Klāt jau desmitais starptautiskais bērnu un jauniešu festivāls "Rudaga – Kaissa"

19.08.2019

Jūrmalā pulcēsies vairāk nekā 200 jaunie šahisti ne tikai no Latvijas, bet arī Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Baltkrievijas, Polijas, Ukrainas, Vācijas, lai no 22. līdz 26.augustam piedalītos desmitajā starptautiskajā bērnu un jauniešu šaha turnīrā "Rudaga – Kaissa 2019".

"Jaunajiem šahistiem Latvijā šīs ir nozīmīgas vasaras sacensības, kurās iespējams spēlēt spēcīgā konkurencē ne tikai ar vienaudžiem no Rīgas un citām Latvijas vietām, bet arī ārzemēm. Piemēram, ieradīsies Baltkrievijā labi pazīstamās šaha skolas "Black pawn" pārstāvji, un šīs skolas vadība parūpējusies arī par uzaicinājumu novembrī gaidāmajam viņu organizētajam turnīram šahā. Priecājamies, ka šovasar izdevies piesaistīt tik daudzu viesu interesi! Viņus uzrunā ne tikai sacensību formāts – spēles, meistarklases, lekcijas, dažādas izklaidējošas aktivitātes un koncerts, bet arī iespēja gandrīz nedēļu atpūsties Jūrmalā, baudīt svaigu gaisu un jūru. Turklāt esam parūpējušies, lai vērtīgas balvas saņemtu ne tikai turnīra uzvarētāji, bet visi dalībnieki – neatkarīgi, vai viņi cīnījušies starp savas sporta klases šahā pārstāvjiem, iesācējiem, vai sper pirmos soļus šajā spēlē jau pirmsskolas vecuma grupā," stāsta starptautiskā bērnu un jauniešu šaha turnīra "Rudaga – Kaissa 2019" organizatore Inese Testeļeca.

Sadarbībā ar projekta "Amore Est Vita" organizatoriem pirmo reizi notiks arī Misters šahs 2019 un Mis šahs 2019 noteikšana. Pasaules kausa izcīņā "Amorevita" dalības iespēju iegūs tie bērni, kuri vērtējuma skatījumā vislabāk atbilst šādiem kritērijiem – viņiem patīk šahs, tiek spēlēts pozitīvi un godīgi, izmantojot radošo pieeju. Par plusu vērtējumā uzskatīs arī jaunā šahista vizuālo tēlu, piemēram, šaha elementu iekļaujot apģērbā, frizūrā vai tml.

Starptautiskais bērnu un jauniešu šaha turnīrs "Rudaga – Kaissa 2019" 22.augustā sāksies Jūrmalas viesnīcā "Lielupe by Semarah Hotels", kad pulksten 11 notiks lielmeistara un 2018.gada Latvijas čempiona šahā Ņikitas Meškova vadītā meistarklase. Pulksten 14 sāksies šaha turnīrs blicā, kurā 9 partijās (5 min+ 3 sek) aicināti piedalīties visi turnīra dalībnieki. Pulksten 18 simultāna spēli ar jaunajiem šahistiem aizvadīs lielmeistars šahā Dāvids Markosjans (Maskava), kā arī FIDE meistars Vsevolods Dzjuba (Jūrmala).

23.augustā turnīrs pulksten 11 turpināsies ar FIDE meistara Vladlena Šulmana (Jūrmala) lekciju bērniem un centra "Contact" ārstes – psiholoģes Ksenijas Solovjovas lekciju jauno šahistu vecākiem, kam pulksten 12.30 sekos starptautiskā bērnu un jauniešu šaha turnīra "Rudaga – Kaissa 2019" svinīga atklāšana. No pulksten 13 sāksies pirmās četras turnīra partijas rapidā, bet noslēdzošās partijas turpināsies 24.augustā no pulksten 11. Svētdien pulksten 18.30 notiks vērienīgā turnīra noslēguma ceremonija un apbalvošana.

Turnīrā spēkiem varēs mēroties 1.–4. sporta klases šahā pārstāvji, iesācēji līdz 18 gadiem, un atsevišķa grupa paredzēta pirmsskolas vecuma bērniem. Pieteikties starptautiskajam bērnu un jauniešu šaha turnīram "Rudaga – Kaissa 2019" iespējams, rakstot rudagafest@inbox.lv vai aizpildot anketu.

Starptautisko bērnu un jauniešu šaha turnīru "Rudaga – Kaissa 2019" atbalsta Jūrmalas pilsētas dome, Jūrmalas sporta serviss, Latvijas 'Saha federācija, Rīgas Šaha skola, Rotary club Jurmala, Rotary club Astor Riga, skola "Gudrā Rīga", Fotomaster.lv, Kabineto mosaic studio, 1Travel, Unikulma, Ķekavas avots, Zelta rudens, Aizkraukles saldumi, Sky hunters u.c. Uzvarētāji saņems arī unikālu grāmatu ar Jūrmalas bērnu zīmējumiem "Krāsainā Jūrmala", bet galvenā balva ir iespēja aizvadīt spēli ar Latvijas lielmeistaru šahā.

Inese Testeļeca, "Rudaga – Kaissa 2019" organizatore