Skolu olimpiādes Kurzemes reģionālais fināls kļūst par līdz šim apmeklētāko turnīru

03.05.2021

29.aprīlī, mēneša priekšpēdējā dienā, tika aizvadīts priekšpēdējais 2020./2021. mācību gada Latvijas Skolu skolēnu šaha olimpiādes reģionālā posma turnīrs, kurā šoreiz sacentās Kurzemes novada skolēni, šim posmam, pagaidām, kļūstot par visplašāk apmeklēto.

Sacensībās kopumā piedalījās 73 skolēni no 28 dažādām mācību iestādēm. Par visplašāk pārstāvēto skolu šajās sacensībās pārliecinoši kļuva Zentas Mauriņas Grobiņas novada vidusskola, kuras sastāvā bija 15 (!) skolēni. Ar 7 skolēnu dalību varēja lepoties Rucavas pamatskola, savukārt Ventspils 2. vidusskolas godu aizstāvēja 6 jaunie šahisti. Kuldīgas Centra vidusskola un Talsu Valsts ģimnāzija sacensībām pieteica pa 5 dalībniekiem.

Šī posma turnīriem izceļoties ar īpašu augstu konkurences līmeni, 1. – 4. klašu grupā zēniem savas ambīcijas uz pirmo vietu no paša turnīra sākuma demonstrēja vairāki dalībnieki. Pēc pirmām trīs kārtām turnīra vadībā ar simtprocentīgo rezultātu izvirzījās Maksims Odincovs (Ventspils 2. vidusskola, 4. klase), Mikus Kalvāns (Ventspils 4. vidusskola, 3.b klase) un Teofils Jūrmalis (V. Plūdoņa Kuldīgas vidusskola, 1. klase). Līderu cīņai pēc piektās kārtas pievienojās arī Krišjānis Skuja (Talsu Valsts ģimnāzija, 3. klase) un Gustavs Blinds (Z.A.Meierovica Kabiles pamatskola, 3. klase). Šādā konkurencē izšķirošā nozīme biju līderu savstarpējām spēlēm, kuras visveiksmīgāk aizvadīja Maksims Odincovs, ciešot vienīgo zaudējumu spēlē pret Krišjāni Skuju, bet pārējās partijās svinot uzvaru un izcīnot 9 punktus no desmit iespējamiem. Krišjānim, pēc ne īpaši veiksmīga turnīra sākuma, bija padevusies lieliska uzvaru sēriju, kuru astotajā tomēr kārtā pārtrauca Mikus Kalvāns, abiem spēlētājiem šķērsojot turnīra finiša taisni ar 8 punktiem un praktiski identiskiem papildrādītājiem. Pateicoties pavisam nedaudz augstākam vidējam pretinieku reitingam, otrā vieta tika piešķirta Krišjānim, bet trešā – Mikum. Par vienu punktu no sudraba un bronzas medaļas ieguvējiem atpalika Teofils Jūrmalis un Gustavs Blinds, tomēr viņiem vēl būs iespēja parādīt savu labāko sniegumu Lielajā finālā.

Sākumskolas vecuma meiteņu turnīrā, piedaloties mazākam dalībnieku skaitam, cīņa par pirmo vietu izrādījās ne mazāk spraiga. Uzvarot septiņās partijās un trīs reizes cīnoties neizšķirti, pirmo vietu ar 8.5 punktiem izcīnīja Emīlija Dabra no Kuldīgas Mākslas un humanitāro zinību vidusskolas 3. klases. Viņai sekoja Ventspils 2. vidusskolas 4.b klases skolniece Margarita Vivdenko, kuras bilancē par vienu neizšķirtu mazāk, bet arī par vienu zaudējumu vairāk. Līdz ar to Margarita finišēja ar puspunkta deficītu, atstājot parējām dalībniecēm vienu brīvu vietu uz goda pjedestāla. Par šo atlikušo vietu cīņa, cerams ka draudzīga, noritēja starp Kuldīgas Centra vidusskola 3. klases skolniecēm Aleksu Gribusti un Esteri Fogeli. Aleksai, uzsākot turnīru ar zaudējumu, sacensību gaitā tomēr izdevās iespēlēties, gūt 7 punktus, un, pateicoties labākiem papildrādītājiem, kā arī labvēlīgam savstarpējās spēles iznākumam, apsteigt Esteri, izcīnot trešo vietu turnīrā. Savukārt klasesbiedrenēm Aleksai un Esterei ar 6.5 punktiem sekoja Milāna Ņikandrova, kura, līdzīgi kā visas iepriekšminētās dalībnieces, lūkos uzlabot savu sniegumu Skolu olimpiādes Lielajā finālā.

