Parhomenko un Priedītim sekmes pasaules Nedzirdīgo čempionātā ātrspēlē

19.10.2020

Kā informē Latvijas Nedzirdīgo sporta federācija (LNSF), trīs Latvijas šahisti piedalījušies šomēnes notikušajā Pasaules Nedzirdīgo individuālais šaha čempionātā ātrspēlē sievietēm un vīriešiem.

"Covid-19" pandēmijas dēļ pasaulē un Eiropā atcelti daudzi starptautiskie pasākumi, piem., Pasaules Nedzirdīgo šaha čempionāts, kas bija paredzēts 6. – 16. jūnijā Tallinā, Igaunijā. Drošības apsvērumu dēļ tika pārcelts oktobrī Rīgā paredzētais atklātais Ziemeļu un Baltijas Nedzirdīgo šaha čempionāts, savā mājaslapā informē LNSF.

Lai šahistu entuziasms neietu zudumā, Starptautiskajā Nedzirdīgo šaha komitejā (turpmāk – ICCD) dzima ideju organizēt Pasaules Nedzirdīgo šaha čempionātu tiešsaistē un tas notika pirmo reizi ICCD un arī LNSF vēsturē. Pasākumam dalību pieteica arī Latvijas šahisti.  

10. oktobrī norisinājās 1. ICCD Pasaules Nedzirdīgo individuālais šaha čempionāts ātrspēlēs sievietēm. Minētajā pasākumā debitēja Latvijas izlases šaha spēlētāja Margarita Parhomenko. Turnīrā piedalījās 58 dalībnieces no 23 dalībvalstīm – Austrālijas, Baltkrievijas, Brazīlijas, Anglijas, Ungārijas, Izraēlas, Indijas, Irānas, Jordānijas, Kazahstānas, Lietuvas, Kosovas, Polijas, Ukrainas, Jemenas, Čīles, Kostarikas, Ekvadoras, Kenijas, Meksikas, Peru, Venecuēlas, Zambijas un Latvijas.

Sacensības aizritēja pēc Šveices sistēmas 15 kārtās ar laika kontroli 3 minūtes plus 2 sekundes par gājienu. Pēc piecpadsmit kārtu cīņām mūsu šahiste Margarita Parhomenko sieviešu konkurencē izcīnīja godalgotu 8.vietu. Margarita šāda mēroga sacensībās piedalījās pirmo reizi, un jāteic, ka tas ir viņas labākais sasniegums.

Rezultātus var apskatīt https://lichess.org/swiss/jJJlHfkz

Savukārt 17. oktobrī noslēdzās 1. ICCD Pasaules Nedzirdīgo individuālais šaha čempionāts vīriešiem ātrspēlēs tiešsaistē, kurā piedalījās arī Latvijas šaha spēlētāji. Čempionāta dalībnieki tika sadalīti 2 grupās A un B. A grupās piedalījās dalībnieki, kuriem reitings ir ne mazāks par 1800 punktiem, bet B grupā piedalījās dalībnieki ar reitingu zem 1799 punktiem.

Sacensības aizritēja pēc Šveices sistēmas 15 kārtās ar laika kontroli 3 minūtes plus 2 sekundes par gājienu. A grupā piedalījās 64 dalībnieki, savukārt B grupā – 111 dalībnieki.

B grupā 111 dalībnieku konkurencē no 38 dalībvalstīm Latvijas šaha spēlētāja Aivars Priedītis piecpadsmit kārtās ieguva 9 punktus un izcīnīja 22.vietu, bet Artūrs Beitiks ieguva 6 punktus un ierindojās 70.vietā, savā mājaslapā ziņo LNSF.

Rezultātus var apskatīt https://lichess.org/swiss/EguYkbNA

 

Margarita Parhomenko
Aivars Prieditis
Artūrs Beitiks