Arī šogad notiks Siguldas divcīņas turnīri

13.06.2020

Siguldas Šaha klubs un "Kroketa klubs SIG-LIG" atsāk šosezon savu sadarbību, organizējot šaha un kroketa spēles turnīru sēriju sporta disciplīnā Siguldas divcīņa. Sacensību dalībnieki savā starpā vienu dueli izcīna pie šaha galdiņa, bet otru – kroketa zālāja laukumā.

Abi šie sporta veidi prasa koncentrāciju, situācijas analīzi, spēju pieņemt lēmumu un to realizēt. Šahā prasmes ir jāpierāda, veiksmīgāk vadot savu 16 šaha figūru armiju un iznīcinot pretinieka karaļa aizsardzību, bet kroketa spēlē ir jāmāk precīzāk un apdomīgāk ripināt kroketa bumbas, izsitot pirmajam savas krāsas bumbu caur noteikta skaita vārtiņiem, tādējādi iegūstot punktus.

Siguldas divcīņas idejas autori uzskata, ka šie abi sporta veidi ir līdzīgi loģiskās domāšanas jomā un papildina viens otru. Šaha partiju pretinieki izspēlē, sēžot pie šaha galdiņa, savukārt, kroketa partiju – staigājot pa zālāju.

Pagājušajā sezonā notika pirmās Siguldas divcīņas sacensības, un turnīra dalībnieki bija apņēmību pilni turpināt pilnveidot savas prasmes arī turpmāk.

Abi draudzīgie klubi izsludina četru turnīru sēriju šovasar – 11.jūlijā, 12.jūlijā, 15.augustā un 16.augustā.

Katrā turnīrā var piedalīties 8 dalībnieki, kas dienas garumā savā starpā sacentīsies šahā un golfa kroketā. Siguldas divcīņas sacensību nolikums nosaka, ka šahā tiek izspēlētas ātrā šaha partijas, tas ir, katram spēlētājam tiek piešķirtas 10 minūtes partijas izspēlei, bet kroketā tiks spēlēta 7 vārtiņu spēle, kas nozīmē, ka uzvar dalībnieks, ka ar savas krāsas bumbām pirmais iziet caur 4 vārtiņiem, gūstot punktus.

Plānotais laiks uz vienu maču starp diviem oponentiem – viena stunda.

Pirmo Siguldas divcīņas sacensību dalībnieki atzina, ka pusstundas laikā izspēlēt šaha partiju un pusstundā kroketa partiju bija optimāli un veselīgi – domāt gan sēžot ēnā pie šaha galdiņa, gan staigājot pa zālāju. Tā kā sacensību dalībnieki būs ar dažādām šaha un kroketa spēles prasmēm, tad tiks pielietota "handikapu" sistēma, kas nozīmē, ka zemākas kvalifikācijas spēlētājs kroketa partijā saņem papildus iespējas veikt kroketa sitienu, lai realizētu savas ieceres, bet šaha partijā spēlētājs ar augstāku kvalifikāciju noņem no galdiņa vienu vai vairākas šaha figūras, saskaņā ar iepriekš noteikto turnīra reglamentu.

Turnīra organizatori saprot, ka jautājumu patreiz ir vairāk kā atbildes, bet tikai darot varam izprast jebkuras lietas būtību!

Pieteikšanās un papildus informācija: siguldachess@gmail.com

Sandra Harlinska
Siguldas šaha klubs