Uz Pasaules kausa izcīņu tiek deleģēts lielmeistars Ņikita Meškovs

17.04.2021
Foto no facebook.com/Meshkovs.Nikita

Latvijas Šaha federācijas valde ar pārliecinošu balsu vairākumu nolēmusi uz šī gada jūlijā Sočos gaidāmo Pasaules kausa izcīņu no mūsu valsts deleģēt lielmeistaru Ņikitu Meškovu. Tā viņam būs debija šāda veida sacensībās.

Federācijas valdes sēdē 26 gadus vecais Ņikita Meškovs tika izvēlēts dalībai turnīrai kā perspektīvākais no Latvijas profesionālajiem šahistiem šobrīd.

Pasaules kausa izcīņa Krievijas kūrortpilsētā Sočos sāksies 10.jūlijā un noslēgsies 3.augustā. Šogad tā ir paplašināta līdz 206 dalībniekiem, salīdzinot ar 128 šahistiem pirms diviem gadiem. Lielāks dalībnieku skaits deva iespēju federācijām pašām deleģēt savus pārstāvjus. Līdz šim tādas iespējas nebija, un, lai piedalītos Pasaules kausa izcīņā, spēlētājiem galvenokārt bija jāieņem augstas vietas kontinenta sacensībās vai jākvalificējas pēc reitinga.

Gaidāmā turnīra balvu fonds šogad būs 1 892 500 dolāri, no kuriem uzvarētājam tiks 110 000, bet pirmās kārtas neveiksminiekam – 3750 dolāri. Arī šogad Pasaules kausa izcīņa ir kā pasaules čempiona titula izcīņas cikla sastāvdaļa, tā pulcēs pasaules vadošos spēlētājus. Sočos tiks aizvadīta kā klātienes turnīrs pēc klasiskā šaha noteikumiem un laika kontroli 90 minūtes pirmajiem 40 gājieniem plus 30 atlikušajai partijai ar 30 sekunžu pielikto laiku par katru gājienu. Lai kļūtu par kausa ieguvēju, spēlētājam būs jāuzvar astoņas izslēgšanas sistēmas kārtas pa divām partijām katrā.