Rudenī Rīgā notiks divi pasaules līmeņa šaha turnīri

09.08.2021

No 25.oktobra līdz 8.novembrim Rīgā notiks divi Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) organizēti turnīri – "FIDE Chess.com Grand Swiss" vīriešiem un  "Women’s Grand Swiss" sievietēm.

Sākumā bija plānots, ka tie aizritēs Mēnas salas (Lielbritānija) pilsētā Duglasā, taču stingro "Covid-19" noteikumu dēļ tie pārcelti uz Latvijas galvaspilsētu, kur spēlētājiem nebūs jāpavada divas nedēļas izolācijā.

Plānots, ka abos turnīros piedalīsies pasaules vadošie spēlētāji, gan vīriešiem, gan sievietēm, kaut gan šobrīd precīzs sastāvs vēl nav zināms.

Gan "FIDE Chess.com Grand Swiss", gan "Women’s Grand Swiss" ir daļa no pasaules čempionu atlases cikla 2021.–2023.gadam.

Katrs no gaidāmajiem turnīriem tiks aizvadīts 11 kārtās ar klasisko laika kontroli. Kungiem sacentīsies 114 spēlētāji, bet dāmām – 50. Balvu fondi attiecīgi ir 425 000 un 125 000 ASV dolāri.

Turnīra norisi mūsu valstī nodrošinās RTU Sporta kluba komanda – tā, kas iesaistīta tradicionālo festivālu "RTU Open" organizēšanā.

Detalizētāka informācija par "FIDE Chess.com Grand Swiss" un "Women’s Grand Swiss" vēl sekos. Arī par Latvijas dalībnieku iespējām spēlēt kādā no tiem.

Atgādināsim, ka pirms diviem gadiem Rīgā notika jau viens FIDE līmeņa turnīrs – "Grand Prix" posms ar balvu fondu 130 000 eiro. Tajā uzvarēja Azerbaidžānas šahists Šahrijars Mamedjarovs.

Savukārt 2017.gadā Latvijas galvaspilsētā aizritēja Eiropas čempionāts sievietēm, kurā labākā bija Gruzijas šahiste Nana Dzagnidze.