Aizvadīts arī otrais Skolu olimpiādes reģionālais fināls

19.04.2021

Pagājušonedēļ, 15.aprīlī, tiešsaistes šaha platformā lichess.org tika aizvadīts otrais no kopumā pieciem paredzētiem 2020./2021. mācību gada Latvijas Skolu skolēnu šaha olimpiādes reģionālajiem fināliem, kurā sacentās 46 skolēni no 18 Zemgales novada mācību iestādēm.

7 no sacensību dalībniekiem pārstāvēja Jelgavas 4. sākumskolu, par vienu dalībnieku mazāk bija Griķu pamatskolas pieteikumā, bet Jelgavas Valsts ģimnāzijas sastāvā bija 5 skolēni. Pa 4 dalībniekiem pieteica arī divas Dobeles skolas – Dobeles 1. vidusskola un Dobeles sākumskola. Sacensību dalībnieku vidū lielākoties bija spēlētāji bez sporta klasēm (26), ceturtā sporta klase šahā bija 10 skolēniem, trešā un otrā sporta klase – pa pieciem.

Sākumskolas grupā zēnu konkurencē pārliecinošu uzvaru ar 100% rezultātu izcīnīja Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas 4.a klases pārstāvis Ēriks Šulzingers, tādā veidā atkārtojot savu 2019. gada triumfu šajās sacensībās. Jāatzīmē, ka par izšķirošo var uzskatīt jau turnīra pirmo kārtu, kurā savā starpā tikās topošais turnīra uzvarētājs un viņa galvenais konkurents. Ciešot zaudējumu šajā spēlē, tomēr atlikušo turnīra daļu aizvadot perfekti, otro vietu izcīnīja Kirils Rodionovs no Tukuma 2. vidusskolas 2.c klases. Viņam ar 4.5 punktiem sekoja Jelgavas 5. vidusskolas pirmklasnieks Timurs Gutovs, kurš savus tuvākos sekotājus cīņā par bronzas medaļu Krišjāni Čulbu (Jelgavas 4. sākumskola, 2. klase) un Arvīdu Osipausku (Pļaviņu novada ģimnāzija, 3.a klase) apsteidza vien par puspunktu.

Līdzīgā stilā, visās partijās izcīnot uzvaru, savu pārākumu 1. – 4. klašu grupā meitenēm apliecināja Lauma Mieriņa no Baldones vidusskolas 4.a klases. Ja turnīra uzvarētāja tika noskaidrota jau vienu kārtu pirms sacensību beigām, tad jautājums par pārējo vietu sadalījumu uz goda pjedestāla palika atklāts līdz pat turnīra pēdējām sekundēm. Izcīnot 5 punktus septiņās spēlēs, finišu vienlaicīgi sasniedza Polina Kuznecova (Vecumnieku vidusskola, 4.b klase), Anastasija Petuhova (Tukuma 2. pamatskola, 2.a klase) un Eva Dorbe (Jelgavas 4. sākumskola, 3.b klase). Spēlētāju papildrādītājiem esot praktiski identiskiem, otrā vieta tomēr pienācās Polinai, bet trešā – Anastasijai. Lai gan Eva palika ārpus godalgoto trijnieka, tomēr arī viņa turpinās dalību Skolu olimpiādes Lielajā finālā, turklāt viņa nepaliks arī bez balvas par labu rezultātu šajā posmā.

