Latvijas izlases mērķis tiešsaistes olimpiādē ir iekļūt Top divīzijā

01.09.2021

Jau ceturtdien, 2.septembrī, Latvijas šaha izlase uzsāks cīņas otrajā pasaules tiešsaistes olimpiādē, kuru organizē Starptautiskā Šaha federācija (FIDE). Latvijas spēlēs 2.divīzijā, kas atrodas tikai soļa attālumā no Top divīzijas.

Latvijas izlases sastāvā iekļauti divpadsmit spēlētāji: lielmeistari Ņikita Meškovs (2536) un Toms Kantāns (2441), lielmeistares Laura Rogule (2261) un Ilze Bērziņa (2090), FIDE meistari Maksims Golubovskis (2244), Matīss Mustaps (2376), Egons Lavendelis (2273) un Iļja Semjonovs (2165), FIDE meistare Renāte Vidruska (1951), kā arī Madara Golsta (1895), Nellija Maklakova (1813) un Agnesa Stepania Teravetisjana (1794). Kapteinis – Toms Kalniņš.

Spēlēšana video kameru uzraudzībā notiks Rīgas Tehniskās universitātes telpās. Vienlaikus pie galdiņiem (datoru ekrāniem) sēdīsies seši spēlētāji, no kuriem diviem jābūt vīriešiem, divām sievietēm un vēl diviem U-20 vecuma grupas pārstāvjiem, pie kam junioram un juniorei. Partijas ilgums ir 15 minūtes plus 5 sekundes par gājienu.

Latvijas cīnīsies 2. divīzijas B grupā, kurā ir desmit komandas, tātad trīs dienas pa trim kārtām. Pirmajā dienā mūsējie spēlēs ar Igauniju, Irāku un Šveici, otrajā ar Moldovu, Velsu un Uzbekistānu, bet 4.septembrī būs cīņas ar Austriju, Malaiziju un Itāliju.

Trīs labākās komandas kvalificējies nākamai kārtai jeb Top divīzijai. Tā kā pēc spēlētāju vidējā reitinga mēs esam trešajā vietā, komanda apņēmumies cīnīties par vietu elitē.

Top divīzijā jau ir ieķlautas 25 komandas, kurām pievienosies 15 no 2.divīzijas. Tur 40 komandas tiks sadalītas četrās grupās, no kurām divas labākās iekļūs izslēgšanas sacensībās.

Pasaules tiešsaistes šaha olimpiāde jau sākās 20.augustā ar zemāko divīziju cīņām. Top divīzija cīņas uzsāks 8.septembrī, bet fināls paredzēts 15.septembrī.

Turnīra oficiālā mājaslapa: onlineolympiad.fide.com
Latvijas izlases rezultāti: chess-results.com

Atgādināsim, ka pērn Latvija cīnījās pirmajā online olimpiādē, taču mūsējiem grupas turnīra kārtu pārvarēt neizdevās. Cerēsim, ka šoreiz starts būs veiksmīgāks.