Plānota desmitā šaha festivāla "RTU Open" norise

31.03.2021

Organizatori ar prieku izziņo 10. starptautisko šaha festivālu "RTU Open 2021", kas ir viens no lielākajiem šāda veida pasākumiem Ziemeļeiropā. Jubilejas festivāla norise ir plānota no 7. līdz 15. augustam pasākuma tradicionālajā mājvietā – starptautiskajā izstāžu centrā "Ķīpsala".

Tomēr šobrīd festivāla norisi būtiski apdraud šī brīža epidemioloģiskā situācija un vīrusa "Covid-19" izplatība. Līdz ar to organizatori rūpīgi seko epidemioloģiskās situācijas attīstībai gan valstī, gan pasaulē kopumā. Balstoties uz epidemioloģiskās situācijas novērtējumu, gala lēmums par festivāla norisi tiks pieņemts ne vēlāk kā līdz 2021.gada 1.jūlijam. Līdz minētajam datumam visas caur organizatoriem veiktās rezervācijas ir pilnībā atmaksājamas. Organizatori rekomendē dalībniekiem neveikt nekāda veida garantētas un/vai neatmaksājamas rezervācijas pirms festivāla norises apstiprināšanas. Organizatori neuzņemas atbildību par dalībnieku veiktajām neatmaksājamām rezervācijām gadījumā, ja festivāls epidemioloģiskās situācijas dēļ tomēr tiek atcelts.

RTU Open jubilejas festivāls ir paredzēts kļūt par interesantāko un aizraujošāko līdz šim aizvadīto. Deviņu dienu garumā tiks  noskaidroti 11 (!) turnīru uzvarētāji. Kopējais "RTU Open 2021" balvu fonds šogad sasniedz 28 000 eiro, no kuriem 2 500 eiro tiks lielmeistaru turnīra uzvarētājam. Pateicoties Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) atbalstam, visos šī gada festivāla turnīros ir ievērojami palielinātas arī sieviešu un senioru balvas.

Startu festivālam dos 7. augustā paredzētais ātrspēles turnīrs, savukārt turpinājumā sagaidāms ātrā šaha turnīrs 8. augustā.

Festivāla klasisko turnīru daļa sāksies pirmdien, 9. augustā. Kopumā tiks aizvadīti 6 dažādi klasiskā šaha turnīri, nodrošinot iespēju atrast sev piemērotu turnīru gan sacensību pieredzi vēl neguvušajiem spēlētājiem, gan arī pasaules klases līmeņa lielmeistariem.

Paredzams, lielāko dalībnieku uzmanību izpelnīsies lielmeistaru jeb A turnīrs. 2019. gadā šis turnīrs pulcēja 275 dalībniekus no 39 dažādām pasaules valstīm, to starpā esot arī tādiem pasaulē pazīstamajiem lielmeistariem kā Igoram Kovalenko (Latvija), Robertam Hovhannisjanam (Armēnija), Iļjam Smirinam (Izrāela), Arjanam Tari (Norvēģija), Nidžatam Abasovam (Aizerbaidžāna), kā arī vairākiem citiem.

Festivāla spēcīgākā spēlētāja noskaidrošanai būs nepieciešamas 7 dienas, līdzīgs grafiks ir arī B turnīram (spēlētājiem ar ELO reitingu līdz 2299) un Y turnīram, kurā aicināti piedalīties jauniešu līdz 14. gadu vecumam un ELO reitingu līdz 2199.

Turnīros C (spēlētājiem ar ELO reitingu līdz 2199) un D (spēlētājiem ar ELO reitingu līdz 1899) uzvarētāju noskaidrošana būs nepieciešamas vien 4 dienas, turnīriem norisinoties no 12. līdz 15. augustam. Kā pēdējais no klasiskā šaha turnīru sērijas sāksies E turnīrs (spēlētājiem ar ELO reitingu līdz 1599), tam sākoties dienu vēlāk – 13. augustā.

Festivāla noslēgumā tiks aizvadīts tradicionālais ātrspēles turnīrs, kura uzvarētāji tiek kronēti vēlā svētdienas vakarā, kas gan netraucē šim turnīram būt par vienu no populārākajiem festivāla pasākumiem jau vairāku gadu garumā.

Organizatori turpina atbalstīt Latvijas šahistu dalību galvenajā turnīrā, piedāvājot ievērojamas atlaides dalības maksai un sniedzot iespēju gūt neatsveramu pieredzi. Visiem dalībniekiem, kuri pārstāv Latvijas Šaha federāciju (LŠF), tiek piešķirta atlaide 35% apmērā. Savukārt LŠF pārstāvjiem, kuriem ir FM vai WFM tituls, kā arī  jauniešiem līdz 18 gadu vecumam un senioriem vecākiem par 65 gadiem, tiek piešķirta atlaide 50% apmērā.

Festivāla ietvaros tiks organizēti arī vairāki papildu pasākumi, tostarp lielmeistaru lekcijas un simultānspēles seansi, ekskursijas, kā arī dažādu šaha paveidu turnīri, kā piemēram zviedru šahs un Dice Chess.

Organizatori aicina dalībniekus savlaicīgi reģistrēties festivālam, iesniedzot savu pieteikumu līdz 24. jūlijam, kas ir agrās reģistrācijas termiņš. Iepriekš pieteikšanās (norādot dalībnieka vārdu, uzvārdu, ELO reitingu, valsti un vēlamās naktsmītnes, ja tādas ir nepieciešamas) turnīriem A – E un Y  jāizdara līdz 24. jūlijam rakstot uz e-pastu chess@rtu.lv, vai aizpildot pieteikumu formu turnīra mājaslapā http://rtuopen.lv/.

Sīkāka informācija pieejama turnīra mājaslapā http://rtuopen.lv/ un nolikumā.