Noslēgušies pirmie skolu olimpiādes atlases posmi. Tiek izziņota balvu izloze

25.11.2020

Turpinot 2018.gadā veiksmīgi iesākto tradīciju, arī šajā mācību gadā Latvijas Šaha federācija rīko Latvijas skolu šaha olimpiādi. Šo sacensību mērķis ir veicināt šaha attīstību bērnu un jauniešu vidū, piesaistot pēc iespējas vairāk cilvēku tik unikālai šaha pasaulei.

Skolu olimpiādes atlases posmi norisinās no 10.novembra līdz 17.decembrim. Jau aizvadīti pirmie seši turnīri, cīņā iesaistoties vecāko klašu grupas skolēniem.

Ja 10. – 12. klašu skolēnu vidū atsaucība nebija liela, 5 turnīriem kopumā reģistrējoties 10 dalībniekiem, tad Rīgas reģiona atlases posmā 5.-9. klasēm piedalījās jau daudzkārt lielāks dalībnieku skaits, sacensībās startējot 62 dalībniekiem no 31 skolas. Turnīrā visplašāk pārstāvētā skola ar 8 dalībniekiem bija Rīgas Valda Zālīša sākumskola (trenere I. Paune), savukārt 2. un 3. vietā šajā nominācijā attiecīgi ierindojās Rīgas Valsts klasiskā ģimnāzija (6 dalībnieki, trenere D. Matisone) un Rīgas Valsts 1. ģimnāzija ar 5 skolēniem.

2 stundu ilgajās cīņās pirmo vietu ar 34 punktiem izcīnīja Rīgas 40. vidusskolas 6.c klases skolēns Pjotrs Daineko (lichess lietotājvārds PeterDaineko), kuram sekoja Bogdans Podgornijs (juventus700) no Rīgas 22. vidusskolas 5.a klases ar 30 punktiem un Rīgas 13. vidusskolas 7.b klases pārstāvis Ņikita Serdjuks ar 28 punktiem.

Meiteņu vērtējumā labākā bija Evelīna Stare (EvelinaStare) no Rīgas Valda Zālīša sākumskolas 5.a klases, kura izcīnīja 14 punktus. Par punktu atpaliekot, otrajā vietā meiteņu konkurencē ierindojās Elīna Ozoliņa (elina010407) no Rīgas 64. vidusskolas 7.b klases, savukārt trešo vietu ar 10 punktiem izcīnīja Elīnas Ozoliņas skolas biedrene no 6.d klases Elza Liepiņa. Kopumā turnīra laikā tika aizvadītas 346 partijas un izdarīti 23 096 (!) gājieni. Turnīra rezultāti pieejami šeit.

Latvijas Šaha federācija apsveic turnīra uzvarētājus un atgādina, ka ikvienam sacensību dalībniekam, kurš ir izpildījis visus reģistrācijas nosacījumus, ir iespēja pretendēt uz balvu neatkarīgi no turnīrā uzrādītiem rezultātiem. Katrā no turnīriem pēc nejaušības principa tiek izspēlētas 5 balvas. Balvas ir izvēlētas pēc principa "gudrā balva gudrajam skolēnam".

Pirmā balvu izloze, kurā tiks noteikti balvu īpašnieki visām 10. – 12. klašu grupām un Rīgas, Vidzemes un Kurzemes reģionu 5. – 9. klašu grupām, notiks pirmdien, 30. novembrī, pulksten 17.00 Latvijas Šaha federācijas YouTube kanālā.

Visi sacensību dalībnieki laipni aicināti sekot līdzi tiešraidei.

Toms Kalniņš