu nosaukumu notika tālā 1965.gada pavasarī. Vienā aplī sacentās 20 (!) dalībnieki, pārsvarā no sociālisma valstīm, starp kuriem bija arī leģendārais latviešu lielmeistars Aivars Gipslis. Viņam toreiz gan tikai dalīta 14.vieta.

Pasākumu ar savu klātbūtni pagodināja arī Eiropas Šaha savienības vadītājs Zurabs Azmaiparašvili un FIDE rīkotājdirektore Dana Reizniece-Ozola. Attēla viņi kopā ar "Turnir Mira" organizatoru un Horvātijas Šaha federācijas ģenerālsekretāru Alojziju Jankoviču (pirmais no kreisās).