FIDE rīko pasaules čempionātu jauniešiem rapidā internetā

22.10.2020
Foto no unsplash.com

Starptautiskā Šaha federācija (FIDE) pirmo reizi organizē Pasaules čempionātu šahā jauniešiem rapidā internetā, kas notiks no 27.novembra līdz 23.decembrim divos posmos. Vispirms aizritēs kontinentu atlases turnīri, bet pēc tā − finālposms.

Sacensības notiks kopumā desmit plūsmās − pa pieciem zēniem (open) un meitenēm vecuma grupās U-10, U-12, U-14, U-16 un U-18. Katru valsti pamatā varēs pārstāvēt viens dalībnieks. Tiek pielaisti vairāki, ja tie pēc reitinga atrodas Āfrikas, Amerikas, Āzijas vai Eiropas labāko desmit skaitā. No Latvijas Top 10 sarakstā šobrīd ir viena dalībniece. Tā ir Marija Kuzņecova, kas U-10 meiteņu rangā ieņem trešo vietu. Visi šie jaunieši apskatāmi chess-results.com.

No Āfrikas, Amerikas, Āzijas vai Eiropas finālposmā iekļūs pa trijiem labākajiem dalībniekiem, kur tos gaidīs četri organizatoru izraudzīti dalībnieki. Finālā tādējādi sacentīsies 16.

Pirmajā posmā tiks aizvadītas 7 Šveices sistēmas kārtas ar laika kontroli 10 minūtes partijai plus 3 sekundes par gājienu, savukārt finālposmā laika kontrole būs 15+10. Atšķirībā no kvalifikācijas vēl būs tāda, ka labāko 16 cīņas aizritēs pēc "play-off" jeb izslēgšanas principa.

Eiropas atlase notiks no 7. līdz 9.decembrim, bet pasaules fināls − no 19. līdz 22.decembrim.

Vēl nav paziņota interneta platforma, kurā dalībnieki sacentīsies. Pieaugot oficiālo interneta turnīru skaitam, paliek arī stingrāki pasākumi, lai maksimāli novērstu krāpšanos. Šis turnīrs, protams, nebūs izslēgums.

Vēl viena problēma ir sakaru zudumi spēlēs laikā. Pret to FIDE, protams, ir bezspēcīga, tādēļ atbildība šajos gadījumos paliek pašu spēlētāju pusē.

Detalizēta informāciju par gaidāmajām sacensībām apskatāma čempionāta mājaslapā world2020.ge.

Informācija par mūsu valstī gaidāmajām aktivitātēm šī turnīra sakarā un dalībnieku saraksts vēl sekos.