Vietējie un igauņu šahisti beidzot tiekas klātienē Limbažu pagastā

26.07.2021

Pagājušajā nedēļā Limbažu pagasta atpūtas kompleksā Meža salas norisinājās šaha sacensības ātrspēlē un ātrajā šahā "Meža salas 2021". Tajās piedalījās šahisti no Limbažu novada (vai ar to cieši saistītie) un Tartu Igaunijā.

Ierasti šajā laikā, kad pasaulē un arī Latvijā atzīmē Pasaules šaha dienu (20. jūlijā), Limbažos notika plaša mēroga starptautiskas sacensības Vidzemes vasara. Bažījoties, ka nebūs tik vienkārši izpildīt pandēmijas diktētos epidemioloģiskās drošības nosacījumus, lielais sarīkojums, kaut daudzi par to interesējās un gaidīja, šogad izpalika. Lai iepriecinātu vietējos jaunos šahistus un stiprinātu viņu attiecības ar Igaunijas kolēģiem, turnīra organizatoram Ivaram Babrim radās doma par mazāka mēroga notikumu.

Pasākums atpūtas kompleksā Meža salas bija vienas no pirmajām sacīkstēm, kurās šahisti pēc ilgāka pārtraukuma tikās klātienē. Mazie pēc šādām aktivitātēm bija īpaši noilgojušies. – Mācības bija attālinātas, treniņi šahā nevarēja notikt, spēlēt varēja lielākoties internetā. Un tā viņiem bija jāpavada ļoti ilgs laiks. Saprotams, ka psiholoģiski tas bija ļoti nomācoši. Tādēļ vēlējos viņiem tomēr sarīkot turnīru, – stāsta I. Babris. Sākotnēji gan šaubījies, bet viņu iedrošinājis kolēģis – Tartu šaha treneris Andress Karba, ar kuru sazvanījies, interesējoties, kā šaha dzīvē klājas kaimiņvalstī. Vārds pa vārdam un vienojušies mūspusē sarīkot draudzības maču ar pašmāju un igauņu šahistiem. Pirms turnīra I. Babris un Vidzemes vasaras pirmais organizators Jānis Plitnieks satikušies ar sacensību tienešiem Albertu Cimiņu un Aivaru Laizānu, lai atcerētos iepriekšējo festivālu norisi, pārrunātu interesantākos notikumus un arī cits citu apsveikt Starptautiskajā šaha dienā. Par nelielām dāvanām kolēģiem bija parūpējies J. Plitnieks.

Līdz šim Vidzemes vasara norisinājās Limbažu novada administratīvajā ēkā, taču šoreiz sacīkstēm tika iecerēts atšķirīgs formāts, tādēļ organizatoram I. Babrim šķitis pareizi arī pasākuma norises vietu šoreiz izraudzīties citu, turklāt tādu, lai sacensību dalībnieki varētu tajā atrasties kā sava veida burbulī. Kad devies uz Meža salām, turienes apkārtne un pasākumu zāle ļoti iepatikusies un šķitusi ideāli piemērota, lai uzņemtu nedaudz vairāk par 20 spēlētājiem un viņi justos ļoti labi un brīvi. Mūspusi pārstāvēja divi pieaugušie un astoņi jaunie šahisti, bet no Tartu atbrauca treneris ar pieciem audzēkņiem. Piedalīties pasākumā tika uzaicināta arī Ruču gimene no Priekuļiem, tāpat Limbažu šaha pulciņa kādreizējā trenere Nellija Maklakova ar abām meitām, limbažnieka Vitauta Liepiņa mazdēls Henrijs no Rīgas un Martijs Krakops no Tilžas.

Sacensību pirmajā dienā notika šaha ātrspēles turnīrs 11 kārtās, kurā kopā ar jaunajiem šahistiem piedalījās arī seši pieaugušie. – Cīņas bija spraigas, – vērtē sarunbiedrs. Uzvaru svinēja igauņu treneris A. Karba, bet 2. vietu, no uzvarētāja atpaliekot tikai par puspunktu, ieguva limbažnieks Juris Saksis. Trešais bija Limbažu šaha pulciņa dalībnieka Jāņa tētis Andris Ručs. Otrajā trijniekā ierindojās limbažnieks Ivo Saksis, N. Maklakova un viens no sacensību tiesnešiem Alberts Cimiņš, galveno tiesāšanu tobrīd uzticot kolēģim Aivaram Laizānam. Māris Kristaps Strazdiņš, iegūstot sešus punktus, tika sumināts kā labāk nospēlējušais Limbažu novada jaunietis. Cīņā par šo titulu puisim pa pēdām mina Undīne Skreitule, kuras kontā arī bija seši punkti, taču Māris Kristapam bija labāk spēles koeficients.