Visplašāk pārstāvētajā grupā, sacenšoties 5. – 9. klašu skolēniem, uzvaru ar 9 punktiem no 10 iespējamiem izcīnīja Rihards Valdeņš no Elejas vidusskolas 9.a klases. Pirmās vietas liktenis tika izšķirts turnīra 7. kārtā, savā starpā tiekoties Rihardam un tā brīža turnīra līderim, Jelgavas Valsts ģimnāzijas 9.m1 klases pārstāvim Henrijam Reinim Vāravam. Rihards, efektīgi noupurējot dāmu, šajā spēlē izcīnīja ļoti svarīgu uzvaru, vairs nedodot iespēju sevi apsteigt. Tādejādi Rihards samainīja savu otro vietu atlases posmā pret pirmo vietu Reģionālajā posmā. Savukārt Henrijam šoreiz nācās samierināties ar otro vietu, atliekot cerības revanšēties līdz Lielajam finālam. Arī cīņa par trešo vietu izvērtās pārsteigumu pilna, uz to pretendējot Jānim Piļkam (Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzija, 9. klase) un Leo Jonikānam (Vecsaules pamatskola, 9. klase). Vēl pirms pēdējās kārtas Jānis bija priekšā Leo par vienu punktu, turklāt viņam par labu bija arī savstarpējas spēles rezultāts. Lai gan bronzas medaļas īpašnieks šķita praktiski noskaidrots, tomēr pēdējā kārta ieviesa būtiskas korekcijas – Jānis savu partiju zaudēja, kamēr Leo izcīnīja uzvaru un nedaudz labāko papildrādītāju dēļ pakāpās uz trešo vietu, atstājot Jāni aiz goda pjedestāla.

Pirmo vietu meitenēm šajā vecuma grupā izcīnīja Dobeles 1. vidusskolas 8. klases skolniece Ksenija Kiseļova, kura vienīgā no daiļā dzimuma pārstāvēm spēja ielauzties turnīra kopvērtējuma labāko desmitniekā. Ksenijai uz goda pjedestāla pievienojās vēl divas pārstāves no Dobeles – māsas Katrīna un Karlīna Dzērvītes no Dobeles sākumskolas 5. klases. Katrīnai turnīrā izdevās izcīnīt 5 punktus, bet Karlīnai – 4,5.

10 –12. klašu grupā bija vērojama izteikta Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas pārstāvju dominance, kuri izcīnīja visas godalgas zēnu konkurencē. Pirmo vietu turnīrā ieņēma Mārtiņš Dunajevs (11. klase), kurš, līdzīgi kā viņa jaunākie cīņu biedri, turnīra nezaudēja nevienu partiju. Viņam ar 2 punktu starpību sekoja Atis Valinieks (11. klase) un Matīss Endzelis (11. klase), papildrādītājiem ierindojot šos spēlētājus tieši tādā secībā.

Turnīrā piedaloties tikai divām daiļā dzimuma pārstāvēm, labāko rezultātu uzrādīja Jelgavas Valsts ģimnāzijas 10. klases skolniece Paula Leite, kurai izdevās savākt 4 punktus, bet Violetai Kobjakovai no Dobeles Valsts ģimnāzijas 11. klases šoreiz 2 punkti un līdz ar to arī otrais labākais rezultātus meiteņu konkurenče.

Ceļazīmi uz Latvijas Skolu skolēnu šaha olimpiādes Lielo finālu izcīnīja katras grupas 1. – 3. vietas ieguvēji, kā arī spēlētāji, kuri spējuši savākt vismaz 65% punktu. Lielajam finālam kvalificējās: Ēriks Šulzingers, Kirils Rodionovs, Timurs Gutovs (1.–4. klašu zēnu grupa), Lauma Mieriņa, Polina Kuznecova, Anastasija Petuhova, Eva Dorbe (1.–4. klašu meiteņu grupa), Rihards Valdeņš, Henrijs Reinis Vāravs, Leo Jonikāns, Jānis Piļka (5.–9. klašu zēnu grupa), Ksenija Kiseļova, Katrīna Dzērvīte, Karlīna Dzērvīte (5.–9. klašu meiteņu grupa), Mārtiņš Dunajevs, Atis Valinieks, Matīss Endzelis (10.–12. klašu zēnu grupa) un Paula Leite, Violeta Kobjakova (10.–12 klašu meiteņu grupa).

Toms Kalniņš