Līdzīgi kā Vidzemes posmā, Kurzemes posma pamatskolas un vidusskolas skolēniem sacensties vienā turnīrā, kas ir saistīts ar nepietiekamu dalībnieku skaitu pilnvērtīga turnīra aizvadīšanai 10. – 12. klašu grupā. Uzvaru šī turnīra kopvērtējumā izcīnīja Valters Vieško no Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas 9.a klases, jautājumu par turnīra uzvarētāja vārda noteikšanu atrisinot jau vienu kārtu pirms turnīra beigām. Valteram tikai viens zaudējums un iespaidīga uzvaru sērija 8 partiju garumā. Turpretī atlikušo vietu sadalījums uz goda pjedestāla nebija skaidrs līdz pat pašas pēdējās turnīra partijas beigām. Pirms pēdējās kārtas visizdevīgākajā pozīcijā cīņā par sudraba medaļu bija Samuēls Stefans Siders no Ventspils 4. vidusskolas 6. klases. Šo pozīciju viņam arī izdevās saglabāt, tomēr tas notika tikai pateicoties labākiem papildrādītājiem, jo pēdējā kārtā viņš piekāpās Ernestam Šmēdiņam no Dundagas vidusskolas 5. klases, kurš turnīra kopvērtējumā kopā ar Hugo Teodoru Pupiņu panāca Samuēlu. Līdz ar to Samuēls ierindojas otrajā vietā, Hugo Teodors trešajā, bet Ernests – ceturtajā. Savukārt uzvarētāju kvartetam Lielajā finālā pievienosies arī Miķelis Kārlis Šteinbergs no V. Plūdoņa Kuldīgas vidusskolas 5.b klases, kuram 6.5 punkti un piektā vieta.

Šādā konkurencē ar gados jaunākajiem pretiniekiem diez gan grūti gāja trim 10. – 12. klašu skolēniem. Labākais no viņiem ar 5 punktiem un 14. vietu kopvērtējumā izrādījās Artis Papirtis no Z. Mauriņas Grobiņas novada vidusskolas 12.b klases, kuram ar 2 punktiem sekoja viņa klasesbiedrs Kārlis Andersons, bet trešajā vietā ar 1.5 punktiem ierindojās Francis Andersons no Liepājas Valsts 1. ģimnāzijas 10.a klases.

Visbeidzot noslēdzošajā turnīrā, kurā piedalījās 5. – 12. klašu meitenes, uzvarot visās desmit spēlēs, pārliecinoši triumfēja V. Plūdoņa Kuldīgas vidusskolas 8.b klases audzēkne Ance Reiha. Turnīra vice čempione Aļesja Vasiļeviča no Liepājas Liedaga vidusskolas 6.c klases no uzvarētājas atpalika par diviem punktiem, toties trešās vietas īpašnieci un Liepājas 3. pamatskolas 9. klases skolnieci Annu Petrovu apsteidza par vienu punktu. Savukārt 4. vietu izcīnīja vienīgā 10. – 12. klašu pārstāve, Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas 1. kursa studente Elīna Bagātā.

Ceļazīmi uz Latvijas Skolu skolēnu šaha olimpiādes Lielo finālu izcīnīja katras grupas 1. – 3. vietas ieguvēji, kā arī spēlētāji, kuri spējuši savākt vismaz 65% punktu. Lielajam finālam kvalificējās: Maksims Odincovs, Krišjānis Skuja, Mikus Kalvāns, Teofils Jūrmalis, Gustavs Blinds (1.–4. klašu zēnu grupa), Emīlija Dabra, Margarita Vivdenko, Aleksa Gribuste, Estere Fogele, Milāna Ņikandrova (1.–4. klašu meiteņu grupa), Valters Vieško, Samuēls Stefans Siders, Hugo Teodors Pupiņš, Ernests Šmēdiņš, Miķelis Kārlis Šteinbergs (5.–9. klašu zēnu grupa), Ance Reiha, Aļesja Vasiļeviča, Anna Petrova (5.–9. klašu meiteņu grupa), Artis Papirtis, Kārlis Andersons, Francis Andersons (10.–12. klašu zēnu grupa) un Elīna Bagātā (10.–12 klašu meiteņu grupa).

Kā noslēdzošais no Reģionālo posmu turnīriem 6. maijā tiks aizvadīts Rīgas Reģionālais fināls.

Toms Kalniņš