Otrajā un noslēdzošajā sacensību dienā ātro šahu (astoņas kārtas) spēlēja tikai jaunieši. Uzvaru svinēja tilženietis Martijs Krakops, aiz sevis atstājot Karisu Fredi un Oimu Miku Kārelu no Igaunijas. Otro uzvarētāju trijnieku veidoja limbažnieki – Undīne Skreitule (viņu sumināja kā labāko rezultātu sasniegušo Limbažu jaunieti), Māris Kristaps un Elza Puķīte. – Pusotrs gads, kopš klātienes sacensības te varēja, te nevarēja notikt, ir atstājis ietekmi uz mūsējo spēles prasmi. Internetā spēlēt tomēr nav tas. Kādu pusgadu tagad vajadzētu braukāt pa sacensībām, lai viņi atgūtu to līmeni, kas bija pirms pandēmijas, – skaidro Limbažu šaha pulciņa vadītājs un treneris. I. Babris ir gandarīts, ka daudzi jaunie nodarbojas arī ar fiziski attīstošiem sporta veidiem (futbolu, volejbolu, airēšanu, ziemā arī ar hokeju), turklāt gūst tajos panākumus. – Šādi vispusīgi attīstīti jaunieši dzīvē tālu tiks, – uzskata sarunbiedrs.

Lai jaunieši atpūtinātu galvas no šaha, Meža salās viņiem tika sarīkotas arī citas nodarbes. Pirmās dienas vakarā pasākuma dalībnieki trenēja pacietību, makšķerējot Meža salu ūdenstilpē. Lielu lomu šoreiz nebija, taču pārsteidzošs guvums gan. – Gusts Penka ar makšķeri izvilka ļoti lielu vēzi. Visiem bija brīnums, ka to var izdarīt. Saimnieks Roberts Šillings sacīja, ka šis šogad esot jau otrais vēzis, kas tādā veidā noķerts, – stāsta I. Babris. Savukārt sacensību noslēgumā abu valstu jaunie šahisti tikās futbola draudzības mačā. Tā kā daudzi mūsējie trenējas futbolā, viņi loloja cerības pievarēt kaimiņvalsts spēlētājus, jo līdz šim tas nebija izdevies. – Pirmajā puslaikā mūsējie nepārtraukti uzbruka, tomēr neizdevās iesist vārtus. Puslaiks noslēdzās ar 0:0. Otrā puslaika sākumā viegli negāja, igauņi mums iemeta trīs vārtus. Tad no mūsējiem Gustam izdevās iesist vārtus, vēl pēc brīža Māris Kristaps samazināja rezultāta starpību un pašās beigās neizšķirtu panāca Rihards. Kad pēc tam mūsējie uzvarēja soda sitienos, bija lieli prieki un ovācijas, – spēles gaitu un emocijas pārstāsta pasākuma organizators. Sacensību norisi atbalstīja Limbažu novada pašvaldība sadarbībā ar Olimpisko centru Limbaži un Latvijas Šaha federāciju.

Turpmākajā vasarā gaidāmi vēl vairāki šaha notikumi, kuros Limbažu puses spēlētāji, iespējams, piedalīsies. Jūlija beigās un augusta sākumā sacensības gaidāmas Tilžā, nākammēnes tādas būs arī Alūksnē. Augusta otrajā pusē norisināsies Jauniešu šaha čempionāts, kam cītīgi gatavojas Undīne. Savukārt igauņu šaha klubs Tartu Kalev gatavojas rīkot šaha nometni. Tajā iepriekš piedalījušies arī Limbažu jaunie spēlētāji, kuri arī šogad tiek gaidīti. I. Babrim gan vēl grūti pateikt, vai kāds no vietējiem turp brauks. Pagaidām nevar prognozēt, kāda būs epidemioloģiskā situācija pašu vai kaimiņu valstī.

Līga Liepiņa, laikraksts "Auseklis"